Jump to content

12 - 2. УЧИТЕЛЯТ ПРИ НЕОБИКНОВЕНИЯ СЕАНС В АЙТОС


Recommended Posts

2. УЧИТЕЛЯТ ПРИ НЕОБИКНОВЕНИЯ СЕАНС В АЙТОС

         Надка: Не зная сега, баща ми още преди да се запознае с Учението на Учителя е бил секретар-бирник в село Кирмики, сега Люляково, и той там е посещавал един дядо Петър, който бил духовен човек, но бил близко, приятел, просто симпатичен. И този дядо Петър бил доста духовен човек и все от Библията си четяли нещо, и му подарил даже една Библия на баща ми. И след това постепенно се срещат в града - беше авторитетен човек баща ми, фелдшер вече, и там духовни хора, такива черковни хора се събират - съграждани негови образували някакъв кръжок по спиритизма така, правели сеанси на масички. Били и тези, айтозлии казват: „Абе тук идва един г-н Дънов, който изнася в черквата сказки. Този човек се занимава, той е наш човек, който ни води духовно, така ни запознава с някои неща, елате, ако обичате." И баща ми пък е бил добър черковник, с поповете в черквата винаги е влизал. Всяка неделя е в черква, преди да се запознае с Учителя. И той отива на тази среща, спиритичната. Учителят там. Тогава се запознава с Учителя баща ми и тези четири-пет души ли, не знам колко са били, почват сеанса на масата, както тати седял настрана и Учителят седял така, другите са действали - аз което съм слушала от него - изгасили лампата. И в това време баща ми вижда едни клончета, черешки, черешки по цялата стая, но си мълчи. Учителят му казал: „Вие виждате ли нещо?" Казал: „Да, едни черешки така в стаята " - „Как се казвате?" - Казал си името. - „Вие ще станете духовен ръководител на Братството." И попитал: „Ами този, който седи до мене?" - от едната страна на Учителя, а другият от другата страна на Учителя, но не знам сега дали са освободили място за баща ми до Учителя, като са го запознали, това не помня. Учителят казал: „Тоз, който стои от тази ми страна" - тихо разговарял, „как се казва?" - „Михал." - „Той - казал - вечно ще остане Михал." - „Ами този?" - „Той - каза - ще се яви гонител на Братството. И този човек така ще пострада, близките му всички ще го изоставят, ще гладува в мизерия и в нищета. Твоите два лева ще са последните, които ще го нахранят." Минава време, този човек се обявява против Братството.

         В.К.: Как се казваше?

         Надка: Не го помня... Копринаров.

         В.К.: Копринаров.

         Надка: Да. Но преди това... Учителят тогава е идвал в Айтос по тях години и е държал сказки в църквата по френология. В църквата или в църковния двор, не знам. И така. Минават години, този човек така изпада и наистина става враг на Братството. Баща ми беше човек с широк мироглед. Той никога не чувстваше, че хората са врагове. И ако има, в даден момент е готов веднага на този човек да помогне. Понеже той вече работи в духовен път и има духовни възгледи и разбирания, необикновени. Тогава този човек почива вече.

         След туй продължава животът в Айтос. Учителят идва често в Айтос в първите години у дома на гости и при една задушница сме живели в една къща - а Айтос е бил тогава малко градче. Както е черквата, малко по-нагоре имаше една малка черквичка, откъдето костите, като ги вадят от гробовете, са ги слагали там и другото наоколо е гробища. И нашата къща е била близко до гробищата и с балкон към гробищата. И един ден, задушница нали правят, отиват много хора на гробовете и носят, и поповете четат там молитви. И тати и Учителят седнали на два стола на балкона и наблюдават. И тати му казал: „Учителю, има ли някаква полза от това идване по гробовете, четене на молитвите и т.н. " Казал: „Да, защото много грешници са вързани в гроба. Когато отиде свещеник или близък и прочете там молитва, за него е едно облекчение." Защото много приятели са задавали въпроса даже скоро на Айтоската градина пак един брат протестирал срещу помени за това-онова. Сестра ми Дора даже знае това и им казала, че при такъв случай Учителят е казал, че е много хубаво нещо. След туй Учителят продължава да идва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...