Jump to content

12 - 42. КОЛЮ КАИШЕВ


Recommended Posts

42. КОЛЮ КАИШЕВ

         В.К.: Ти казваше: „Аз мога да разправям за Колю Каишев."

         Надка: Да, той е идвал в Айтос.

         В.К.: Той откъде беше този Каишев? Разкажете ни нещо за него.

         Надка: Добри, съпругът ми е на работа. Той за няколко дни, за Великден дойде. Ама тъкмо ще боядисвам яйцата и той пристигна. И седна той с мене наедно да ги вадим.

         В.К.: Каишев.

         Надка: Да, Колю Каишев. И 3-4 дни ни гостува и ще си отива. Пък ние имаме пет стаи в къщата.

         В.К.: Той, гдето е правил френологическата карта.

         Надка: Аз не знам тези подробности. Беше ни на гости и тогава се запознахме. И ние имахме пет стаи в бащината ми къща, аз и Добри и нашите си живеехме. А той беше в гостната стая - там го настанихме. Мама, тати, сутрин ставахме, пеехме, молитви си правехме. Баща ми си имаше молитвена стаичка, там си се молеше. И Колю нощува и ще си тръгва. Изпращаме го вече и като се върнахме аз, като се върнах, в стаята, където той е спал нея нощ ухае нещо. Викам: „Тате, мамо, елате." И като взех да прибирам едно друго, намерих едно листче и на него написано: „Дано да съм ви оставил нещо от Учителя." Никога няма да забравя и такава радост изпитах. И Добри, щото бяхме го изпратили и четиримата - и майка ми, и баща ми, и Добри, и аз. Та дано съм ви оставил нещо от Учителя. А то преди да го прочета това, като влязох викам: „Елате бърже в стаята." Аз отивам да изнеса и да пренеса дрехи и викам: „Елате да видите ухание." Чудно, такова не ми се е повторило, до такава степен, толкова силно и осезателно беше. След туй дойдохме в София тука с Добри. Той като ни видя, искаше на някой театър да ни заведе, на някоя опера да ни заведе. Викам: „Брат Колю, тук на Изгрева, е най-хубаво край Учителя."

         В.К.: Той живееше на Изгрева?

         Надка: Ами не знам сега. Той после се задоми, но преди това не беше още женен. Той на Мара Каишева брат беше, на Аркадий жена му, а на Красимира пък беше вуйчо, но скоро си замина. Той ни разправяше, че 40 дни е постил, 40 дни постил и до такава степен, Учителят е казал: „Кажете му да хапне", обаче той на приятелите там на Борис ли, не знам кои са били приятели, казал в Новоселци, тук някакво село имало: „Ще идете, ще ме заведете и ще ме сложите да поемам влага, без да кусам вода." Да поема вода.

         В.К.: 40 дни ама без вода.

         Надка: Без вода, без нищо. Изкара поста. И той ни го е разправял това нещо.

         В.К.: Някакви опитности с Учителя да ви е разказвал?

         Надка: А, не - само това. Това, което ви казах. Повече не. Това не е малко. Това, което ви разправям, като ми дойде наум, изпитвам същата радост и онова чувство, което го изживях в момента. Но това, което той остави, наистина беше много. И вече не го видяхме. Той скоро след туй си замина набързо. И аз за първи път се запознах тогава с него. Той просто така пожела да отидем горе в стаята.

         В.К.: Непринудено.

         Надка: Горе в стаята на дома ни и го приехме и тъкмо боядисваме яйцата и той: „Чакай, сестра, аз съм боядисвал при майка си яйца." Направихме яйца, козунаци месих и си го посрещнахме, и си го изпратихме.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...