Jump to content

16. ЖЕЛЮ ТАНЕВ НИКОЛОВ - 1. ПЪРВИ СРЕЩИ С УЧИТЕЛЯ


Recommended Posts

ЖЕЛЮ ТАНЕВ НИКОЛОВ

1. ПЪРВИ СРЕЩИ С УЧИТЕЛЯ

         Желю Танев /Ж.Т./: Роден съм на 26 октомври 1913 година. Сега започвам 79 години. Моят баща се казваше Таню Николов Танчев.

         Вергилий Кръстев /В.К./: Откъде е твоят род?

         Ж.Т.: Моят род е от Чирпанско, Старозагорско. Аз съм роден в село Богомилово, Старозагорско, което е квартал на Стара Загора. Главното шосе Бургас - София минава през центъра на нашето село.

         В.К.: Майка ти как се казваше?

         Ж.Т.: Майка ми-Неделя Петкова Танева. И тя е родом от същото село Богомилово. Тя е оттам и аз също там съм роден. В 1921 -1922 година сме изселени в Карнобатско, по-рано Карака или сега село Козаре. Там съм живял към 34 години и 1954, година вече след 9 септември 1944 година, наложи се да отидем в Бургас, тъй като децата се учеха. Имам две дъщери и един син. Таню е най-големият. Наложи се да отидем в Бургас, тъй като нямахме вече средства. Като се образуваха ТКЗС-тата, нямахме средства да издържаме децата си. Това наложи да идем в Бургас.

         В.К.; Твоят баща и твоята майка да имат някои интересни опитности?

         Ж.Т.: Моята майка и моят баща, майка ми първа прие Учението на Учителя. Марашлиева където живее, на долния етаж живее моята сестра - Донка Танева Илиева. Нейният съпруг, който се помина, се наричаше Георги Илиев. Те живееха със семейството си в София, но те бяха от същото село, където и аз съм роден, но той се дигна оттам и отиде в София.

         В.К.: Ти какво си спомняш от майка си?

         Ж.Т.: Майка ми прие именно от моя свако, Георги Илиев когато беше още в село Богомилово, Учението. Това е било 1923 -1924 година.

         В.К.: Тя срещала ли се е с Учителя, ходила ли е на Изгрева?

         Ж.Т.: Майка ми е ходила на Изгрева, срещала се е с Учителя, но не мога да си спомня нещо да ми е разказвала, но аз като младеж, още не бях оженен, съм имал две срещи с Учителя. Учителят беше за мен едно величие, което не смеех да гледам, камо ли да говоря с него. Той ме запита за някои работи, за живота на село, какво сеем, какво отглеждаме, това ме запита при първата среща.

         В.К.: Кой те заведе при него?

         Ж.Т.: Сестра ми, Донка, която живееше в София, ме заведе при Учителя, а другият път сестра ми ми показа Влад Пашов и ми каза, че това е Влад Пашов. Той беше един скромно облечен човек, дори бедно, не приличаше на градски човек, а сестра ми разправяше за неговите знания. На обед бяхме поканени, на братски обед заедно с Учителя. А Учителят беше седнал така срещу мен. Това бяха моите срещи с Учителя. Но трябва да ти кажа, брат, че Учителя видях в съновидение и то в голямо величие. Това беше през 1973 година. В нея година имам няколко съновидения с Учителя. Тогава видях наистина Учителя в неговото величие. Единият от сънищата ми, който става след полунощ, е следният: намираме се в един салон, като тоя в Тополица и аз като го видях, станах и отидох при него, целунах му ръка, но другите като че ли не изпитваха тая радост, каквато аз изпитвах, а Учителят ме поглади по главата, както се милва едно малко дете по главата. В това време се обръщам вляво и виждам сестра Славка Кайракова, коя си даде гръб към Учителя. Викам й: „Абе сестра, защо стоиш така към Учителя?" И наистина така беше. Понеже дъщеря й учеше. /И даже след това научих, че са катастрофирали./ В това време виждам зад Учителя един голям образ. Учителят отвсякъде се вижда, а оня образ около Учителя. Казвам си: Учителя познавам, но този образ, викам, не познавам и тогава чух глас, които ми казва: Това е Бог Отец! Това бе кратката картина с Учителя. Че Учителят дето казва, че Бог говори чрез мен, аз го видях картинно.

         В.К.: Някои го усещат по Дух, друг му го дават във видение, в сънища, пък някои го разбират. Учителят казва: „Те ме смятат за обикновен проповедник."

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...