Jump to content

8. Ваклото агънце


Recommended Posts

8. Ваклото агънце

Този случай, който Весела разказва отбелязан от мен като № 74, 75, 76, е верен и точен. Но според нейния разказ. Той е проверен от мен, защото аз познавах и двамата. Но има и друга страна. А това е историята на Симеон Арнаудов. За него виж в "Изгревът" том VI, с. 400-459. Трябва да се проучи добре.
Учителят на тези двамина - Весела и Симеон - им задава задачи да работят по песните на Учителя. Но нищо не става и то по вина на Весела. И когато Симеон отива при Учителя да се оплаква, че нищо не става, и че всичко е спряло, то Учителят му казва: "Дай й малко любов". "Как така любов?" "Колата се е разсъхнала, колелата на колата скрибуцат, защото не са смазани. Трябва да се смажат колелата. А катраницата се намира под колата." Симеон нищо не разбира. Не може да проумее какво му казва Учителят. След време те се скарват и Весела му казва: "Аз с тебе се разсипах, разглобих се като строшена кола и колелата ми се търкулнаха и ето, вече не мога да идвам на Изгрева, понеже нямам сили". И тогава Симеон се сеща за катраницата. Навремето всеки селянин е държал катраница под колата си. Когато заскърцали колелетата, той спира колата, повдига всяко едно колело и го намазва с катран с една пръчка, около която е завито кълчища, за да се маже по-лесно. Сеща се, но вече е късно, защото вече колата се е разглобила и колелетата са се изтъркулили на всички страни. Така не спазил съвета на Учителя. Това той го разказва в "Изгревът" т. VI, с. 449-450, под № 23. Да, това е вярно и аз слушах от него и други неща, които не са описани.
След това идва следващият етап, когато Весела служи за въдица и го изваждат на сухо, турят го в тигана и го пържат като риба.
Идва и следващият етап, където Юда като колективен дух се изявява чрез него. Виж "Изгревът" т. XXII, с. 762-763.
И накрая се идва до онзи момент, когато Симеон иска от Учителя да му предаде Весела, за да я прегърне, да я вдигне като вакло агънце и да я понесе. Но къде? Не на брачното ложе. Ваклото агънце се носи до онова място, където се полага за курбан за изкупуване на общи грехове.
Е, ще можете ли да понесете и да издържите на тази история? Едва ли. Тя не може да се разказва, а камо ли да се издържи от някой. А аз я знаех от двамата участници. Питате ли ме, как съм издържал. Само аз си зная. Но трябваше да я разкажа. А сега ще я прочетете в "Изгревът" т. XI, с. 7-12, за да разберете какво означава жертвоприношение с вакло агънце. Там е приложена подходяща снимка.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...