Jump to content

225. Бомбардировките над София


Recommended Posts

225. Бомбардировките над София

(Забележка. За бомбардировките виж "Изгревът" т. I, с. 48-62; т. XIII, с. 874­882)
От пожарища и пепелта изхвръкна като феникс, вечно живата идея, която отново придоби въплощение в малкото планинско селце Мърчаево.
"Божественото се проявява в сила при най-лошите условия" и блясъкът на красотата му се откроява най-ярко върху тъмния фон на човешкото безумие и разрушителна стихия.
Млада девойка предупреждаваше родителите си, седмица по-рано от случката, че иде Учителят в дома им. Но бащата не можеше да си представи, че скромното му жилище ще бъде избрано за убежище на Божествения пратеник, Когото той дълбоко уважаваше и следваше в живота си.
"Тате, иде Учителят", повтаряше девойката, "пригответе Му стаята", но никой не се вслушваше в думите й. (Забележка. Това е Косена, дъщеря на Темелко Стефанов. За нея виж "Изгревът" т. VII, с. 432-433, снимка в т. XXII, № 96, а за Темелко виж "Изгревът" т. VII, с. 406-491. Снимки за семейството на Темелко в т. XXII, № 95, 97,98,99]
Както някога Христос бе влязъл в Йерусалим, възседнал ослица, и се бе приютил с учениците си в скромната горница на предан брат, където сподели последния залък със своите си и им предсказа страшната съдба, която Го очакваше, като им изля великото си благословение, изразено в 17 гл. от Йоана, така и в този горестен ден на страдания и бедствия, Учителят бе приютен в скромен селски дом в Мърчаево, където остави печата на делото си на гранитен камък, но този път началото и края станаха едно /Печатът на завършеното дело на Учителя стана Новия План на бъдещата култура. - авт. бел./
В.К.: Започваме за Мърчаево. Сега, искам да ми разкажете нещо за бомбардировките, които започнаха. Оттам да започнем. Весела: Да. В.К.: Сега, последната бомбардировка най-голямата, е била на 10 януари 1944 г. Весела: Тя е първата голяма. В.К.: Да. А как се отразиха тези бомбардировки на града, на Изгрева? Весела: Аз бях преподавателка по английски в колежа в Симеоново, който след като си заминаха американците в 1942 г. го преобърнаха в гимназия за чужди езици. И ме назначиха преподавателка по английски език. Аз бях там от 1942 г. до 10 януари 1944 г., когато стана много голямата бомбардировка над София. Земята се тресеше. Огромни светлини висяха в пространството над града. Ние наблюдавахме от Симеоново ужаса, който преживяваше града. И веднага разформирахме колежа и разпратихме учениците, останахме няколко учителки там. Моите - майка ми със сестра ми, със семейството й, бяха евакуирани в Панагюрище, тъй че аз нямаше къде да отида и взех една каруца от селото и си взех една стая под наем в Симеоново. Вечерта на 10 януари имаше пак страшна бомбардировка, и бомбардировките продължиха и през следните дни, докато бяхме там. Един ден, точно по обяд изсвири сирената, вън имаше сняг. Моите колежки изтичаха. Ние бяхме в малката болничка. Изтичаха в голямото здание да се скрият. Пък ние обядвахме фасул. Аз казах: аз оставам тук. Ако трябва да умра, нека от бомбите да умра. А до колежа имаше огромен погреб - оръжия на германците. До колежа бяха, под земята. Огромен погреб. И те са целили да ударят погреба на германците. И аз останах в къщичката самичка. И изведнъж огромно ято самолети откъм Витоша с огромен шум пристигнаха. Аз изскочих от къщичката да видя какво става. И те толкова ниско летяха, че виждах авиаторите. И си мислех, те сега с картечница ще ме застрелят тука. И започнах да тичам към голямото здание под самолетите. И тичах, но те нищо не ми направиха. Гледат сама жена, какво ще стрелят. Те имаха друга цел. И след като мина голямата бомбардировка, бомби гърмяха около колежа, падаха много бомби, на много места. В.К.: Склада не го взривиха? Весела: Склада не удариха. Не, ако беше ударен, целият колеж щеше да стане на прах. От експлозията. Имахме щастие да оживеем. И след като излязохме от зданието аз се бях скрила в кухнята под една голяма печка. И като излязохме, прегледахме имаше около 20 големи трапа, направени от бомбите. Имаше една горичка, близко зад болничката паднала бомба, около 10 м повече трап широк и видяхме на много места, където са падали бомби. Но нито една не падна върху погребите. И това беше в продължение на много дни бомбардировки. Аз отидох в Симеоново, наех стая и потърсих там Учителя в едно дамче (Забележка: дам, дамче-обор,яхър, помещение за животните), където ходеше, но го нямаше.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...