Jump to content

21. Учителят в Дългопол, Варненско


Recommended Posts

21. Учителят в Дългопол, Варненско

Изгревът на Бялото Братство пее и свири, учи и живее. Т. 17.

София, Библ. Житен клас, 2003, с. 644.

Д-р Стефан Кадиев

Учителят идва в Дългопол. Баща Му не Го приема. Учителят отива в кръчмата на Яким Видов от Македония. Там се среща с местния учител Никола Овчаров. Той го завежда и приема в дома си, където Учителят престоява към един месец. Гледал на Никола Овчаров и му казал:
 
- Ти от деца нямаш късмет. На стари години при чуждо дете ще умреш.
 
Той имал едно дете на 3 години, казвало се Велчо, но се поминало в същата година след заминаването на Учителя от Дългопол.
 
Жената на даскал Никола Овчаров, като чула думите на Учителя, Му се надсмяла и Му казала една цинична дума.
Като умира момченцето им Велчо, те си взимат едно хранениче. Даскал Никола не го искал и не го обичал. Една сутрин жена му Злата оставя даскала и храненичето да спят, а отишла у съседите за мляко. В това време детето се събудило и извикало на спящия: "Татко, татко!" И той чува също гласа на заминалото си дете. От този момент той обиква като свое дете храненичето - Надежда.
Тя завършва акушерство и се установява в близост до София - в Слатина. При нея идват осиновилите я родители - даскал Никола и Злата, където прекарват старините си и умират на ръцете на храненицата си - тъй, както Учителят им казал много години преди това.
И двамата са погребани в слатинските гробища край София. Надежда и сега е още жива и живее на Слатинското шосе. След много години отива Надежда, придружена от сестра Райна и разправя Му за случая и иска от Него да види извора.
Когато Учителят е бил в Дългопол, идвала при него родната му сестра Мария. В това време тя била болна.
На западната страна на Дългопол се намирала местността Карабурун, сега се именува Камен дял.
Там Учителят открил един извор, който нарекъл "Бялата вода". Построил шатра и стоял със сестра си Мария 20 дена, където пила и се мила с откритата от Учителя вода и оздравяла.[Забележка на съставителя. За "Бялата вода" виж "Изгревът" том X, снимки № 9 и 10.]
Сестра Мария разправя за Учителя, че изминали цели 3 години, а Учителят като дете не проговорил нито дума в това време. Майка му Добра много се тревожела и страхувала да не е ням. Един ден, като се завръщали от нивата, ги посрещнала бабата на Учителя, по майка, и казала:
 
- Петър проговори като възрастен: "Бабо, направи ми люлка, че искам да спя!"
 
След това вече започнал да говори.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...