Jump to content

А ) Дафинка от Изгрева


Recommended Posts

А ) Дафинка от Изгрева

1. Когато подготвях материалите на Борис Николов отпечатани в "Изгревът", т. II, излезнали от печат в 1995 г., то на с. 236-237 имаше заглавие "Комуната в Русе". А до нея в съседство е била комуната на анархистите (виж с. 237). Там те се срещат на разговор с Учителят Дънов и впоследствие от анархисти-терористи се превръщат в анархисти-идеалисти. И техния ръководител е бил Сираков. А любима му е била Дафинка.

2. В Русе като комунари е имало 6 мъже и 5 жени. Те са отбелязани в "Изгревът", т. V, с. 415 "Комуна и изкуствени цветя". Една от тях е Дафинка, под № 5. Там тя се запознава със Сираков, ръководителят на анархистите от тяхната комуна, и те се влюбват. Правят връзка. В това няма нищо лошо. Дори и Борис Николов признава, че неговата връзка с Мария Тодорова започва от тази комуна в гр. Русе. (Виж "Изгревът", т. II, с. 237).

Това са млади хора и нищо човешко не им е чуждо, макар че са задвижени от един висок идеал. Но да се претвори в реалност са необходими много години.

3. Анархизмът като революционно Течение в онези години е много силно и като идея увлича много млади хора. Виж "Изгревът", т. IV, с. 446-448. "Анархизмът и новото учение" е описано как са избити анархистите в гр. Ямбол, а там загива и Сираков, любимия човек на Дафинка. Тя много трудно преживява тази трагична развръзка. Това е първия разрив в нея.

А как министър-председателят Александър Стамболийски задвижва кармата си, не послушал съвета на Учителя Дънов, виж пак там, "Изгревът", т. IV, с. 447-448.

4. Друга драматична развръзка на Дафинка е Константин Константинов, който се влюбва в нея. Учителят го съветва да се откаже от нея, но той остава верен на увлечението и много бързо плаща с живота си. Виж "Изгревът", т. Ill, с. 86-88.

5. Годините минават и Дафинка се влюбва в Георги Радев. В това няманищо лошо. Но лошото идва в драматичната развръзка след това. А как става-това, вижте в "Изгревът", т. V, с. 555-557"Георги Радев и Дафинка".

6. От тези три драматични развръзки Дафинка не може да издържи и серазболява от туберкулоза. Накрая Учителят дава задача на Борис Николов да я изведе и помогне да отиде до Бивака, за да си вземе сбогом от него. А как това става, вижте в "Изгревът", т. Ill, с. 86-88 "Дафинка върви стъпка по стъпка като буболечка".

7. Идва момента, когато Дафинка умира в една барака на Изгрева. Цялата случка е разказана от Николай Дойнов в "Изгревът", т. XV, с. 270-271. И научаваме за един окултен закон: Човек не трябва да се погребва, докато не се е излъчил от тялото си. Трябва да се изчака 2- 3 дни.

8. Георги Радев също заплаща с живот, че се подиграл с чувствата на Дафинка. А какво е мнението на Учителя, виж "Изгревът", т. V, с. 557.9. А сега накрая ще съобщя, защо помествам този материал за двете Дафинки. Защото съм допуснал груба грешка по незнание. Когато описвах случката за Дафинка ми попадна една книжка-брошура отпечатана през 1922 г. в гр. София с автор Дафинка Л. Доганова, "Най-красивият източник на мъдростта" от14 страници. Тя беше дошла при мен от архивите на старите приятели. И понеже на корицата отзад имаше съобщение, какво има в склада до книгоиздателя Лазар М. Котев, като се пишеше за 3 раздела: за окултно-теософска литература за начинаещи, за напреднали и за медитация, то приех, че тя е от този кръг сподвижници на Учителя. Освен това, там накрая има съобщение за "Сила и Живот"- беседи от Петър Дънов - първа серия, изчерпано, но втора серия е налице, трета серия, както и на отделни беседи на Учителя.

Всичко това ме накара да мисля, че тази Дафинка от Изгрева е Дафинка Доганова. Нали на нейната книжка отзад има съобщение на 2 страници за продажбата на книгите на Петър Дънов през 1922 г.

10. И след това дойде моята грешка. Бях убеден, че това е същата Дафинка Доганова. Нямаше кой да питам. Бяха изминали 60-70 години. Старите приятели си спомниха за нея, но за тях тя беше само Дафинка. (Заб: В «Изгревът» т. II, с 124 под N 13 в списъка на Общия окултен клас е отбелязана Дафинка Доганова. И това ме подведе. А този списък е правен от човек, който е от времето на Школата на Учителя (1922-1944).)

11. И когато през 2006 г. започнах да подготвям материалите за евангелистите и за Учителя Дънов, тогава попаднах отново на името Дафинка Доганова. Тогава разбрах, че съм направил грешка и че трябва да я поправя. Павел Василев ми помогна да разбера коя е истинската Дафинка и кои са нейните родители.

12. А ето къде се намират моите грешки.

В "Изгревът" т. Ill, с. 87, името остава само Дафинка, а Доганова се заличава. На с. 88, където има цитати от книжката, също се заличава, защото е друг автора.

В "Изгревът", т. V, с. 415 името Доганова се заличава. На с. 556 името Доганова се заличава.

В "Изгревът". XV, а 271 името Доганова се заличава.

13. Много се разстроих, когато открих тази моя грешка. И тогава реших да я поправя. Трябваше да зачета паметта и на двете Дафинки. И това го правя с тези мои бележки. А защо бях подведен чрез обявата на Лазар Котев на гърба на корицата на брошурата на Дафинка Доганова, то ще узнаете от следващите точки

14 и 15.

14. Кой е Лазар Котев?

14.1. Лазар Котев работи във Военното издателство в гр. София и има фирма с имена "Гужгулов, Котев", София, ул. "Алабинска", № 37.

Тази фирма се изписва на почти всички негови издадени книги. Точно на този адрес, както е написано, показва, че това е единствения склад на теософски книги. Тази обява е от 1919 г.

14.2. По онова време се издава много теософска литература, както и окултна. Едни от главните преводачи от английски са Величко Граблашев и Стефан Белев. А те уж са последователи на Петър Дънов, при което за тях той още не е Учител, затова превеждат литературата на Черната ложа.

14.3. Лазар Котев е богат човек. Има голяма къща с приемен салон,пиано. В тази къща много пъти са канили Учителят Дънов на братски обеди и вечери. Един такъв случай е описан в "Изгревът", т. II, с. 334-335 "Трите маслинки"; т. VI, с. 190-192 "Двете маслинки".

14.4. Има и един друг случай, когато Олга Славчева е на квартира в тях на тавана, а Учителят е поканен на обяд у Лазар Котев. Но той не почва молитвата. Всички се учудват. На края им казва: "Поканете и доведете Олга". Гузни и недоволни те поканват бедната студентка. Учителят нарежда да седне до него и през цялото време Учителят е говорил само с нея и не е обръщал внимание на околните. А Олга е сияела от радост. Това е един метод от историята на Учителя,за да подкрепи бедните, унижените и отхвърлените.

14.5. Трябва да споменем, че във вилата на Лазар Котев в гр. Търново Учителят е бил на обяд и тогава им е държал беседа. И е казал най-важното: "Онзи Дух, който бе в Моисея, същият бе у Христа, и той е Истият, който е в мене".Това е записано и е публикувано от мен в «Изгревът». Това е първото официално заявления на Учителя пред старите приятели за Духът, който е в Него.

14.6. И накрая можем да прочетем в "Изгревът", m.V, с. 491-493, №191 "Лазар Котев и Невена Котева".

14.7. А големият финал, когато тримата - Тодор Бъчваров, Лазар Котеви Иван Радославов нарушават и коригират един духовен и Божествен закон,поставен от Учителя Дънов, то Учителят дава своята присъда. Ще си я прочетете в "Изгревът", т. Ill, с. 23-26, № 15, 16. Там се упоменава, че до края на година

Лазар Котев ще фалира. И това се случва. За поука на останалите поколения. Ето, това е Лазар Котев. Не позна кой е Петър Дънов.

15. Каталог от корицата на брошурата "Най-красивия източник на мъдростта".

Сказка от Дафинка Л. Доганова. София, кооп. печ. Единство, 1922. 14 с. 2 лв.

В склада на Лазар М. Котев

София, ул. "Бенковски" № 19

се намират за продан следните книги:

Окултни – Теософски

I. За начинающи:

Прераждане, от Софрони Ников - цена 6 лв.

Астралният мир от Ч. У. Ледбитер - цена 7 лв.

Невидимите помагачи, от същия автор - цена 8 лв.

Умрелите са живи, от същия автор - цена 2.50

През 2750 години, от същия автор - цена 10 лв

Халдея преди 21,000 г., от същия автор - цена 3 лв.

Перу преди 14,000 години, от същия автор - цена 5 лв.

История на Атлантида от Скат Елиот - цена 8 лв.

При Адептите от д-р Франц Хартман - цена 10лв

Свърхчеловеците от Анни Безант - цена10 лв.

Животът след смъртта от X. Рудолф - цена 5 лв.

Учението за Кармата от Елена П. Блаватска - цена 2 лв.

Душата на един народ от Филдинг - цена 5 лв.

Най-красивият източник на мъдростта от Д. Л. Доганова - цена 2 лв.

II. За по-напреднали

Еволюцията на живота и формата от Анни Безант- цена 10 лв.

Чакри, Кундалини и Прана от Ч. У. Ледбитер - цена 5 лв.

Езотерическо християнство от Анни Безант - цена 20 лв

Християнското верую от Ч. У. Летбитер - цена 10 лв.

Посвещение от Анни Безнат - цена 10 лв.

Раят - Мисловният мир, от същия автор - цена 9 лв.

Родословието на человека от Анни Безант- цена 10 лв.

Мисълта - творец на характера от Дж. Аллен- цена Злв.

Първи стъпки към свят живот, от същия автор - цена 3 лв.

През дверите на доброто, от същия автор - цена 4 лв.

Практически окултизъм от Ернест Лумис - цена 11 лв.

Човекът, творец на съдбата си от д-р Браун - цена 9 лв.

Вааламовата ослица от Кн. Мария Караджа - цена 1 лв.

Философията на йогите от Йоги Рамачарка- цена 16лв.

Окултни съвети от Ал. Шишков - цена 8 лв.

Спиритизъм, Спиритуализъм, Окултна наука от И. Ферман - цена 3 лв.

Четвърто измерение от А. Дьо Нуаркарм - цена 10 лв.

III. За медитация

При нозете на Учителя от Ж. Кришнамурти - цена 2 лв.

Светлина върху Пътя от М. Колинс- цена 4 лв.

Бхагават Гита или Божествената песен- цена 8 лв.

Вместо молитви от Ал. Шишков- цена 5 лв.

Видения и съзерцания, стихове от Ив. Грозев- цена 10 лв.

Няколко явления от материализация от Шарл Рише- цена 2 лв.

Чистилището, ада и рая, или какво има на оня свят- цена 6 лв.

от духа Франчезо част I -част II, III, IV (ведно)- цена 15 лв.

Философията на живота от В . Граблашев- цена 16 лв.

Тайната на живота от Изабела Инглез- цена 16 лв.

IV. Сила и Живот

Първа серия.

(изчерпани)

Втора серия.

10 отделни брошури на - обща цена 350 лв.

Трета серия.

16 беседи в отделен свитък, - обща цена 12 лв.

Четвърта и пета серии под печат.

Отделно

I. Мировата любов и II. Козмичната обич в една брошура-цена 3 лв

Новото човечество,-цена 2 лв

Трите основи на живота,-цена 3 лв

Пробуждане на колективното съзнание-цена 2 лв

Повече светлина,-цена 1 лв

Песни на всемирното братство, нотирани-за хорово пеене на четири гласа, подвързана,-цена 20 лв

Бележка на съставителя.

Чрез оповестяването на списъка на тези книги аз обръщам вниманието вина това, каква окултна литература се е публикувала и какво са чели първите приятели. А беседите на Учителя едва, едва започват да се печатат. Това е времето1914-1922 г.

16. Накрая искам да отбележа, че в списъка на лицата на Младежкия и Общ окултен клас, направен с почерка на стенографката Савка Керемидчиева в отдела «сестри», не е отбелязано името на Дафинка Доганова Този списък е с дата 11.04.1940 г. Публикуван е в «Изгревът», т. XIV, с. 571-574.

А защо не е отбелязано името на Дафинка на Изгрева?

Защото е починала и вече забравена. Списъкът е за живите, останали на Изгрева и в България.

17. Как открихме истинското име на Дафинка от Изгрева?

17.1. В архива на д-р Жеков, намерих снимка на една девойка, която собственоръчно бе писала на гърба й.

17.2. Подписан, на гърба на снимката, имаше следния текст:

"За спомен на милата ми Юрданка от последната ни година."

Пенчева Н. Дафинка V в клас

14.Х.917 г. Варна

17.3. Дафинка е родена 12/24.06.1900 г. в гр. Каварна, а на снимката е обозначено, че е от 14.Х.1917 г. А това е възрастта на ученичките в V клас, в гимназията в гр. Варна.

17.4. Юрданка Димова е още госпожица. По-късно тя става Юрданка Жекова. За нея виж "Изгревът", т. VII, с. 584-627; т. XXIII, с. 357-376 и снимки N 36-46.

17.5. Връзката на Дафинка с Юрданка не е случайна и тя продължавана Изгрева.

17.6. И така напълно "случайно" открихме името на Дафинка на Изгрева.Тази снимка е публикувана в този том.

17.7. Доказателство, че такъв човек е имало е и нейния хороскоп,който прилагаме по-долу.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...