Jump to content

12 - 34. ПЕНЮ КИРОВ


Recommended Posts

34. ПЕНЮ КИРОВ

         Надка: Разхожда се с жена си покрай морето Пеню Киров и вижда един бедняк, който го спира за нещо.

         В.К.: Извинявам се, но имали го някъде описано това заминаване на брат Пеню Киров?

         Надка: Ами това не знам, но знам, че Пеню Киров - целият материал Минчо Сотиров го имаше, който го даде на...

         В.К.: Георги Събев има ли го?

         Надка: Не, Минчо Сотиров го даде на Кралю Кралев и Кралю каквото вземе, нищо не можеш да вземеш от него. Той малко е такъв.

         В.К.: Минчо е бил ръководител на Братството в Бургас. Това е причината. Дава материала си на приемника.

         Надка: Дано да е за добро.

         В.К.: Добро или зло-това е засега.

         Надка: Искам да кажа, че материалите на брат Пеню само аз имах, но е дадено някъде. Едното в тати бе останало, където Учителят води духовни разговори с брат Пеню. Защото брат Пеню е един ясновидец. Брат Пеню е имал големи връзки с небето, реални. И с тати е идвал на дадени наряди. Брат Пеню и тати, там са ходили на „Трите братя". Всяка вечер брат Пеню надвечер идва, сутрин в три часа отиват двамата с фенерче, изпълняват си наряда там на едно място, като пещера, има такова нещо в Айтос. От Бургас той идва, там горе правят наряда, връщат се.

         В.К.: От Бургас всяка сутрин?

         Надка: Всяка вечер от Бургас, всяка вечер.

         В.К.: Ама с какво?

         Надка: С влака. Идва вечер, излизат в три часа сутринта, връщат се, минават през кафенето. Той много голям кафеджия е бил. И тати бе, но брат Пеню бе голям кафеджия. Влизат да се почерпят по едно кафе и оттам да си слезе на гарата и той още като влиза вика: „Кафеджия, две кафета." - „Абе, брат Пеню, ти си ми гост." - „Аз ще черпя." Един път ще завърти чашка, два пъти и вика: „Още две." Такива хубави отношения, хубава връзка имаха брат Пеню и тати.

         В.К.: И тогава отива на работа.

         Надка: Той свиреше на мандолина. Ще видиш... И неговата песен е „Благославяй, душе моя, Господа".

         В.К.: А-а, на Пеню Киров.

         Надка: И Любка, моята сестра, ще я вземе на коляното си, имахме отворен салон и канапе, едновремешни къщи, под наем бяха, и ще й вземе ръчичката и с нея свири „Благославяй, душе моя, Господа."

         В.К.: Любка свири с неговата ръка.

         Надка: Ами тя беше малка и с нея свири. Брат Пеню казал: „Георге, може ли орехи, не мога да намеря." Нашите приятели там наоколо, във Вресово имат много орехи. Казал им: „Донесете един шиник орехи за брат Пеню Киров." И казал баща ни на брат Вълчо: „Вълчо, ти тези орехи ще ги занесеш ли на гарата, ще изпращам брат Пеню." И ги занася и брат Пеню вади и му дава там стотинки ли било на тях години и тати казал: „Чакай, брат Пеню, какво, защо плащаш?" - „Ако ти ги беше донесъл, нямаше да ти платя, но понеже ти застави детето да ги донесе, аз ще платя." - „Та научих един урок, казва, от брат Пеню."

         Баща ни имаше няколко тетрадки, в които бе записал много неща за Пеню Киров. Той беше му давал да си преписва от писмата, които Учителят му бе изпращал. А пък в тази тетрадка от брат Пеню, Учителят пише едно писмо. Брат Пеню бил ясновидец, та арахангел Михаил му се изявявал и имал връзка с него. И Учителят пише: „Пеню, като дойде Михаил, кажи му след теб да се отбие при мен." И след това брат Пеню пратил Михаил и пише: „Пеню, Михаил дойде и аз свърших своята работа с него." А какви ли не чудесни неща имаше там. Много от тези тетрадки баща ни изгори по време на обиска.

         В.К.: Ако не беше ги изгорил, милицията щеше да ги вземе и ще ги изпрати в архива на МВР и след време могат да се вземат оттам.

         Надка: Тогава беше голямо гонение и властта се беше озлобила срещу Братството. В Айтос постъпиха така защото бяхме местни хора и само добро бяха видели от тати. Само добро и човещина.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...