Jump to content

1. Лев Толстой и войната


Recommended Posts

1. Лев Толстой и войната

В. «Братство», бр. 144, 22.XII. 1935 2.

Една от най-ценните заслуги на Толстоя е, че той пробуди умовете и сърца­та на хиляди хора да се взрат върху шестата заповед: «Не убий!»
А от планинската проповед на Христа за «не противете се злому», Толстой провъзгласи любовта като основа в живота, чрез която всичко се постига.
Тези заповеди отдавна бяха провъзгласени от Христа да се изпълняват, но се не изпълняваха в тяхната чистота. Сега Толстой бе станал проводник на Бо­жия Дух, да се застъпи за прилагане на тия заповеди - не убий, не противи се злому и любовта да прояви в живота си.
Значи, Бог иска от нас не самд да не убиваме хора, но и животни. Защо? Защото животът е от Бога и на Бога, а ние трябва само разумно да го проявим...
Но какво виждаме в действителност? Човешкото изобретение е отишло и отива до своеобразни крайности.
В една от книгите на Толстоя - «Моята вяра», четем:
В 1897 г. видният духовен ръководител филарет е съчинил един тълкувате­лен молитвеник, който с височайша заповед е отпечатан в няколко милиона ек­земпляра и пръснат по цяла Русия. Един ден един екземпляр попада в ръцете на двама Толстоеви работници и неговия син и като четат, учудват се на това, което Филарет проповядва и това, което Толстой проповядва. Ето съдържанието:
«Коя е шестата заповед Божия? «Не убий!» Бог забранява да се убива, т.е. да се лишава човек от живот.
Но грях ли е да се наказва престъпникът със смърт и да се убива неприяте­лят на война? Не е грях.
Престъпникът трябва да бъде лишен от живот, за да се премахне голямото зло, което причинява. Неприятелят трябва да се убива на война, защото на война се сражаваме за царя и отечеството.»
Не е ли това човешко изобретение? Ние знаем становището на Толстоя - той бе крепител на «Не убий», включително и животните, за което препоръчва вегетарианството. Той бе абсолютно против войната. Той бе крепител на «не противете се злому» и най-после, той бе за любовта в живота, чрез която всичко се гради.
Прав ли беше той? Абсолютно прав.
Това ненасилие и тази братска любов, заедно с мъдростта, истината и правдата проповядва Учителят Петър Дънов в България.
А какво виждаме днес? Целият свят е погълнат от мисълта за въоръжава­не, особено големите държави. За какво? За изтребление на враговете. Но кои са тези врагове? Не са ли те главно в нашите сърца и от диафрагмата надолу, които ни шепнат зло да мислим и зло да вършим? И унищожено ли е злото от хиляди години по старите начини? Абсолютно не, нито и ще се унищожи. Тогава? Тогава ще започнем с новото. А кое е това ново? Да проявим в живота си и духовната чистота, придружена с Божията любов, мъдрост, истина и правда, ка­то постоянно държим връзка с Бога. Това иска Бог от нас!
Имаме ли тия качества, врагове, нито вътрешни - в нас и в държавата, нито външни, не ще имаме. Тогава няма да казваме: «Долу войните», защото няма кой и за какво да воюва, защото тия Божествени качества водят винаги към мир и щастие.
Ето защо ние се надяваме, че всички разумни люде в света ще се присъе­динят към апела на 350-те лекари психиатри по целия свят, които са изобщо против войните и като се разтръби това, а и като се приложат горните доброде­тели, то вместо завист, алчност, убийства, войни, ще настъпи братолюбие и цар­ството Божие на земята.

Зъболекар Стоицев

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...