Jump to content

276. Ясното небе и облачното небе


Recommended Posts

276. Ясното небе и облачното небе

Една ранна сутрин брат Владо дойде запъхтян в палатката ми. Рано в пролетта се преместих да живея в палатката, закачена на гредите на недовършен етаж на наше братско семейство, и каза: "Сестра Веса, Учителят поръча да тръгнем веднага трима - ние и брат Ганчо - за Витоша "(Забележка: Ганчо Ганчев, бивш офицер.; Той ми даде термоса с топла вода. Набързо сложих храна в раницата и тръгнахме. Денят беше хубав, но по пътя времето започна да се заоблачава. Черен облак се спусна ниско над земята. Застанахме тримата в молитва и постепенно облакът започна да се разпръсва и да се прояснява. След малко слънцето блесна с всичката си сила. Имахме интересни опитности през трите дни на престоя ни в планината на хижа "Острец". Една сутрин целият хоризонт в кръг представляваше огромен венец от бели облаци. Молихме се за мир и братство на земята, уморени от разрушителната война, която вилнееше още с голяма сила в света. Бяхме в пълна хармония и през цялото време вдъхновението и светлото присъствие не ни напущаше. Вдъхновени и радостни се върнахме при Учителя и Му разказахме опитностите си. Казахме Му, че сме Го очаквали, а Той ни отговори: "Аз дойдох при вас отгоре. Художниците ви рисуваха хубави картини по небето." Учителят изглеждаше доволен от работата, която бяхме свършили и главно от хармонията ни.
"Ясното небе показва, че слушаме туй, което е Божествено, а облачното, че своята воля изпълняваме. Представете си човека като едно плодно дърво - едно хубаво чувство е един зрял плод, една блага дума е един зрял плод. Човек е като дърво с корени. Попитай едно дърво ще обича ли да ти даде един плод, той ще капне за тебе, ако трябва.
Що е човека? Туй, което влиза и излиза, туй, което не си продава къщата, ума, сърцето, душата, духа.
Светията е мъж, а чистият човек е жена. Светлината без чистота не може да се прояви."
В.К.: Разкажете ми за екскурзията. Весела: Но дойде 9 септември и Учителят извикал Владо и му дал термоса си пълен с вода, гореща. И казал: "Вземи брат Ганчо и сестра Веса и тримата отидете на хижа "Брокс" на връх "Острица". (Забележка: Новото име на хижа "Брокс" е "Острец") Владо идва и казва: Учителят поръча да заминем веднага за връх "Острица". Аз бях правила тиквеник предишния ден или щрудел нещо, взехме баницата, хляб, сирене и раничка, и термоса на Учителя, и тръгнахме тримата към върха. По пътя правихме наряд, спирахме, молитви правехме.
И се качихме на хижа "Брокс". Оттам отидохме на върха и почнахме да правим движения, успоредни на ръцете с думите "Мир, мир, мир". Това бяха думите, които изговаряхме, обърнахме се на четирите страни на света, с идеята за мир. И какво стана, около целия хоризонт се напълни с пухкави, красиви като венец бели облаци. Просто една чудна картина се изрисува от бели облаци като един венец на небето, на синьото небе. Цялото небе, слънцето беше ярко, много красив ден. И ние три дни останахме там. Аз мислех, че Учителят ще дойде горе, но той не дойде. Слязохме и като отидохме при Учителя, аз казах: Учителю, ние ви чакахме. Той каза: "Ами аз дойдох отгоре". Аз дойдох отгоре. И му казах за венеца от бели облаци. И каза: "Художниците са ви рисували хубави изложби горе." В.К.: Виж как всичко се говори чрез символика. Весела: Да. В.К.: Сега, тази екскурзия беше между вас, Владо и Ганчо. Така.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...