Jump to content

7. Изящните изкуства


Recommended Posts

7. Изящните изкуства

През периода на учението на Петър Дънов в Свищов намират своите прояви и изящните изкуства - театър, музика, живопис. Създадено е Театрално дружество, а свищовските театрали дават представления в сградата, където е заседавало Второто Велико Народно събрание през 1881 година. След неговото преместване в София построената специално за целта сграда в градската градина се използва за театрални представления. Само за последните две години от обучението на Петър Дънов в Свищов са играни като театрални постановки следните драматургични произведения на български, руски, немски и френски автори:
1 "Велеслав и Милка"драматически етюд из българския живот, превод от руски;
2 "Дряновските чорбаджии", трагедия от Петко Франгов;
3 "По неволя доктор", комедия от Жан - Батист Молиер;
4 "Виновен", драма в 3 действия от П. Фос, играна през май 1887 г.;
5 "Невянка и Светослав", драма от 5 действия от Константин Величков;
6 "Изгубена Станка", драма в 5 действия от Илия Блъсков;
7 "Селски Годеж", комедия от Август Фон Коцебуе;
Музикалното изкуство в периода 1883-1887 г. също е било добре изявено в Свищов. Признат факт е че "Свищов, освен дето е изпреварил другите градове на България в няколко културно-проствени начинания, взел е преднина също и в музикално отношение."[14-30]
В града има композитори, певчески хор и оркестър. Сред музикалните прояви са и творбите на трима композитори - Цветан Радославов, написал в 1885 г. националния химн, Никола Живков, автор на "Шуми Марица" и Иван Д. Иванов, автора на първата завършена опера в България. Тук през периода 1883-1887 работи и диригентът на певчески хор "Кирил и Методий" Григор Тончев."[15-416]
Художествената живопис и сценографията достигат своите върхове в творчеството на свищовеца Николай Павлович, Той е художник, търсач на нови предизвикателства, възпитаник на Академията за изобразителни изкуства във Виена, специализирал е в Мюнхен. Като пръв български театрален художник- сценограф с академично образование, той е приложил таланта си на сценограф в театралните постановки започвайки с читалището в Свищов. Едновременно с това Николай Павлович е илюстратор на книги - негови са рисунките в атласите на д- р Петър Берон, на "Речите на Асен Първи" от Г.С. Раковски, изявява се като художествен критик. През 1885 година, докато Петър Дънов е в Богословското училище, Павлович участва в Сръбско-българската война.
Възрожденският дух на свищовските граждани подготвя и осъществява създаването на първата Обществена библиотека в България основана към читалището. Нейния фонд наброявал още в годината на създаването и две хиляди тома. По време на обучението на Петър Дънов - към 1886 година тя е добре уредена с правилник, инвентарни книги и каталог по отдели. [16-5] Към постоянно обогатявания фонд на библиотеката по решение на читалищното ръководство се добавя всяка новоизлязла българска книга.
В Свищов усилено работи и печатницата - издателство на методистката мисия. Дори през 1883 година въпреки, че е била затворена от правителството от януари до септември само за останалите няколко месеца до края на годината там са издадени общо 117 000 страници методистки материали.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...