Jump to content

17 - 7. НАЧАЛО НА СПИРИТИЧЕСКИТЕ СЕАНСИ В АЙТОС


Recommended Posts

7. НАЧАЛО НА СПИРИТИЧЕСКИТЕ СЕАНСИ В АЙТОС

Първият етап: събуждат се онези, изпратените за духовен живот. Те са с развито религиозно съзнание, посещават църквите, четат Библиите.
Втори етап: Събират се на срещи по домовете и прекарват по цели нощи в молитви и религиозни, църковни песни.
Трети етап: Спиритизмът се прехвърля по градовете. Той има за цел да покаже, че съществува невидим свят. Но той има и много вредни последствия. И много хора изгарят психически или биват отклонявани. Като пример показваме една статия, поместена в списание „Виделина", изпратена от Айтос, от участник в тези спиритически сеанси.
Четвърти етап: Учителят Дънов посещава тези спиритически кръжоци, разяснява им някои неща и явления. На други показва, че духовете от спиритическите сеанси му се подчиняват на Духа, който е в него. Така постепенно повечето се присъединяват към него. Постепенно с годините спиритизмът в братските среди все по-малко се практикува, защото се знае отрицателното отношение на Учителя към него. Не само това. Но и мнозина заплащат с живота си за своето влечение и отклонение към спиритизма.

СПИРИТИЧНИ ЯВЛЕНИЯ В АЙТОС

Пишат ни от Айтос, че на 10-ти и 20-ти март т.г. един кръжок от 5 души любители на духовните науки, под водителството на г-н Хр. Я-в са държали два сеанса. Първата вечер, след като насядали около кръгла маса, сложили ръце върху нея и всички в хор изпяват „Достойно", „50-ти псалом" и др. молитви - къщната врата изпращява, без да се е допрял до нея човек. Изгасяват лампата и следват с висок глас да пеят молитви. След 20-25 минути таванът, подобно на вратата по-рано изпращява два пъти и водителят вижда да се явява под него продълговата като кометна опашка светлина, която скоро се загубва. В същото време сестрата на Я- в вижда ръка до самия му лакът.
Втората вечер (20) насядват всички около масата: изпяват няколко молитви твърде усърдно, понеже кръжокът искрено е търсил да му се дадат докази. Като спират пението, водителят забелязва подобна на първата светлина, във форма на метла. След малко виждат, че бледикава светлина като пушек завладява половината стая, Я-в се досеща да повика брата си, починал преди 10 години. Още не свършил позива си, тавана на мястото, дето виждали да витае черен облак, изпращява силно няколко пъти и се появява светлив синкав дим, който почва да се уголемява. В туй време сестрата на Я. забелязала добре сформирана глава зад гърба си, дето е бил светлият синкав облак. След това запалват лампа, за да успокоят една разтревожена госпожа, несвикнала още на тия прояви.

Сп. „Виделина", год. V (1907 година), Кн. VIII, стр. 255-256.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...