Jump to content

II. «АСТРОНОМИЧЕСКИ ОСНОВИ НА ПЪРВОБЪЛГАРСКОТО ЛЕТОБРОЕНЕ»


Recommended Posts

II. «АСТРОНОМИЧЕСКИ ОСНОВИ НА ПЪРВОБЪЛГАРСКОТО ЛЕТОБРОЕНЕ»

Животът му преминава действително «скрит» зад едно рядко чувство за дълг и непрестанна деятелност, зад една рядка скромност и лично достойнство, зад математически формули, значещи много за българската култура. Към 1960 г. са вече написани основните научни разработки на Борис Рогев, публикувани в българския специализиран печат и в чужбина, с положителните отзиви от наши и чужди учени. Написана е и книгата «Астрономически основи на първобългарското летоброене» и започват митарствата по нейното обсъждане и публикуване. Първи рецензенти са геодезът акад. Вл. Христов и историкът проф. Иван Дуйчев, чиито положителни гледища се оказват решаващи за обнародването й през 1974 г. Оттук насетне мнения за книгата са изказали различни имена, към нея се проявяват различни степени на коректност (с позоваване или не), книгата става средоточие и на идеологични по същество подбуди, изразяват се различни отношения (положителни или отричащи) и приживе, и след това акад. Ангел Балевски, акад. Кирил Серафимов, Лилия Гочева, Георги Томалевски, Венцеслав Бъчваров, Иван Богданов, арх. Слави Дончев, н. с. Мариана Кръстева.

Непосредствено след първото й издание от Българска академия на науките (БАН), Борис Рогев подготвя втори допълнителен и разширен вариант, който, макар и положително приет в Института по балканистика през лятото на 1975 г. и предложен за печат, остава необнародван уви! и до днес. Към този втори и последен вариант Борис Рогев прибавя и математическата си разработка за астрономическия образ на първобългарската юрта, доуточнява много от математическите си изчисления, доразвивайки особено втората половина на книгата си, допълвайки и нови редове за словесно обяснение на общата математична материя на книгата. Непубликуван е и преводът й на английски, подготвен в началото на 80-те години от БАН, който също търси своя издател, включително и днес. Тук искам да припомня небезизвестните думи на френския професор Мишел Понгон: «Прабългарите са притежавали в далечното минало един от най-съвършените календари в света. Създаденият преди векове от прабългарите календар ще послужи като модел и източник на идеи за изработването на такова календарно леточисление, което да бъде прието от всички народи, населяващи земното кълбо.» Книгата на Борис Рогев, поради самото си духовно естество, извори и научна методология, участвува в най-горните български пластове от човешкия опит да изследва и познае «първоосновите на човешката същност, на нейната история», предлагайки математическа точност за един наложително съвременен прочит на нашата национална култура.

В следващите си съставителски страници ще се опитам по документален път, с текстове от и за Борис Рогев да припомня възлови моменти от духовния му път на личност и учен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...