Jump to content

96. Чела ли сте нещо от Сведенборг?


Recommended Posts

96. Чела ли сте нещо от Сведенборг?

При първата ми среща с Учителя на Рила, Той ме бе попитал дали съм чела Сведенборг. (Забележка: Тази история е разказана в "Изгревът" т. IX, с. 305-306. Ще бъде разказана по-подробно от мен.)
Отговорих Му, че не ми е известен, но сега имах възможност да намеря и прочета нещо за него. В Националната ни библиотека намерих единствена книга от него на английски: "Ангелска мъдрост относно Божествената Любов и Мъдрост". Ходех всеки ден да я чета. Този велик мистик ми изясни много неща и започнах по-ясно да разбирам беседите на Учителя. Мистичната идея за съответствията, която той разкри, свързва вселената с всички невидими мирове в едно цяло - проявата на Божията Любов и Мъдрост, отразена както в невидимите, така и във видимите светове. Този верен "слуга на Христа", както се нарича той сам, е разкрил истините за духовните полета по прост и убедителен начин - като негов собствен опит. Единственото, което малко смущава съвременният читател е, че се повтаря и дава понякога излишни детайли. Описва всичко с научна системност, която импонира на критичния днешен ум и убеждава. Като Йоан Предтеча, Сведенборг даде предвкусие на света за Онзи, Който щеше да дойде след него. Той правеше "прави" пътеките за Святия Син на Мира, Утешителят на страдалното човечество. С вдъхновението и прозрението на Свети Йоан, Сведенборг описва мирозданието и хвърля обилна светлина в съзнанието на западния свят за вечните истини. Обаче, Сведенборг е само един духовен художник, верен описател на преживяното. Безлично и абстрактно разкрива картините на невидимите мирове и прочиства пътя на Светия Дух, Който щеше да прекара света през огненото кръщение на XX век - векът на последната кармична разплата на човечеството, векът, който ще доведе света до вратите на рая.
В.К.: На с. 92, на следващата страница. Весела: Личен разговор. Той ни говори след Паневритмията на 24 юли, денят, в който трябваше да напусна Рила. Това е. В тетрадката съм писала какво ни каза тогава. Преди да си замина. Дадено от Учителя на група. В.К.: Когато вече си заминават Весела: Не. Когато аз лично напускам. В.К.: Да. Весела: А те остават. В.К.: Да. Искам да ми разкажете този случай със Сведенборг Вие сте ми разказвали веднъж как Учителят на Рила ви попитал: "Чели ли сте Сведенборг?" Весела: Да. В.К.: За което вие вече получавате един подтик и слизате. Весела: Да. В.К.: Разкажете изобщо. Весела: Още в 1938 г. като отидох и видях Учителя, той ме попита: "Чели ли сте Сведенборг?" Аз казах: Само името съм чувала, но нищо не съм чела от него. Учителят не ми обясни нищо и аз, когато слязох от Рила почнах да търся превод от Сведенборг. В.К.: А вие бяхте 1938 г. на Рила? Той там ви го каза. Весела: Там ми го каза. Потърсих и не намерих нищо, но в Народната библиотека намерих една английска книга "Ангелска мъдрост относно Божествената любов и Мъдрост" от Емануил Сведенборг, който се подписва "слуга на Христос". И аз прочетох книгата, но понеже нямах право да я изнасям, взех си в една тетрадка бележки и имам тази тетрадка със всички бележки от тази книга и открих, че това са основни понятия за Бога, за съществуванието на битието, за ангелските мирове. Това беше един прекрасен увод към изяснението Учението на Учителя. И съм много благодарна. Впоследствие аз писах на фондацията в Ню Йорк, едно дълго писмо за Учителя, цяло есе. И Учителят ми даде портрет по мое искане и им го изпратих. И брат Фархи, наш брат, който беше заминал за Ню Йорк, намерил това писмо от фондацията с портрета на Учителя и го отпечатал в едно огромно окултно списание с голям тираж на първата страница, в курсив. Цялото есе в горния десен ъгъл с портрета на Учителя. И брат Фархи изпрати тази страница и Учителят радостно ме извика от вкъщи И ми я показа. И каза: Е, ще кажат поне, че "добър човек е този".
В.К.: Сега вие ми разказахте една друга редакция. (Забележка: Виж "Изгревът" т. V, с. 464-465. "Американците и добрият човек') Разказахте ми подробно, нали, как сте имали голямо вдъхновение, когато сте я писали на английски, как е изпратена и как съвсем случайно "в кавички" е излезнала. Вие, когато сте получили тука вестника, сте тръгнали, тичайки, размахвайки, казвате на Учителя: "Учителю, ние победихме Америка!" Така сте ми го разказали. И когато Учителят е прегледал какво е написано на английски, той знае английски, като погледнал снимката и казал: "Е, рекох като прочетат статията и като видят снимката ще кажат "Е, един добър човек". Тоест, дотам ще стигнат американците във възприятието на идеите на Учителя. Весела: Не, Учителят, аз занесох тази страница, която брат Фархи ми отряза и ми я прати. Отидох и почуках на вратичката горе. Учителят излезе и казах: "Учителю, ето вашият портрет и статията е напечатана в Сведенборговата фондация. Учителю, казах, направете така да печатат вашите беседи на английски в тази фондация." Той каза: "Това ще бъде като клин в тяхната работа и е неудобно те да печатат Словото". Аз бях много радостна и той се зарадва също много. В.К.: Сега, по-нататък вие превеждали ли сте нещо на Сведенборг и печатано ли е нещо? Весела: Аз преведох нещо в списание "Житно зърно", в братството имам един малък превод от Сведенборг. В.К.: На друго място не е печатано? Весела: Не съм печатала. (Забележка. Това ми е разказвано през 1971 г. На Рила, а този разговор е записан след 18 години в 1989 г.. Верен е разговора от 1971 г.)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...