Jump to content

263. Измолване на прошка


Recommended Posts

263. Измолване на прошка

Наближаваше Петровден. Дните летяха с огромна бързина, защото винаги бяхме заети и унесени в работа, творчество или слушане Словото на Учителя, Който често ни говореше.
Понякога се разразяваха гръмотевични бури, изливаше се пороен дъжд и ние сядахме на покритата тераса, откъдето наблюдавахме природните картини. Под покрива на терасата лястовички бяха свили гнезда и четири малки лястовичета цвърчаха и поглъщаха постоянно храната, която им носеха двете лястовици, с широко отворени човчици. Картината беше мила и то най-вече защото птичките не се страхуваха от нас и бяха тъй близо до нас. Кравата на Темелкови даваше много мляко и няма да забравим вкуса му на ароматни полски цветя. Малката Божидарка растеше и гугукаше вече, станала неразделна част от нашата компания.
Пред вратата на Учителя стояха често две сестри, към които един ден брат Темелко се обърнал с думите: "Не мислите ли, че смущавате Учителя, като постоянно стоите пред вратата Му?"( Забележка: Мара и Теофана Савови. Виж "Изгревът" т. VII, с. 436, № 9) Те се оплакали на Учителя и Той три дни останал в стаята си, натъжен от тая обида на сестрите. Брат Темелко разбрал неявяването на Учителя и решил да събере цялото си семейство и да отидат при Учителя да измолят прошка за стореното. Целунали Му ръка и се извинили. Учителят след това дойде отново при нас. Той винаги изкупуваше грешките ни с глад и усамотение. Винаги ни казваше да не се оскърбяваме и обиждаме, а да се съобразяваме с характера на хората и да сме много внимателни в обноските си. "Една обидна дума е една форма, която невидимия свят не приема и мъчно се поправя тая форма. Не се ядосвай и сърди, а винаги изправи погрешката си, това е важно, а не тези отрицателни състояния. Когато обиждате човека, вие обиждате Бога в него."
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...