Jump to content

16 - 8. ИЗПИТЪТ НА РОДА КУРТЕВ


Recommended Posts

8. ИЗПИТЪТ НА РОДА КУРТЕВ

         Ж.Т.: И на мен някои неща ми се даваха във вид на стихотворения. Аз съм с малко образование, завършил съм 4-то отделение. На полето си получавахме свидетелствата. Като дойде пролетта, хайде с добитъка, така ни беше ученето. Благодарение на това, че се запознахме с Учението, интересувахме се, четохме и научихме много неща. И казвам много пъти: Единственото Учение и Школа, което сближава учените и простите, това е окултното учение. Аз мога да говоря сега с лекари, мога да говоря и с професори, макар да съм с 4-то отделение. Благодарение на това, което сме учили и което знаем във връзка с истинския живот. Та във връзка с градината, понеже веднъж като пътувах, ми се даде едно вдъхновение да напиша нещо. Сега и да искам да пиша. не мога. Но тогава ми се дадоха тия неща. Та едно стихотворение мога да ви кажа за градината във връзка с живота на брат Георги Куртев.

         В.К.: Да, слушам.

         Ж.Т.: Тъй като брат Георги Куртев на времето имаше повече деца и средствата му едвам стигаха за да прехрани децата си. Тогава братството се организира да направи една къща на брат Георги Куртев. И тази къща я направиха и научавам че мястото му е бил дал съветът. Наши братя са ми разправяли, от Тополица и Бургас са работили по цели седмици тука. От Балкана са идвали с материали и др. Та по този начин са направили къщата на брат Георги Куртев и в замяна на туй. той е благодарен, че са направили тази къща и казва да се направи една салма, един навес, непосредствено до къщата за добитъка за братята от селата, когато идват в Айтос. Тази салма аз я знам, ходил съм там, виждал съм я и се направи една стая за братята. Обаче впоследствие, като мина някоя и друга година, другарката на брат Георги почна да реагира, че идват много хора и тези хора, чувствайки това негодувание, почват да се отстраняват и не ходят. Вече при тях и аз съм ходил там, но в стаята не влизах. Като научихме това нейно изказване, ние лежахме на двора с добитъка. Понеже тогава ставаха панаири за добитък и най-много тогава идваха от селата или пък някои идват да се спазаряват, та затуй беше дворът.

         В.К.: Това след 9 септември 1944 година?

         Ж.Т.: Преди 9 септември 1944 г., след направянето на къщата на брат Георги Куртев.

         В.К.: Коя година?

         Ж.Т.: Коя година аз не мога да си спомня, може би 1929 -1930 година ли, той брат Георги Събев ще знае кога е било. И така хората се отстраняват и когато брат Георги вижда, че братята почват да странят, идва тогава на градината вече. Като идва на градината и хората почват да идват тука. Вместо в двора му, идват тука. И тук се създадоха по-добри условия. След заминаването на брат Георги Куртев решиха да продават къщата в града. Дора Куртева и още една сестра бяха там. Брат Георги дойде един ден тука да им направи долу избата. Аз го запитах даже какво ще прави. „Абе направихме го, да стане по-хубаво за братята и сестрите, които идват." А тогава дойдоха сестра Милка и сестра Дора, дойдоха и хубаво че дойдоха тука. Обаче продадоха къщата и си поделиха парите. Аз тогава казах: „Защо тази стая, която брат Георги е завещал на братството, не дадохте парите на градината за братството?"

         В.К.: А те си я поделиха.

         Ж.Т.: Те си поделиха всичко това нещо. И ето сега аз и на сестра Дора не съм казал. Сестра Дора остава да живее на поляната, в сградата няма къде да отиде и тя до оня ден беше тука. Няма кой да я гледа, няма кой да е с нея. А те са три сестри. Една с една не си пасват.

         В.К.: Знам.

         Ж.Т.: Ти знаеш много добре.

         В.К.: Ами те са правили на Изгрева една къщичка, братята от айтоските села са я направили, а после те са я взели за себе си.

         Ж.Т.: Няма да разправяме.

         В.К.: Сега тази къщичка, която бяха направили на Изгрева, тя е с парите и труда на братството от Айтос.

         Ж.Т.: Не зная него случай.

         В.К.: Добре. Да спрем дотук.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...