Jump to content

IV. ДОПЪЛНЕНИЕ И ОБЯСНЕНИЕ КЪМ БЕСЕДАТА «ЗА ДВЕТЕ РИБИ И ПЕТТЕ ХЛЯБА»


Recommended Posts

IV. ДОПЪЛНЕНИЕ И ОБЯСНЕНИЕ КЪМ БЕСЕДАТА

«ЗА ДВЕТЕ РИБИ И ПЕТТЕ ХЛЯБА»

Светозар Няголов

03.08.2006 г.

Допълнение и обяснение за беседата «За двете риби и петте хляба», държана от Учителя в събота вечерта, на 14.05.1938 поместена в том XXII на «Изгревът», стр. 737.

По повод писанията на някои невежи «приятели», че това не е беседа от Учителя, а от някои друг, отговарям:

Както малкото дете познава млякото на майка си, с което се храни, така и ученикът познава Словото на Учителя си и се храни постоянно с него. Щом някой субект не познава Словото на Учителя, както в този случай, това показва, че този човек няма нищо общо с Учителя Беинса Дуно и Словото Му. Досега никой окултен Учител или посветен не е разкрил така подробно живота и духовната работа на свещената Агарта, където всички истински ученици и посветени с астралните си тела отиват на 14 май, за да присъствуват на голямата церемония на Вайзак с великите Учители на човечеството. Това може да го опише точно само Великият Учител Беинса Дуно.

Датата, на която Учителят е държал тази беседа, я намерих, след като съм прегледал таблицата с ефемеридите до 1944 г. и открих, че това събитие, за което говори Учителят, е станало на 14.05.1938 г., на която дата Луната в 24 часа е на 0 градуса 40 минути и 08 секунди (в Стрелец)

Учителят казва: «Всяка година змиорките заминават, но не в едно случайно време. Те избират астрологически момент, когато Слънцето е в Телец и Луната излиза от Скорпион и влиза в Стрелец. В този час всички змиорки от Европа се събират в един кордон, дълъг с километри, и пътуват през океана. Днешната беседа е свързана с това преселване на змиорките, когато започват да се връщат към Европа, понеже Слънцето е в Телец и Луната ще влезе тази нощ, към полунощ, в Стрелец, и змиорките идват. Следователно окултните ученици и окултистите знаят, че през годината има едно събрание на много издигнати ученици, които пътуват, като змиорките. Къде отиват те? На голямата церемония на Вайзак в Индия място, което посветените знаят добре. Там се събират всички посветени.»

Той казва: «Имам позволение да ви говоря за тези неща, макар че е ЗАБРАНЕНО да се говори това в обикновено време. Тези неща са свети и не са за всички, но великите Учители, които присъстват на тази церемония, не се страхуват от нищо, защото този, който не може да проникне в царството на съдържанието и смисъла, няма да разбере нищо, даже ако му покажат великите тайни на природата. Той остава свързан с физическото си тяло на земята. Обратното който ще разбере, ще се притече на това място. Той ще отиде там, където великите Учители ще раздават безсмъртната храна двете риби и петте хляба (стр. 7 от «За двете риби и петте хляба»)*.

Школата на Учителя, която просъществува на Земята от 1922 г. до 1944 г. -

22 години, беше посещавана от три вида хора. Едни от тях бяха оглашени те обичаха да слушат Словото Му и да пеят песните Му. Другите бяха вярващи те слушаха Словото Му и вярваха в Него, че това Учение показва пътя на истинското знание, но те не вървяха по този път и не живееха чрез проявите си в това учение. Те си останаха вярващи. Учениците бяха тези, които разбираха Словото Му и го прилагаха на всяка стъпка в живота си. Учителят говореше на обикновените хора, на оглашените и на вярващите, но само учениците Го разбраха и се ползваха в живота си от това велико знание.

Мога да успокоя многознайковците-тези, които не познават Словото на Великия Учител с Неговите думи: «След хиляда години на Земята ще има условия, подобни на сегашните, и всички, които не са влезли с душата си в Новото учение и дотогава са живели разумно, ще започнат да го учат отначало, от А и Б.» Вечността е пред нас и който познава Словото на Великия Учител и го пази тук долу, на Земята, ще го познава и горе във великите школи на Вселената.

Според моите изследвания брат Александър Периклиев, с когото бях близък и със семейството му се занимавахме с въпроса за «Двете риби и петте хляба», което не беше ясно за мен, докато не прочетох беседата. Той беше завършил икономика в Германия и в България стана професор в Икономическия институт «Карл Маркс», и накрая ректор.

Понеже Александър Периклиев не е в партията, ръководството на Икономическия институт решава да го уволни от института. Подготвят му заповед за уволнението и решават да му я връчат след празника на победата на фашистка Германия 9 май 1969 г. Послучай 25-годишнината от победата, съветското разузнаване публикува списък на своите разузнавачи, допринесли за победата над Германия и работили в Германия. На първо място в списъка е Александър Периклиев. Веднага ръководството на института премахва заповедта за уволнение. Отиват колективно при него и го поздравяват с празника на победата и му предлагат да стане ректор на Икономическия институт. Той приема предложението и е ректор до пенсионирането си.

Той отишъл при брат Боян Боев, който беше много услужлив, и го помолил да му дешифрира извънредната беседа на Учителя за Агарта. Брат Боев дешифрирал и продиктувал беседата и Переклиев я записал в тетрадката си. Той тръгнал надолу от бараката на брат Боев, да се види с брат Димитър Стоянов. След това минал по пътя покрай южната ограда на братското място и на завоя на пътя срещу мястото и къщата на Колю Драгнев изтървал ръкописа си, който бил намерен от сестра София Желева. След този случай брат Александър Периклиев отива втори път при брат Боев и записва наново беседата «За двете риби и петте хляба», като дълго време се занимава с разгледания от Учителя там въпрос.

Учителят не ни е дал всичко в Словото Си и казва: «Да не мислите, че аз всичко ви давам? Много работи има, които не ви казвам. Съвременното човечество не е дошло до този етап на развитие и има опасност да злоупотреби с това знание.»

По отношение на знанието, което е скрито в тази малка книжка «За двете риби и петте хляба», Учителят казва: «За да свърша, ще ви кажа, че човек не може да разбере истината, Евангелието, нито тайните на природата, ако не е действително чист. Ако не яде чиста храна, ако не пие чисти пития, ако няма чисти чувства, ако не мисли за чисти неща, ако няма чисти постъпки, каквото и да казва този, който не живее с тези неща, всички инициативи са закрити за него. Той ще чука и ще плаче напразно всички врати ще останат затворени. Можем да ги отворим, като имаме връзка между нашите мисли и чувства.» За тази цел Учителят ни препоръчва да четем и прилагаме методите и правилата, дадени в книгата

«В царството на Живата Природа»** стр. 12, и «За двете риби и петте хляба».

Светозар Няголов, 4.08.2004 г.

------------------------------------------------

* Вж. «Изгревът», том XXIII, стр. 730. (бел. на съставителя Вергилий Кръстев)

* Вж. «Изгревът», том XV, стр. 590-634. (бел. на съставителя Вергилий Кръстев)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...