Jump to content

293. Учителят отвори пътя на душата към небето


Recommended Posts

293. Учителят отвори пътя на душата към небето

Може ли Учителят да остане в земята? Когато стоях в салона на третия ден, за първи път облаците се разтвориха и слънчев лъч проблясна, прониза сивия саван и проникна в салона. В този момент пишех:
На върхът на най-високата планина
Голям тъмен облак се разпръсна.
Светлина - Вечна светлина озарява
върха на земята.
Светла бяла пътека се очерта към изток - към източника на светлината и на живота и безброй души възлизат по тази пътека. Той победи, Той отвори пътя на душата към небето, която сам освободи.
В 12 часа на обяд спуснаха ковчега в гроба - в лозето, където Учителят обичаше да седи. Здравец и босилек ухаят сега там.
Това малко описание на последните дни с Учителя и деветте месеца в Мърчаево е взето от записките ми в тетрадките, където много малка част е записана от всичко видяно и преживяно.
Премълчах, обаче се качих на един стол, щото така беше пълно с хора, да видя Учителя отгоре. И в този миг изведнъж се процепи небето и слънчеви лъчи, един сноп паднаха в салона и така ме осветиха, че аз взех тетрадката и почнах да пиша в една тетрадка. Виждам, един бял път, че се направи за душите към небето и аз държа това записаното, което записах там на стола.
Когато процепи слънчев лъч облаците и аз почувствах една голяма радост, че това беше един символ, един сигнал, че слънцето не е залязло. Въпреки, че всичко е сиво и скръбно, че радостта стои и чака своето време. И че тази радост ще ни изпълни един ден. В.К.: Това го имате записано? Весела: Аз съм го записала. В.К.: Като есе ли? Весела: Не, тези думи там ги писах права с едри букви в тетрадката. В.К.: Вие тука не сте ги описали? Весела: He. В.К.: Те са материал за добавяне. Весела: Да.
В.К.: Ами самото погребение? Весела: На погребението аз не вървях зад катафалката, не вървях с братството. Отидох до чешмата, на ъгъла там, човека, който чете, имаше една чешма, застанах до чешмата, не отидох където става погребението и цялото време стоях там. Не присъствах на гроба. Не можех да присъствам. За мен той не беше там. След като ми каза: "Недей скърби, аз ще възкръсна", аз вече не го смятах, че е там. Той възкръснал. Той може би в този момент напълно напусна замята, физиката.
В.К.: Сега, вие казахте, че всички цитати, които са обозначени тука, са от вашите тетрадки. Весела: Да. В.К.: И след време тези тетрадки трябва да се допълнят към това. Това е един много труден процес за работа. Весела: Абе тези тетрадки искат обработка. Да обработя всичко. В.К.: Много голяма работа. Весела: Те са към 20 тетрадки.
1960 г. - Първоначален опит за описание.
1989 г. - Подготовка за ново издание с допълнение от магнетофонен запис
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...