Jump to content

07 - 20. СНЕГЪТ НА ВИТОША


Recommended Posts

20. СНЕГЪТ НА ВИТОША

Брат Мирчо живееше на Изгрева, но учеше полиграфия при държавната печатница. Като минавал край жилището на Учителя, често виждал хора да чакат ред пред приемната. „Тези хора сигурно имат много важни въпроси да разрешават. Затова търсят съвета на Учителя", си казвал той и отминавал по своя път. Но ето че и на него дошло време да потърси помощ от Учителя.
Работел той при един стар майстор, който почти непрекъснато пушел и то от най-евтиния тютюн. На Мирчо му било страшно неприятно, но нямало какво да прави. Той целият миришел на тютюн. Едва понасял. Тогава потърсил помощта на Учителя. Но как да се срещне и как да му каже, когато той никога не е разговарял с Учителя. Стеснявал се. Но ето, че му се отдал сгоден случай. Учителят бил пред приемната и сякаш чакал този разговор. Приближил се Мирчо, целунал му десницата и споделил мъката си. Разказал му подробно обстоятелствата, при които е поставен да работи, след което млъкнал. „Ще се нареди!", казал му Учителят с пълна увереност. - „Знам, Учителю, че ще се нареди, но не виждам как. Старият майстор никога няма да се откаже от пушенето."
Тогава Учителят погледнал към Витоша, която цялата била в бяла премяна и попитал брат Мирчо: „Ако на някой човек възложат да изрине снега от Витоша, за колко години би го изринал?" - „Учителю, един човек и за милиони години не би могъл да го изрине." - „Да, казал Учителят, това, което човек не може за милиони години, Бог като изпрати слънцето, вятъра и дъжда, за два-три дни нищо няма да остане. Невъзможното за човека е лесно и възможно за Бога."
Мирчо почувствал, че неговата аудиенция е приключена. Благодарил и се отдалечил. Той чакал да види как ще се сбъдне пророчеството на Учителя. Минавали дните, ден след ден. Едва били изминали петнадесет- шестнадесет дни и ето, в държавната печатница, в машинното отделение избухнал пожар, следствие на неугасена цигара, хвърлена в кошчето за смет, където имало парцали, напоени с бензин, които пламват. Над печатарските машини имало сигнални противопожарни лампи. Пожарната команда веднага пристигнала и угасила пожара. Директорът, който отдавна искал да забрани пушенето по работните места, се възползвал от случая и забранил пушенето в работните помещения. Било определено време и място за пушене.
Ето как невъзможното станало възможно.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...