Jump to content

262. Червеният петел


Recommended Posts

262. Червеният петел

Между постоянно присъстващите ученици на Учителя имаше и един постоянен представител на пернатото царство-един червен петел, който всеки обед, щом Учителят седнеше в средата на пейката и ние заемехме местата си на трапезата, с бавни, тържествени стъпки се качваше на хълмчето и заставаше точно зад Учителя. Там стоеше, докато свършим обяда и си тръгнем. (Забележка; Виж "Изгревът" т. XXI11 снимки № 34, 35)
Един слънчев ден, след като се бяхме нахранили и се намирахме във весело разположение на духа, хрумна ми да помоля Учителя да накара петела да ни попее. Той, обаче, се обърна към мен с думите: "Вие го накарайте, рекох". Погледнах петела и мислено го помолих да пее. Той не мръдна от мястото си. Обаче, след няколко минути той се обърна и бавно слезе от хълма. Застана на противоположната страна на Учителя, обърна се на запад и започна да пее. Учителят ми каза да броя колко пъти ще изкукурига. Изминаха няколко минути, а той все кукуригаше като курдисан. Най-после млъкна. "Колко пъти изкукурига?" - запита Учителят. "Дванадесет пъти", отговорих. "На запад пее за материални работи. Ще има ядене и пиене, рекох."
В.К.: Сега искам да ми разкажете за оня случай с петела? Весела: Да. Когато се постопли времето, почнахме да се храним на двора. Направихме дълга маса с две пейки. Учителят сядаше в средата точно пред слънцето, пред опорната стена. То беше като хълмче там. И всеки ден на обед идваше един шарен петел много мастит, хубав, и заставаше зад Учителят точно и стоеше през цялото време, докато обядваме. И когато свършим обеда и станем и петелът слиза от хълма. Един ден, в последните така месеци, казах: Учителю, този петел като верен приятел стои тука всеки ден, моля ви се, помолете го да попее. Учителят ме погледна и каза: "Вие го накарайте, рекох." Ами аз тогава се озаптих, че как мога аз да накарам един петел и почнах да го моля мислено, заради Учителя, казвам, попей да ни зарадваш и ти си такъв верен изпълнител, стоиш тука на пост толкова месеци. И след малко петела хоп-хоп слезе от хълмчето отиде и погледна към Перник, към запад, в дворчето и започна да пее. И толкова силно пя, Учителят каза: "Бройте колко пъти", изпя 12 пъти и гледаше към запад. Учителят каза: "Следете интервалите", но аз не можех да следя интервалите между песните, защото трудна работа беше това. И аз го попитах: Учителю, 12 пъти, какво значи? Той каза радостен: "Е, ще има ядене и пиене, рекох. На запад пее." В.К.: Значи ще се оправят работите. Весела: Значи работите ще се оправят. Ядене и пиене, като свършиш една работа. После,42 е един завършек, един цикъл завършен.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...