Jump to content

2. Учителят Дънов за прераждането. Извадки от Словото му


Recommended Posts

2. УЧИТЕЛЯТ ДЪНОВ

за прераждането

Извадки от Словото му

Съставила: Цанка Екимова

Удостоверява: Вергилий

"Вие се намирате на кръстопът, дето трябва да решите един от най-важните въпроси на вашия живот. Будни трябва да бъдете! Ще кажете, че и в друго прераждане може да разрешите тези въпроси. Само глупавият говори за други прераждания.
 
Ти, който си събуден, сега трябва да свършиш определената си работа.
 
За другите прераждания има по-важни въпроси.
Сега е денят, когато трябва да отворите сърцата си и да възприемете Божията Любов, да живеете с нея и да поставите основа на Новата култура. Да приложите нейните основни форми.
 
Казано е в Писанието: "Ще отнема каменните сърца и ще има дам сърца от плът."
 
"Необходимо е човек да дохожда много пъти на земята, да учи нейните закони, да се съобразява с тях и да ги прилага в живота си. При това човек не живее само за земята, той не живее само за днешния ден. Днешният ден зависи от вчерашния, а бъдещият-от днешния. Следователно, настоящето е основа на бъдещето. Въз основа на това, всяка мисъл и всяко чувство, които вълнуват човека днес, служат за основа на ония мисли и чувства, които ще дойдат у него за в бъдеще. И затова, като се интересуваме от своите мисли и чувства, трябва да знаем, че и невидимия свят е заинтересуван от тях. И когато разумните същества, които седят по-горе от нас видят, че ние не може да свършим работата си сами, те веднага ни си притичат на помощ. Щом дойдат те, погрешките лесно се изправят."
"Преди 6000 години вие сте били в Египет, дето сте учили египетската мъдрост. Пратили са ви в този народ, за да го подигнете, но понеже не сте изпълнили своята длъжност, злоупотребили сте, то за това ви сформируват в тази верига, за да изправите своите погрешки. Вие сте се провинили в непослушание. Някои работи сте изпълнили много добре, но някои не сте и затова сега сте турени в положение да ги изпълните. Вие не сте били по-напред от този народ, а сте били в Египет. Ходили сте с евреите през пустинята. Ходили сте в Ханаан. Преминали сте в Гърция, Рим, а след това озовавате се между славяните. Разбира се, много от вашите длъжности сте изпълнили, а много не. Най-после Братството ви изпраща между тоя народ, за да го подигнете. Всички вие почти като свършите работата си между Славянството, ще отидете в Америка, обаче, всичко това ще бъде подир хиляди години, когато настане седмата раса.
Това Братство не всякога дава важни задължения на своите членове и затова те могат да прекарат много прераждания на земята, без обаче да се забележат, а чак след това им дават важни служби.
Вие сте имали три важни задължения, три пъти ви е изпращало: еднажсте изпратени от Египет в Палестина - първия път. Там понеже сте срещнали съпротивление от еврейския народ, който е доста материалистичен, вие сте преминали във Вавилон, да се учите на магията, т.е. на тогавашната вавилонска мъдрост.
Вторият път сте пращани в Гърция, при появяването на нейната култура. От Гърция, след завладяването й, когато Римската империя е влязла в своя разгар, вие сте отишли в Рим, гдето сте влезли в съприкосновение с Християнското течение, от което сте получили знание. Възприели сте Християнството, след което сте били изпратени между славяните, които тогава са се наричали "народите на многото езици".
Сега се пращате на работа тук, но не сте могли да приложите вашите знания, а напротив, резултатите на вашите знания е дало противоположен плод. Да, вий сте били свещеници в разни звания и сте пребивавали между българите в един дълъг период, само че вие сте една част от мнозинството.
Сега всичките тия братства, които са излезли, ще започнат да се събират и опознават и когато се обединят, тогава именно е епохата за Христовото дохождане. Когато всички тези братства се обединят, ще дойде Христос, но има още някои спънки, които за да изправят, ще ни вземат 35-40 години, затова и виждаме, че навсякъде се работи, за да се постигне това обединение. Ето защо, тия мисли, които ние ще изпратим на другите братя, ще ги ползуват.
Най-живите братя са между Моравското Братство, което стои много високо между всичките славяни, при все, че има братство и между сърбите, Черна гора, поляците, гдето братството е много забатачено. И вие ще можете да познавате членовете на тия братства, но ще трябва да познавате признаците, които отпосле ще ви се дадат, с течение на времето и съобразно вашия духовен уровен. А засега, задоволете се да знаете това, че всички тия братства ще се принесат между славяните, които именно тогава ще се подигнат.
Ето как ще узнаете тия хора: когато срещнете такъв брат, винаги с него някак си ще можете да се разбирате, няма да има противоречия между вас и като че ли нещо ви привлича и свързва, но не можете да се го обясните - такъв е от това братство."
"Казах, че в Египет сте били преди 6000 години и аз ще ви дам даже и датите, когато сте пребивавали във Вавилон, Рим, Сирия и пр. Но това ще стане по-после."
"Мнозина мислят, че ако не могат сега да направят нещо, ще постигнат това в друг живот, като се родят отново, като млади, способни за работа. Не, каквито сте сега, такива ще бъдете и в друг живот. Ако сега не работите, ако сега не правите усилия и в бъдеще, в другия си живот, ще бъдете същите."
"Какъв ще бъда в следното прераждане? - Точно такъв, какъвто си днес. Ако днес си министър, в следното прераждане ще заемеш или по-долно положение или по-горно - зависи от живота ти. Ако си управлявал зле, на Онзи Свят положението ти ще бъде по-лошо, ако си управлявал добре, положението ти ще бъде по-добро. Който живее зле, ще прегледат сметките му и ще го поставят в затвор. Трябва ли да питаш, защо си в затвор? Много просто, не си изпълнил задълженията си както трябва.
Следователно, който изпълнява Божията Воля, в следното прераждане ще заеме висок пост, който не изпълнява Божията Воля, в затвор ще го поставят.
Не мислете, че можете да правите грешки и да минавате безнаказано.
По закона на наследствеността всеки жъне това, което е сял, всеки жъне плодовете на своите мисли, чувства и постъпки. Бог дава свобода на човека и го оставя да изпита нещата."
"Човек дохожда на земята много пъти, а не само един път. - Колко пъти дохожда? - Колкото пъти иска. От него зависи.
Обикновеният човек се преражда на всеки 45 години. Ако той слиза на земята да се учи, разумните същества му определят, в кое семейство ще се роди. Той няма свободен избор.
Ако човек идва на земята съзнателно, да помага на хората, той има свободен избор, да се роди дето иска.
Колкото по-напреднал е човек в развитието си, толкова по-голяма свобода има при слизането си на земята.
Гениалните хора и светиите идат рядко на земята, когато човечеството отбелязва епоха в своя живот.
Великите Учители пък идат на земята през всеки две хиляди години. Те внасят голямо преобразование в човешкия живот."
"Човек седи на земята по силата на закона за прераждането.
Физически закони задържат човека на земята, докато завърши своето развитие.
Ако погледнете човек с окото на ясновидеца, ще забележите, че той е свързан с хиляди конци, които трябва по естествен начин да се скъсат. Всеки конец има своя специфична мисия. Едни от тия конци свързват човека с благоприятни, с добри условия в живота му, а други с неблагоприятни, с лоши условия. Първите го правят щастлив, а вторите - нещастен. Достатъчно е да се потегли един от конците на щастието, за да стане човек щастлив. Който държи съдбата на човека в ръцете си, той знае кога кой конец да дръпне. Щом скъса всички конци, които държат човека за земята, последният е ликвидирал със своя земен живот. Той напуща земята и отива в невидимия свят, там да продължи и завърши своята работа."
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...