Jump to content
Ани

X. ТРИ ПЕСНИ

Recommended Posts

X. ТРИ ПЕСНИ

1. «Песен за Седемте рилски езера»
Забележка:
През юли 1937 г., при езерото на «Съзерцанието», на 7-те рилски езера, като размишлявах, дойде ми мисъл да сторя нещо за тези хубави и красиви езера. А това езеро е шестото и е едно от вълшебните - като купол, оградено от трите страни с височини и само откъм североизток има поглед към хоризонта на изток.
След размишлението, което бе голяма радост за мене, преди тръгването за лагера на братството, до второто езеро, гдето 25-30 години сме летували с Учителя, дойде ми мисъл, и докле стигна до лагера, наредих този текст на тази скромна песен. А същевременно ми дойде и мисълта да я съчетая с хубавата мелодия на музиканта Добри Петков.
Като поднасям тази скромна песен, безплатно, на тези, които пожелаят и са ходили при това езеро, да си спомнят и се надяват пак да могат да отидат.
А тези, които не са ходили, да пожелаят и те да отидат и се порадват на тези хубави места, с чистия въздух и височина 2670 м, при върха Дамга.

22.IX. 1959 г. Пловдив, ул. «Болярска» № 16

 

Михаил А.Стоицев, зъболекар,

От 25.1X1959 г. е в 90-годишната си възраст

10016.jpg

10017.jpg
10018.jpg

10019.jpg

Забележка
(към песента)
Блага дума
Настоящата песен се поднася даром на всеки, който желае; за възпоменание на автора - точно 15 години от заминаването му и настъпването на Новата 1960 година.
Бих молил всеки, който я получи, който я научи, да си я пее или тананика.
Пожелавам му, ако е болнав или слаб, да оздравее. Ако е млад и здрав, да достигне до по-зряла възраст. А ако надмине по-горе от 80 години - да си запази мисълта, слуха, зрението и силите; да бъде жизнерадостен и вътрешно подмладен. А това се отразява малко-много и на лицето, и на тялото! Иска се вдъхновение!

27 декември 1959 г., Пловдив ,

ул.«Болярска» № 6

млад дядо Михаил Ал. Стоицев

зъболекар в 90-годишната си възраст

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×