Jump to content

284. Нещо ново замества старото


Recommended Posts

284. Нещо ново замества старото

Неочаквано дойде последният ден, когато повикана от колежа в Симеоново, трябваше да напусна Светляево. Беше 18 октомври 1944 г. Насядали около Учителя на обяд, разговаряхме се с Него след като се нахранихме. Парчета, начупени от големия домашно омесен хляб, имаше още по масата. Бяха останали брат Боев и още трима, четирима братя. Учителят написа азбуката на едно листче, което брат Боев прибра. Есенният повей полюляваше жълтите листа по дърветата и ронеше златен дъжд по тревата. Тъга изпълняше сърцето ми при мисълта, че още малко и ще целуна ръка на Учителя за сбогом. Сутринта в двора Учителят ми бе казал с тъжен тон: "Сега Темел кови ги притеснихме малко, но те свикнаха с нас и ще им е мъчно, като си отидем." Но не само Темелкови, а ние бяхме така свикнали с благия Учител, животът ни бе така богат и красив в Неговото присъствие, че сърцето ни се свиваше от болка при мисълта, че ще се разделим.
Изведнъж се унесох и започнах да говоря. Учителят затвори очи вслушан. "Чувства се, че става една смяна. Нещо ново замества старото. Нещо си отива, ново иде."
Говорих продължително и вдъхновено. Накрая никой не каза дума. Учителят стана от мястото си с думите "Очень хорошо!" - и се прибра в стаята си. (Забележка: Учителят пуска руснаците в България. Виж "Изгревът" т. I, с. 474-476J
На следната сутрин се сбогувах с Учителя, сърдечно Му благодарих и си тръгнах. Владо ми каза по-късно, че Учителят е тръгнал малко по-късно същия ден с такси. Когато се спрял пред таксито, пребледнял и Му прилошало.
Само Той знаеше за какво се връща. . .
В.К.: На с. 36 споменавате нещо много интересно. Били сте в едно особено състояние. Вероятно някой пророчески дух е говорил чрез вас. И накрая Учителят, като ви е изслушал, станал и казал: "Очень хорошо!" Вие на какъв език говорехте - на български или на руски? Весела: На български. Останахме следобед няколко души - брат Боев, брат Жеков, Учителят, още 4-5 души на масата на двора. Това беше 18 октомври, когато аз трябваше вече да си тръгна за София, последен обед с Учителя и след като се нахранихме, аз почувствах едно особено вдъхновение и видях една картина. И казах: Учителю, колко ще скърбят тези, които са Ви прогонили от София, те не знаят кого са прогонили. Учителю, виждам хората в света паднали по очи, ридаят. Една страшна картина на скръб, която е обхванала хората. Просто са паднали по очи и плачат. Но идва, казвам, нещо много красиво, много велико в една голяма светлина, която ще обхване всички хора и нещо велико ще стане с човечеството. И така много говорих, много вдъхновено какво почувствах, последно, така да се каже, изказване. Учителят внимателно слушаше и като свърших, той стана и каза "Очень хорошо!" В.К.: Значи как отговаря? Весела: На руски ми отговори. В.К.: Промяната идва оттам? Весела: Промяната ще дойде от Русия. Новото в света, и Едгар Кейс, най-големия американски ясновидец, аз четох книгата му, казва: Новото се е родило в Русия, от Русия ще дойде новото. В Русия човек за човека е брат. Братството и мирът ще дойдат от Русия. А Учителят каза: "Мирът ще дойде от Русия." Така че Русия има огромна роля в световната цивилизация днеска. И не случайно Горбачов провежда всички тези начинания през 1989г.
В.К.: Така. Весела: Когато свършихме извора и всичката работа се приключи, Учителят ме извика и ме заведе на "Изворчето на Доброто". И започна да ми говори така: "Сега всичко, което сме направили тук, ще стане в света. Това е плана, проекта за новия свят, който сме изработили чрез изворчето." Там бяха обединените народи, там всичките милионни капки се събираха в един басейн, в една общност. "Едно обединение на човечеството и тази вода отива, казва, на запада, изтича. Нашите енергии влязоха в света и работят." Нашите енергии влязоха в света и работят. Водата като изтича по котвата на запад. И тези стъпала - добродетелите и те ще се реализират. А в древността са имали поверието, че всичко, което се направи в камък, ще стане. И аз мисля, че Учителят, който работи с вода и гранит в това село и построи извор, който вечно ще тече. Темелко го попита: Учителю, колко години ще трае, той казал: 250 години. Може и повече. 25 е едно безкрайно число. В.К.: Понеже това е "Извора на Доброто", това е извора на Словото, в идеи и символика. Весела: В идеен смисъл. Така че всичко, което се направи там, всичко това ще влезе в характера на хората. Което сме направили, да се реализира в света.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...