Jump to content

IX. ВЕГЕТАРИАНСКИ И НЕВЕГЕТАРИАНСКИ ХРАНИ


Recommended Posts

IX. ВЕГЕТАРИАНСКИ И НЕВЕГЕТАРИАНСКИ ХРАНИ

Д-р Ив. Жеков - натуралист

В. «Братство», бр. 224/ 22.IX.1938 г. Колона на лекаря

Обикновено в хармоничното хранене взема връх суровояденето, а следователно не е възможно да се удовлетвори вкусът на болшинството, навикнало да посипва гозбите с хиляди подправки и натъпква стомаха с едно крайно разновидие на храни.
Преди всичко заявяваме, че когато е думата за истинско, хармонично хранене, опростотворената храна трябва да вземе надмощие и предимство, но все пак ние ще гледаме по всякакъв начин да съобщаваме, освен по-прости вегетариански храни, други - полувегетариански, хармонични с готварството, в които ще вземат участие храни от животински произход като например: яйцата, млякото, маслото, прясното сирене и др. Това правим, за да покажем, че ние не сме от екзалтираните фанатици вегетарианци, но че повече по дълг вярваме за полезно да открием във в. «Братство» една колона, гдето да хвърлим светлина върху всички видове храни, познати, полупознати и непознати на болшинството, а в действителност здравословни и естествено питателни.
Мислим да нагодим на днешното общество и да го склоним да опита малко от натуризма, съвместно с обществените навици, като признаваме, че възрастните, за съжаление, не ще достигнат никога на върха на възраждането, обновлението си, защото са много покварени с нечисти храни и логично е да не ги задоволим, даже да надникнат на повърхността на обновлението си, което обаче обновление ние им благопожелаваме, както са им благопожелали толкова много апостоли, които са дали всичко за доброто на страждущето че- ловечество, за да не се погуби.
Обаче преди всичко ще кажем накратко: да не ядете никога без апетит. Яжте според работата - труда и движението, което вършите или можете да вършите. Имайте пред вид, че организмът поглъща енергии и жизненост от храни, които може да смила, а не от тия, които поглъщате в повече, набързо, с илюзията, че това правите за добро и полезно.
Всичко това, което вкарвате в повече в стомаха, даже да е най-вкусната и чудесна храна, се обръща в отрова, защото не се смила, и като не се смила, се разлага, става тор и вашето тяло - едно торище. Може ли да се живее при тия условия?
Яжте бавно, предъвквайте и наплюнчете добре храните - хапките, като знаете, че стомахът няма зъби. И колкото повече задържате храната в устата, толкова по-малко ще се задържи храната в стомаха и ще бъде тогава безсъмнено добре смляна и погълната.

ГРОЗДЕТО

Има много видове грозде с разни качества и следователно химическият им състав е различен - не само поради качеството, но и поради почвата, в която лозата е посадена, и поради климатическите условия.
Химически състав - според проф. Кониг, сокът на гроздето, добре зряло, брано в месец октомври, съдържа:
Вода................................................ 70,12 г
Захар................................................ 14,36 г
Азотни вещества________________ 1,01 г
Пептинни вещества........................... 1,90 г
Киселина свободна........................... 0,77 г
Пепел.................................................. 0,48 г
Дървесинни вещества...................... 2,18 г
Главната съставна част в сока на гроздето е захарта, която с ферментацията се обръща в алкохол и по тая причина вината могат да имат алкохолна градация от 6% до 15%, според степента на зрелостта на гроздето.
Гроздето е бедно с азотисти вещества, а следователно то само не може да бъде една съвършена храна, както биха желали да е последователите на гроздовото лечение, което лечение, когато не е приложено според модерните начала на диетотерапията, може да даде вреда, отколкото полза на организма.[1]
Климатът оказва едно голямо действие върху химическия състав на гроздето и слънчевите лъчи не само улесняват пълното узряване, но и спомагат смилането, така че гроздето в топлите климати, понеже е много изложено на слънцето, не само повече е богато с гликоза и кристална захар, но е много победно с дървесинни вещества, които правят понякога гроздето мъчно смилаемо. Вследствие на това, трябва винаги да се отстрани стипчивото грозде с кисел вкус от трапезата, докато не е станало черно или червено от слънчевата топлина.
Узрялото грозде е най-богатата храна с витамините В и С, и ако разумно се съчетае с други сурови храни, може полезно да замени млякото като храна, било за болните, било за децата, а най-вече за кърмачетата.
Действието му. Узрялото грозде има главно пикочогонно действие, слабително и силотворно. Стипчивото грозде е дразнително за пищепровода, защото спира смилането и поглъщането на другите храни и може да причини повръщане, повдигане в стомаха и колики - болки. Гроздето е много полезно, ако се съчетае разумно с другите храни, в много случаи на подагра, артрит, ревматизъм, албуминурия, неврастения и др. Консервираното грозде е по-малко пикочогонно и много малко слабително, но има повече силотворно действие и развива топлина в зимните месеци.
Противодействието му. Гроздето не винаги е за препоръчване на слаби, отпаднали лица, които страдат от лошо смилане на храната и диария, както в някои случаи от диабет - захарна болест.
Във всеки случай гроздето, като храна на болните, когато се препоръчва, трябва да се има предвид общото състояние на болния и съчетанието с другите храни. Да не се гълтат никога шлупките и семената на гроздето, ако не са добре предъвкани като водна каша.

(Следва в бр. 225 от 2.Х.1938 г.)

ВЕГЕТАРИАНСКИ И НЕВЕГЕТАРИАНСКИ ХРАНИ

Д-р Ив. Жеков - натурист

В. «Братство», бр. 225/ 2.Х.1938 г. Колона на лекаря.

ЧЕРВЕНИТЕ ДОМАТИ

Те са докарани от Америка, но днес са култивирани във всички мериди- онални страни на Европа. Употребяват се главно за салца, но се ядат и сурови, стига да са само добре узрели. Червените домати могат да бъдат в разни видове и големини, но всички имат еднакви свойства, макар да имат слабо различен вкус.
 
Химически състав според Деблен. Сто части добре зрели домати съдържат:
Азотисти вещества.................................... 1,25 г
Въглехидрати (захари)............................ 2,53 г
Мазнини..................................................... 0,33 г
Пепел.......................................................... 0,63 г
Целулоза.................................................... 0,84 г
Неазотисти вещества неопр..................... 1,54 г
Според анализата, извършена в същия институт на Деблен, червените зрели домати съдържат около 0,40% лимонова киселина и само следи от оксалова киселина, когато винаги се поддържаше, че червените домати съдържали неизменно количество оксалти. Тая липса на оксалотова киселина се потвърди и от Ботаци и Жапели.
.Червените домати са богати и с витамините А, или антиксерофталмични, В, или антинеуретични и С, или антискорбутни.
Действието им: Червените домати, много сварени, имат слабително действие, пикочогонно и слабо дезинфективно.
Те са лесно смилателни, ако са зрели и бавно сварени около 10-15 минути. На продължително сваряване те не само губят своите физиологически действия и някои най-полезни витамини, които съдържат, а стават дразнителни за стомаха, червата, бъбреците и пикочните органи. По тази причина червените домати и до днес вдъхват страх на много лекари и болни. И стипчивите червени домати съставляват една сериозна пречка за доброто функциониране на стомаха, червата и на общото състояние на лицата слаби, мършави, анемични и нервозни.
И консервите от червените домати, направени с продължително сваряване, не са за препоръчване. Малките домати през зимата се запазват добре, като се държат в сухи места, гдето няма течение на въздуха. Консервите от червените домати често се съживяват с безвредните лъчи на слънцето, прекарани през цветни стъкла. Никога на салатата от червени домати да не се цеди лимонен сок, защото се образува един вид отрова.
Противодействието им: Червените домати не се препоръчат на лица, болни от диария, язва в стомаха и червата, възпаление на сляпото черво и други възпалителни процеси в пищепровода.

Храната за един обикновен човек

(през септемврий и октомврий)

I.
Обяд
- Сладки плодове, но един или два вида: круши, а не ябълки, смокини, грозде, сливи и др., стричен хляб, наречен още цялостен хляб. Може и със сирене - прясно, а не солено. Количество: 250-350 г хляб.
Вечеря
- Мешана салата, зелена, крехка, с червени домати, добре зрели, и малки резенчета лук, полята със зехтин, а не с оливия, и малко готварска сол. Количество: 200-250 г салата и 200 г хляб.
 
II.
Обяд
- Супа с ориз, сварена с бульона от резен зарзават: червени моркови, картофи, целина, цвекло, лук, зеле. В този бульон ще се сипе малко сок от домати. Сварен оризът, се прибавя две или три супени лъжици зехтин и малко сол. Отделно - едно яйце, сварено, ровко за пиене или пържено със зехтин. Да се яде без хляб, защото оризът не хармонира с хляба.
Вечеря
- Сварени картофи 250-350 г, полети със зехтин 50 г и да се ядат с бадеми или орехи 100 г, без хляб.
----------------------------------
[1] В книжката на Д-р Ив. Жеков «Лекуването с грозде» е описано как да се лекуваме с гроздето, (бел. а.)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...