Jump to content

115. Духовната група образувана по механичен начин


Recommended Posts

115. Духовната група образувана по механичен начин

Тази година успяхме с майка ми да посетим Рила и да преживеем велики моменти там. Пристигна група французки братя и сестри да се срещнат с Учителя. Посрещането им бе голямо тържество. Те изразиха с топли слова радостта си, че са могли да се срещнат с Учителя и дадоха обещание да следват Новото Учение и да работят за него до края на живота си.
През тази година Учителят ни каза да образуваме една група от 20 души от различни възрасти: 5 възрастни братя, 5 възрастни сестри, 5 млади братя и 5 млади сестри. Брат Начо Петров образува групата.
(Забележка: Начо Петров - виж "Изгревът" т. Ill, с. 98-100; т. I, с. 587-588; т. VII, с.175-176; т. VIII, с. 196-197, 221; т. IX, с. 187-188, 207.)
Събирахме се веднъж седмично на молитва и размишление и Учителят ни бе дал 10 точки, по които да размишляваме и споменаваме в молитвата си. Голям черен облак бе надвиснал над Европа и я застрашаваше с разрушение. Една от точките бе този тъмен облак да се разпръсне. На 17.XII.1939 г. пиша в тетрадката си: "Чувствам силно огъня в сърцата на 20-те. Присъствието е живо и ме вълнува до сълзи".
На 13 май 1939 г. дойде моят ред да говоря на групата ни. Когато написах словото си, отидох в 1.30 часа на обяд да Го попитам, дали да прочета на събранието ни тези думи. Той ми каза: "Ако си раздвоена, това означава, че те са нахранени и няма да са благодарни, ако го чуят сега. Може по-късно да го прочетеш".
В момента не разбрах смисъла на тези думи, но след време всичко ми стана ясно. Ето изяснението: "Христос е имал право да говори, защото е изпълнил Словото си. Каквото изпълниш, това говори".
"Това е живот вечен - да познаем великите възможности в Любовта - от нея, което възприемем и приложим сега, зависят бъдещите ни възможности. Носете я навсякъде! Четенето на молитви - да стане, каквото е вложено в тях. Целият свят да се преобрази. Вие сте дошли сега да изпълните това преобразование. Дошли сте да нарисувате една картина - ще я копирате. Копирайте близко до оригинала, но и тя не е, има една разумна природа, на която тази е копие. Копирайте Любовта. Любовта трябва да ви нарисува и изрази чрез очите ви, носа, тялото ви, навсякъде, всеки косъм трябва да изразява любовта. Любовта е единствената сила, чрез която можем да се свържем с Бога - тогава ще виждаме ясно Аз ви говоря за Любовта, но знаете ли колко мъчно се предава Любовта? Като обичам някого, ще го оставя да постъпва така, както аз постъпвам.
В свещените книги е писано туй, което им допада. Аз искам да ви освободя от ония, лигавите работи в религията. Тя е долап, в който те затварят
Не можеш да говориш за Любовта, без да я покажеш. Трябва да имаш една запалка, когато говориш за Любовта. Духът носи запалка. Той щети създаде голяма неприятност, защото ти не си концентриран - разпилян си. Той ще унищожи всичко външно и като се концентрираш, ще те запали. Каквото изпълниш, него говори. Дай на всичко неговото право - не пристъпвай Божия закон.
Това е живот вечен - да се възлюбите един друг. Това е живот вечен - да живеете един за друг. Това е живот вечен - да познаете Бога като Любов, Мъдрост, Истина и да изпълните Волята Му и да кажете, че това, което Христос е казал, е вярно. Да бъде у вас това, което е било."
"Когато се образува група по механичен начин, тя е краткотрайна и работата й не дава желаните резултати. Само по силата на любовта можем да сплотяваме и образуваме едно органическо цяло." Учителят ни учеше, че "красивата форма трябва да има красиво съдържание".
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...