Jump to content

62. Заминах на 2 юли 1928 г. за САЩ и се завърнах в България на 2 юли 1932 г


Recommended Posts

62. Заминах на 2 юли 1928 г. за САЩ и се завърнах в България на

2 юли 1932 г

Девет дни изтекоха неусетно и пристигнах на софийската гара, без да се сетя да съобщя на майка си за деня на пристигането ми. Наех такси и се понесох към дома. Но трудно намерих къщата ни. Младият ни квартал бе пораснал и мъчно можах да се ориентирам сред новите улици и сгради. Посрещна ме порасналия ми брат, когото оставих като момче с къси панталони, а сега той бе с брада и дълги панталони, доста променен. Влязох в любимия дом унесена, уморена, не уморена, а пребита от дългото пътуване с влака от Париж без да спя и почти без да се храня. Брат ми, изненадан и силно зарадван, се спусна у съседите да телефонира на майка ми за завръщането ми, а тя чула, че не съм пристигнала, а че съм починала. Благоразумният ми брат й предал прощалното писмо чак след като е получил второ известие от мен, че операцията е минала благополучно. Но тя, горката, в суматохата съвсем друго е разбрала. И ето, аз съм заспала моментално, като мъртва, тя пристигнала разтревожена в къщи, седнала край мен и търпеливо зачакала да се събудя. Междувременно повикали и сестра ми и зет ми, така цялото семейство стояли дълго и чакали.
С вик и плач отварям очи и се хвърлям в обятията на любимата си майка. Пристигам на втори юли 1932 г., същата дата, на която бях отпътувала за Щатите в 1928 година. Първото нещо бе да ме заведат в Банкя на баня след дългото ми пътуване из прашния влак. Зет ми подкара своя фиат и полетяхме през узрелите ниви на софийското поле. Заскачах от радост. Въздухът бе напоен с аромата на хиляди билки и цветя. "България има парфюмиран, лек въздух! За този въздух съм копняла четири години!" - извиках възторжено и напълних отслабналите си дробове с тази безценна благодат - чудният български въздух! В Банкя едва не заспах в меката гальовна вода, която в миг отне умората ми. Възродих се бързо. Разбрах защо всички българи в Америка са носталгични и нещастни. С нищо не можеш да замениш чудния ни климат, красотата и обаянието на родния ландшафт Съчетание на меко заоблени планини с китни поля и долини. Отвсякъде лъха уют и свежест - примамва те българската природа! Затова и хората са здрави, бодри, жизнени и работоспособни. Затова и песента ни се носи като пряпорец на здрави души и омайва света.
Ловешкият пансион отново отвори вратите си за мен, но този път да получи това, което бях натрупала като богатство в ума и душата си, с което обогатих стотици родни деца, жадни за знание и обич.
Петте обещани години да бъда учителка, като се завърна от Америка, се изпълниха (1932-1937 г.).
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...