Jump to content

09 - 278. ГЕОРГИ ОТ АВРАМОВО


Recommended Posts

278. ГЕОРГИ ОТ АВРАМОВО

Бай Георги е човек със среден ръст, набит, червендалест, тих и с благ характер, Георги шивача, когото селяните познават като честен и почтен човек. Кой знае как му се бе случило, че в ръцете му бяха попаднали беседи от Учителя, от които четеше от време на време. Той неусетно се увлече в тях и почна да търси нови да си купи, за да чете. Нямаше такива хора наоколо и реши да отиде в София и оттам да си набави беседи. Той още не беше виждал Учителя, а много му се искаше да го види и да се запознае с него. Това му желание се засилваше. Вече не го сдържаше. Качи се на влака и замина за София.
Беше неделен ден, когато бай Георги от Аврамово пристигна на Изгрева, където Учителят живееше, и където Братството имаше салон, в който Учителят държеше своите беседи. Когато той пристигна, намери салона пълен със слушатели от различни съсловия, възраст и образование. Беседата бе почнала. Влезе в салона и се заслуша в Словото. Учителят говореше тихо, но се чуваше добре. Онова, което на пръв поглед му направи впечатление, бе външният вид на Учителя - дълга, прошарена коса, подстригана до над раменете, облеклото изрядно чисто, по европейски образец, само дето не носеше връзка. Беседата протичаше спокойно и с благ тон. Вече наближаваше обяд, когато тя завърши и Учителят се прибра в стаята си. Някои от слушателите веднага си тръгнаха за града, а други се разхождаха по поляната и споделяха мисли от беседата. На бай Георги му направило силно впечатление още и това, че Учителят се движел с голяма лекота, неприсъща на възрастта му.
В двора, пред салона, имаше еднокраки маси, на които се сервираше обяд. Решил и той да остане на братската трапеза, още повече, че и Учителят се хранел заедно с всички. Седнал братът близо до Учителя, за да може да слуша разговорите, които сътрапезниците водят с Учителя. На задаваните му въпроси Учителят отговарял съвсем спокойно и естествено. От отговорите се виждало, че Учителят говори като човек, който изтънко познава света. Като слушал Учителя да говори, в един момент си казал мислено; „Учителят говори като същински индийски мъдрец." В същия миг Учителят го погледнал и леко се усмихнал, с което ще рече, че е доловил мисълта му, макар че той не я бе изказал гласно.
Разбрал гостенинът, че Учителят знае и онова, което само сме си помислили и напуска Изгрева много доволен, че бе видял и познал Учителя. След тази среща бай Георги става ученик на Учителя.

Разказал: Георги Събев.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...