Jump to content

4. Евангелисти при Учителя


Recommended Posts

4. Евангелисти при Учителя

ВЕЧНО ПОДМЛАДЯВАНЕ

1 лекция държана от Учителя на 22 септември 1937 г., сряда, 5 ч.с., София-Изгрев.

- В: Божественият импулс. Общ окултен клас, Г. XVII (1937-1938).

София, ИК Жануа 98,1999, с. 12-13.

... Вчера имах един разговор. Трима души ме посетиха. Дошли от Америка -двама мъже и една жена. Аз бях занят. И те казаха, че много бързат. Но и аз съм занят! И другите, които бяха дошли при мен, те бързаха. Най-после ги приех. Идват и се запознават с мен. Те казаха: "Чували сме много работи за тебе и дойдохме да те видим. Няма да стоим повече от една минута". Те ми казаха: "Една минута", но седяха 10 минути. Учат мете сега! Те казаха: "Как ще се оправи светът? Трябва да обичаме Христа!" Аз казах само: Как да го обичаме? Те казаха: "Само вярата, вярата в Христа ще оправи света!" Аз казах: Не зная дали вярата може да оправи. Аз се съмнявам дали вярата може да оправи света, защото ако вярата можеше да оправи света, то той трябваше да бъде оправен! Всички вярват в Христа и досега светът не се е оправил! Те казаха: "Ти не вярваш ли в Христа?" Казах: И аз като вярвам и за мен работите не се оправят! Намирам, че вярата е съществено нещо, но не е нещо, което ще оправи света. Вие досега сте вярвали. То е външната страна на Христа. Обичали ли сте вие Христа? Обичали ли сте Го, че заради Него да бъдете готови да направите всичко? Те казаха по евангелски: "Когато дойде Христос, той ще ни научи". - Кога може да дойде? Може да дойде днес, след 10 години, след 100 години, след 1000 години. И какво ще правите до тия хилядата години? После казах: Хайде да ви дам по една книжка. И им давам по една книжка за богомилите. Казах им: Четете тук. Те казаха: "Пак ще дойдем да ви видим". Рекох: Колкото пъти и да се виждаме, все това ще бъде.
Ние фотографираме някого и му носим портрета. Приличаме на ония, сегашните, временни възлюбени. Аз съм виждал млада мома, извади портретчето му, пак го тури. Мисли си тя! И ходи и пак го извади и го погледне! То е едно верую сега. Идолопоклонство, идолопоклонство на любовта. Него го няма. Това е сянката. За тая сянка тя трепери, а пък като дойде реалността, тя казва: "Аман!" Не може да го търпи. Когато е в портрет, тя казва: "Ангел е". - Не можела без него. А пък като дойде, не може да го търпи. Когато дойде някоя идея, човек я носи в себе си като идеал, но като дойде тя реално, той казва: "Беля си намерих на главата, много загазих".
Та сега на нас ни трябва Истината, която да ни освободи...
В чувствения свят ние сме вплетени в една гъста материя и нямаме ясна представа за онова, което Бог е създал.
Желанието на Любовта е да ни даде живот.
Желанието на Мъдростта е да ни даде светлина и знание.
Желанието на Истината е да ни даде свобода. А пък свободата е плодът. Тя е смисълът, който ще осмисли животът
Най-първо, какъв е смисъл да ни се даде живот? Трябва да знаем, че и най- лошият живот е толкоз ценен, толкоз богатства има в него, колкото и в най-добрия живот. Ние имаме повърхностно разбиране за живота. Животът не може да се дели. Животът е неделим. Следователно, лошият и добрият живот са еднакво ценни. Това разбиране го нямаме.
В любовта ти ще разбереш, че животът е еднакво ценен.
И най-малкият живот, живот, който е пълен с най-големите страдания, има всички богатства, които има в рая и в Божествения свят.
И ти като не разбираш, спъваш се. И всички вие искате един живот, всички други да страдат, а само вие да не страдате. Че то е едно криво разбиране на живота.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...