Jump to content

268. Което Бог търпи и ние трябва да търпим


Recommended Posts

268. Което Бог търпи и ние трябва да търпим

Само при глада Любовта се познава каква е. Само при глада светлината се познава каква е. Без глад света на Любовта, Мъдростта и Истината е непонятен. Гладът е обич. Първоначалното е Любовта. Това, което винаги дава, Любов е то. Любовта се радва в глада. Всички трябва да бъдете доволни за онова, което Бог ви е дал. Любовта изключва абсолютно всички съмнения, подозрения. Което Бог търпи и ние трябва да търпим, което Бог обича и ние трябва да обичаме. Бъдете първи да изправите погрешките си и да бъдете последни да направите най-големите работи в света. Старото си отива - неразбраните работи. Новото иде - разбраните работи. Да започнем като малките деца да играем. Който яде от плода на дървото на живота - живот, знание и свобода ще има. Ако сте жена, имай един идеал, че има един мъж в света, който е съвършен, и който досега не е казал на своята възлюбена нито една обидна дума. Има една жена в света също такава. Новото е Любовта. Новото е, да виждате доброто в себе си и в другите." Учителят чете:
"Велик е Бог в Любовта си! Велик е Господ Бог в Мъдростта си! Велик е Бог в Истината си! Господ Бог в Любовта си поучава, в Мъдростта си просвещава, а Истината си освобождава. Милостив и жалостив е Господ. Неговата благост е над всичко. Веселието му крепи всичко. В Господ всичко живее и се движи, Той е веселие и радост на всичко живо на света. В Любовта няма страх. Когато човек не изпълнява закона на Любовта, винаги се явява боязън. Когато дойде Господ, мирът ще дойде. С кръста нагоре, без кръста - надолу. Скръбта е най-голямата Любов. Мъдростта е пазител на великите Божии блага. Най-голямата любов, която можеше да се даде на Христа, бе разпятието. Радостта е най-малката Любов." (Забележка: "Завета на Любовта". Т. I. София, 1945;
Излязохме от беседата вдъхновени, изпълнени с радост и вътрешно решение да приложим най-малкото, което се иска от нас.
В.К.: На с. 25 за деня Петровден. Весела: Той е рождения ден на Учителя. В.К.: Как се прекарваше един такъв ден? Весела: Ами ние един Петровден прекарахме в Мърчаево, който беше изключително тържествен. Сутринта в пет часа Учителят държа беседите "Той иде". Прочете Първо Коринтяном 13 глава, за Любовта, и чете от беседата "Вечното благо", с. 121-123. И тогава говори за Божествената Любов и Мъдрост, и че Бог вече иде, говори за анданте и алегро. В миналото имало бавен ритъм - анданте, а сега ритъмът е алегро - ускорени са вибрациите на живота. И вече алегро означава радост, докато в анданте има скръб, в алегро има радост. В.К.: Сега, тези екскурзии има ги заснети, така ли? Снимки имате ли от тези екскурзии? Сега например, имате една екскурзия на Петровден, отивате на Рударци? Весела: А, имам снимка на връщане с Учителя, той в нивата спря, и го снеха с всички ни. Една снимка. И след това, като вървеше по пътеката, аз вървях от дясната му страна и Владо вървеше напред, имам и тази снимка. Връщането от извора. (Забележка: Виж "Изгревът" т. XX, снимки № 72, 73J
Отидохме с Учителя на минералния извор в Рударци.(Забележка: Виж "Изгревът" т. II, с. 313; Там Той ни накара всеки да се измие на извора. Напълних една дамаджана вода и Гавраил поля на Учителя да се измие.(3аб. За дамаджаната на Гавраил еиж в "Изгревът" т. XXIII снимки № 77, 78, а за общите снимки виж № 79-80) Седнахме на полянката над извора. Постлах Му палтото си да седне. Говорихме, след което Учителят ни пръсна и четохме поотделно молитва. На връщане Му показах кратък път по пътечка през нивата. Там направихме общи снимки. Не вървяхме, а летяхме. Такава лекота и възторг не бях почувствувала през живота си. Сякаш с нас вървеше цялото небе. Сякаш всеки от нас бе станал фокус на плеяда светли духове, които идваха да поздравят Учителя и ни изпълваха с блаженото си присъствие!
Обядвахме на три смени. Обядвах в третата смяна близо до Учителя. Тържествен ден - ден неповторим. След обяда седнахме на терасата, видяхме как малките лястовички за пръв път излитаха от гнездото си. След няколко опита да хвръкнат на близкия орех, те излетяха и вече не се върнаха. Мисля си, дали тези малки крилати душици не ни подсказаха, че така ще излети от нас благия ни Баща, за да ни повика някой ден горе в светлите си небесни селения.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...