Jump to content

30. БЕШЕ МАЙ


Recommended Posts

30. БЕШЕ МАЙ

Чуден, дивен май!
Целият Изгрев ухаеше... Навсякъде цветя. Пролетна симфония и красота! Слънцето щедро сипеше своите следобедни лъчи и нежни виолетови воали хвърляха прозрачна сянка над цветните лехи под цветята.
В салона пред пианото няколко приятели оживено разговаряха и спореха. Аз бях дала среща на една приятелка в салона и чаках. Не след дълго вратата се отвори. С леки стъпки влезе Учителят и разположен се отправи към групата. Зарадвани от приятната изненада, приятелите Го посрещнаха радушно.
Незабелязано се приближих и аз до тях. Извадих тетрадката си от чантата и започнах да записвам интересни изказвания, които Учителят даваше за музиката.
 
- Не спорете за несъществени неща. Музиката трябва да ви служи като средство за самовъзпитание. Тя е метод, чрез който нещата израстват. Всеки тон е семе, което трябва да се посее, за да се прояви. Приемете пеенето за себе си като метод за концентрация и връзка с по-висши същества. Когато пеете концентрирано, ще проникнете в живата сила на всеки тон.
Научете се да пеете семпло, правилно, с концентриран ум. Окултната музика трябва да се пее не както пеят хората, а както пеят ангелите. Всяко упражнение пейте по няколко пъти, докато схванете пулса и ритъма на песента. Изпейте сега «Бог е Любов».
Ние изпяхме песента, а Учителят тихо свиреше с цигулката.
 
- При пеенето трябва да взимат участие сърцето и умът. Тенорът има отношение към Юпитера, а алтът - към Венера. Сопранът привлича слънчевата енергия, а басът - земна. Всеки тон се подчинява на известни закони и носи специфично влияние. Бъдещата музика ще използва сегашните методи плюс новото, което тя носи. Динамичност в музиката се предава лесно на светлината. Трябва да знаете как да съчетаете тоновете, за да произвеждат светлина и топлина. Музикантите трябва да знаят трептенията на всеки тон. Основният тон «до» има 256 трептения, от които едната половина са положителни, а другата - отрицателни. Сега вие пейте и се учете да пеете. Законите един по един ще ви се откриват.
Учителят взе цигулката и изсвири «В зорите на живота». Свиреше тихо, съвсем тихо, като ехо от ангелски светове. Слушахме със затаен дъх!
Беше май... чуден, дивен май! Хиляда деветстотин тридесет и пета година, на Изгрева.
Ето текста на упражнението, дадено ни от Учителя с пожелание да се прилага и пее с успех:
В ЗОРИТЕ НА ЖИВОТА
В зорите на живота (2)
Слънце изгряваше, (2)
на природа граници очертаваше. (2)
В душа ми мощен дух пробуди (2)
и в сърце ми любов събуди, (2)
събуди, събуди,
и в сърце ми любов събуди.
 
Музика и текст, дадени от Учителя.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...