Jump to content

12 - 24. УЧИТЕЛЯТ СИ ЗАМИНА


Recommended Posts

24. УЧИТЕЛЯТ СИ ЗАМИНА

         Надка: Когато Учителят щеше да си заминава, тати получава писмо от брат Боев и казва: „Учителят те вика за една седмица в София." Тати дойде, ние живеехме близо там вече под наем. Той каза: Наде, приготви ми куфарчето, ще отида в София, Учителят ме вика, малко е болен." Приготвих аз. Баща ми замина. Даже го е лекувал с методите, които тати е чел в беседите и Учителят казал: „Георге, ти откъде ги знаеш тези методи?" - „Учителю, ама това са вашите методи в беседите." - „А, така ли?" И казал: „Василка и Савка обърнаха колата, ти я повдигна," И до неделя Учителят се подобрил. Тати казал: „Учителю, моля ви в сряда недейте идва сутринта на лекция, още не сте напълно укрепен." - „Ще видим, Георге, не ти обещавам." Учителят тогава държи последната си беседа. Тати се върна в Айтос. И събота, и неделя, понеделник, а срядата получаваме телеграма от брат Боев: „Учителят се влошава, извикайте брат Георги за цяла зима да бъде при него. Да стои повече, необходимо е." И тати дойде у дома. Пак приготвих багажа и плаках. Всичко приготвих за отиване при Учителя, тръгна, но той, както някой път му е тъжно, наведе глава, много умъчнен излезе тати. И мина един ден. тати още на влака в Пловдив със Стоицев се виждат на гарата и вика: „По случая ли отиваш, брат Георге?" - „Че какъв случай?-„Ами Учителят си замина." И тати продължил пътя си за София. Аз нея вечер сънувам, мама беше си заминала на 2 февруари 1944 година, на 27 декември 1944, същата година си замина Учителят. И мама я сънувам нея вечер, че казва, пък ние в салона правим молитви, всички плачем и вечерта я сънувам и ми казва: „Наде, изпрати ли баща си?" Казвам: „Да. Отиде."-„Татко ти отиде да изпрати Любовта. Каляската е готова." Събудих се и казвам на Добри: „Добри, разтревожена съм, така и така сънувах." Каза, че то по-духовно така се разглежда съня, че е допуснато. И Добри си отиде на работа и дойде една сестра при мене и на нея казвам съня си и така тревожни сме, че Учителят е сериозно болен и плачем си даже двете. Идва Добри. Той получил три телеграми, от Верка, от брат Боев и от брат Борис и идва, ама тъй, като си съблече дрехите в кухнята, хвърлил си палтото, което никога не го правеше и аз, като видях жеста му, разбрах, че има нещо. Каза: „Учителят си замина." Ние двете с глас ревахме и са съобщили на другите сестри, и всички у нас се събраха нея вечер. Решиха, 14-15 души на вечерта тръгнахме за София. И там бяхме, когато дойдоха от МВР-то да искат да го арестуват.

         В.К.: Разкажете това, къде бяхте тука, в София вече.

         Надка: В София, в Салона бяхме. Джипка някаква спира и влизат там военни някакви и като ги видяха, те казали, че идвали за Дънов. Те казват: „Заповядайте." И виждат одъра на Учителя, че е положено тялото за поклонение и си излязоха.

         В.К.: Ама военни бяха, във военна униформа.

         Надка: Военни, офицери.

         В.К.: Не бяха милиционери.

         Надка: Не знам.

         В.К.: Значи военни бяха, униформени. А друго нещо казаха ли?

         Надка: Не. Други братя ги придружаваха и си излязоха.

         В.К.: Ясно, да. Сега друг един въпрос. Вие сте присъствали на погребението.

         Надка: Да.

         В.К.: Аз съм чувал, нали, от много хора съм чувал.

         Надка: За срутването.

         В.К.: Чували са срутване или пък. други са чували шум, точно вие бяхте ли там? Какво е вашето мнение по този въпрос?

         Надка: Аз бях отдалечена, щото е голям кръг, братята се наредиха, и аз бях, аз пък и скромнича, не отивам да се пъхам напред за това и си бях на една страна, бяхме си с Паска даже наредени, всички други, братята по-напред, но и ние го чухме същото нещо.

         В.К.: Като изтрещя.

         Надка: Изтрещя.

         В.К.: Какво, след като хвърлиха пръстта, изтрещя.

         Надка: Срутване станало, тъй го чухме.

         В.К.: Защото онези, които са копали гроба, отгоре са слагали върху ковчега дъски и казват, че дъските са, най-вероятно дъските са се срутили. Казват, нали, може би.

         Надка: Тъй и аз съм чувала.

         В.К.: Така. Да, за дъските. Гради казва, че всички хвърляли пръст към краката на Учителя и затова се е получило това нещо.

         Надка: Той не го вярва брат Гради, че е срутване по друг начин. А истинско срутване.

         В.К.: Всички, казваше той, не са хвърляли нагоре, към главата, върху ковчега, а все към краката.

         Надка: Той така. Пък други пък казват, че има нещо.

         В.К.: Спомням си една сестра казваше, много, казва съжалявам, че тогава в момента, нали, не спряхме и разровихме, за да видим Учителя дали е вътре.

         Надка: Ами!

         В.К.: Казвам, имах си хас. Това знаеш какво означава? Като неверни Тома. Ха-ха. Това е направо кощунство вече. Погребваш го и след това го разравяш, да видиш дали е там или не е там.

         Надка: Може ли такова нещо? Да.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...