Jump to content

Recommended Posts

8. Евангелист от Свищов

РАЗБИРАНЕ НА ПРИРОДНИТЕ ЗАКОНИ

45 лекция на Общия окултен клас

държана от Учителя на 7 август 1940 г.,

София-Изгрев. - В: Наука за живота. Общ окултен клас,

Г. XIX (1939-1940), т. 2. Лекции 24-48.

София, Жануа 98,1999, с. 354-356.

... Двама положителни хора винаги са в стълкновение. Ако учениците са положителни и учителят е положителен, те имат стълкновение. Ако войниците и офицерите са положителни, ще има стълкновение. Там, дето има положителност от двете страни, има стълкновение. Стълкновението само по себе си не е лошо. Стълкновение - нищо не значи това. Между точилото и ножа има стълкновение. Ако турите ножа, който е от меко желязо, върху точилото и въртите камъка на точилото, ножът се наточва и става остър, но при тази своя острота ножът загубва нещо, но и точилото изгубва нещо. Най-първо точилото е голямо, но после се смалява, смалява и после ще изчезне съвсем. И всички ножове и те изгубват нещо от себе си. И те намаляват. Ако вие едновременно в живота си сте един нож, едно точило, какво ще спечелите? И точилото ви ще се развали, и ножът ви ще се развали.
Допуснете, че вие говорите постоянно с езика си много лоши работи. Знаете ли какво ще дойде след време? Ще се схване някой ден езикът ви. Ще ви кажа една случка, станала в Свищов с един евангелски проповедник. Той се оженил за една жена, която обичал. От нея имал едно дете. Жена му умряла и той се оженил за втора жена. Втората майка не струвала хас* /*заб. под черта. Струвам хас - ар.-тур. haz нар. интересувам се, обръщам внимание./ от първото дете. Всеки ден го бие. Налага го на общо основание, като че или е криво това дете. Един ден това дете, като плаче, казва: "Мамо, помогни ми." И когато това дете извикало така, веднага втората майка вижда умрялата майка. И както втората майка била вдигнала своята ръка да удари детето, тая ръка останала във въздуха. И трябвало е да дойде проповедникът да помогне да свали ръката. Коя е причината? Причината е тая първата жена.
Ще кажете, че това е халюцинация. Хубаво, но какво подразбираме ние под думата "халюцинация"? Ние разбираме две влияния от два различни свята. Под "халюцинация" ние разбираме явления, които принадлежат на друг свят. Халюцинацията е нещо реално, но тя не е нещо реално на физическото поле, а е реално в друга някоя област. Ние вярваме в това, което виждаме. Това е право. Но онова, което виждаме, е ограничение и нашето знание е ограничено. Зрението не зависи от знанието. Колкото повече знаем, по-далеч виждаме. Колкото по-малко знаем, толкова светът е по-тесен за нас.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...