Jump to content

11. Четири категории любов


Recommended Posts

11. Четири категории любов

В. «Братство», бр. 228, 6.XL 1938 г., стр. 3.

Много пъти си бе мислил ученикът за Любовта, и все не можеше да разбере где свършва човешката Любов и отгде започва Божествената. В него се преплитаха най-сложни чувства и той не можеше да определи към коя любов спадаха те. А тъй би искала душата му и сърцето му да се изпълват от Божествената любов.
Когато веднъж Слънцето обилно разливаше своята благодатна светлина и Учителят вървеше из градината на Великата Школа, ученикът тихо се приближи към Него с тайната мисъл да Го запита за Любовта. Но Учителят, недочакал ученикът да го запита гласно, му заговори сам:
 
- Във всеки човек има четири вида любов - животинска, човешка, ангелска и Божествена.
 
Ученикът леко поклати глава и промълви тихо: -Да.
 
- Животинската любов иска да се работи за нея - продължи Учителят, - човешката любов се изразява в милувки, ангелската - в усмивка, а Божествената - само в поглед.
В животинската, човешката и ангелската любов може да има користолю- бие и противоречие, но в Божествената - не.
В животинската любов, ако някой ти е работил и престане да ти работи, в тебе ще се роди противоречие, защо е престанал да ти работи.
Ако в човешката любов са те милвали и престанат да те милват, в теб ще се роди противоречие - защо са престанали да те милват.
В ангелската любов, ако ти са се усмихвали и по някакъв случай са престанали да ти се усмихват - били са нещо в дълбока размисъл и не са те видели - в теб пак ще се породи противоречие - защо не ти се усмихват пак. Но в Божествената любов вие нищо не искате и се радвате само, че сте зърнали това, което обичате - и през целия ден е светло и радостно на душата ви. Божествената Любов носи само радост, в нея няма сянка.
И така, искаш ли някой да работи за тебе, животинска е любовта ти. Искаш ли да те милват - человеческа е. Искаш ли да ти се усмихват - ангелска е. А Божествена е любовта ти, когато нищо не искаш и се радваш, когато си можал да видиш това, което обичаш, без то даже да подозира, че си го видял...
Ученикът леко въздъхна. О, как думите на Учителя правеха всичко така ясно, така разбрано.

Benitta [Невена Неделчева]

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...