Jump to content

09 - 181. АКО Е РЕКЪЛ БОГ


Recommended Posts

181. АКО Е РЕКЪЛ БОГ

През 1922 година на един от съборите във Велико Търново бяха се стекли приятели от цялата страна от различни възрасти, образование и обществено положение. Тогава съборите се посещаваха само от ония, които получат покана. Всички горяха от неутолимо желание да чуят Словото, а мнозина и за първи път щяха да видят Учителя, ето защо за тях радостта щеше да бъде неизказано по- голяма. Там беше бай Цаню от Шумен.
Както и друг път, съборът продължи цяла седмица. Какви събори, какво въодушевление! Какъв трепет сгряваше сърцата, просто не може да се опише. Съборните дни минаха и съборът свърши. Почна разотиване. Стягаха се багажи. Пристигаха файтони и леки коли, които отнасяха с песни хора и багажи към гарата. Шосето от лозето до града бе оживено, както рядко биваше друг път. Брат Цаню също си стягаше багажа и вече беше почти готов, когато Учителя отишъл при него и го попитал: „Брат, рекох, вие ще си отивате ли?" - „Да, тръгвам си, ако е рекъл Бог", казал почти механически братът. -„Вие, рекох, може да останете още няколко дни", казал Учителят. - „Не, не, отивам си, ако е рекъл Бог."
Учителят отминал, без повече нито дума, като го оставил да жъне последствията на своето непослушание. Имало и други братя и сестри, които, обратно на брат Цаню, не им се искало да си тръгват да не би съборът да продължи. За тях Учителят казал: „Маслото вече е раздадено, остава айрянът." От това те разбрали, че са свободни да си отпътуват. Но не е бил такъв случаят с брат Цаню, който страдал от остър ставен ревматизъм и може би Учителят е имал пред вид нещо да му помогне, но той не го послушал и отпътувал за гарата. Но по пътя за гарата паднал и станало нужда на носилка да го върнат обратно на Братското лозе. Какво е станало след това, не ни е известно.
„Когато Господ ти говори, бъди буден, не философствувай."

Разказал: Георги Събев.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...