Jump to content

3.5. Обвиненията


Recommended Posts

3.5. Обвиненията[1]

Уважаеми д-р Иван Жеков,
Когато Учителят реши да се прибере от с. Мърчаево на Изгрева, нареди всички съестни продукти и покъщнина, като чаршафи, покривки за маси, чинии, тенджери и други вещи да останат на хазяина Темелко, защото той не е взимал наем, пък е имало изпочупени предмети негови. Останалото, определено от Учителя, да се натовари в една кола и да се докара на Изгрева в дома му. Обаче, ти, д-р Жеков, се разпореди, взема две коли, натовари всичко гореизброено, което трябваше да остане, и вдигна и препрати колите в дома си, вместо в дома на Учителя.
Когато пристигнаха колите в дома ти заедно с тебе, Учителят дойде до дома ти на едно разстояние около 100 метра, като вижда колите там, той се покрусва, възмущава от тази ти постъпка, веднага се връща обратно и повикал брат Темелко, като го смъмрил защо са спрели колите там и защо не са изпълнили неговото нареждане, което гласи: определените вещи от него да се качат на една кола и докарат в дома на Учителя, а останалите вещи и съестни продукти да останат на Темелко. Темелко още тогава се разплакал за това мъмрене и до ден днешен все плаче, като си спомни за това неизпълнение учителово нареждане, а изкористване от твоя страна, въпреки че си знаел това нареждане.
Твоята жена Йорданка е взела от една сестра чаршафи и други вещи, необходими за обстановката на Учителя в с. Мърчаево, обаче впоследствие, при завръщането на Учителя от с. Мърчаево на Изгрева, сестрите виждат същите чаршафи опрани и проснати на дворното въже в дома ти от жена ти, която си ги прибрала и не ги предала на Учителя. Когато я запитали сестрите защо са в нея чаршафите, отговорила, че Учителят й ги дал да се операт, но и до днес са във вас.
Търси се голям черковен златен кръст, останал в наследство на Учителя от баща му - дядо попа, но и досега не се намери. По сведения, събрани от сестра Ганка Парлапанова, която заявява, че този кръст е в Йорданка д-р Иван Жекова, която сама се похвалила, че Учителят й го е подарил, за да лекува с него. Жена ти Йорданка също се похвалила, че Учителят й е дал на съхранение златни предмети и накити.
Много братя и сестри са виждали Йорданка в молитвения дом с 4-5 пръстена скъпоценни-златни на пръстите си, а некои сестри се оплакват, че при заминаването на Учителя не са се намерили скъпоценностите им - бижута, дадени на съхранение на Учителя.
Една сестра съобщила в един кръжок между братя и сестри, че неин роднина при обиск в дома на д-р Иван Жеков намерил голям склад от най-различни съестни продукти, кухненски прибори, бельо и други вещи, които му направили силно впечатление на това богатство и запитал жена ти Йорданка: «Гостилница ли имате, че имате такъв склад?» Тя отговорила: «Те са на Братството, оставени на съхранение», обаче и досега не са върнати на Братството.
Предадени са ти в Мърчаево пликове със съдържание - принос, за да ги донесеш. Оказа се, че тия пликове, вече празни, са дадени на Ганчо да ги изгори на Витоша; пликовете са били 25, дадени от жена ти.
Уважаеми брат Докторе, от гореизложеното се вижда, че срещу вас двама ви - д-р Ив. Жеков и Йорданка д-р Ив. Жекова, има сериозно обвинение за обсебване на Учителовите, братските и сестрински вещи, особено златния кръст на Учителя, който е скъпоценност за Братството като скъп музеен спомен и бижутата на братя и сестри, които със сълзи на очи си ги търсят обратно, ще ви държат отговорни пред великата Божествена справедливост - Божи съд!
Уважаеми доктор Ив. Жеков, ако в теб проговори съвестта ти - Висшият Божествен морал, намери начин да върнеш тези вещи и скъпоценности, т. е. да се развържеш, да не ти тежи в живота и се продължи твоята еволюция.
гр. София, 30 май 1946 г.
Доброжелатели: братя и сестри
-------------------------------
[1] Хората, които са написали това писмо, не са от онези, които са се грижили за Учителя, да Го перат, да Му готвят и всичко, което е необходимо. На ул. «Опълченска» това е Василка Иванова (виж «Изгревът», том III, стр. 56-57; том I, стр. 175-177), а на Изгрева и в Мърчаево е Юрданка. Това са те, двете сестри. Спомените на Юрданка Жекова са в том VII, стр. 584-627. (бел. на съставителя на «Изгревът» Вергилий Кръстев)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...