Jump to content

18 - 1. ЧЕСТВУВАНЕТО НА 120-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ГЕОРГИ КУРТЕВ /1870 - 1990 г./


Recommended Posts

ИСТОРИЯ НА

АЙТОСКОТО БЯЛО БРАТСТВО

ПОУЧЕНИЕ ЗА ЧЕЛОВЕЦИТЕ

ЗЕМНИ И НЕБЕСНИ

1. ЧЕСТВУВАНЕТО НА 120-ГОДИШНИНАТА ОТ

РОЖДЕНИЕТО НА ГЕОРГИ КУРТЕВ /1870 - 1990 г./

1.Идеята за тази годишнина бе поднесена от внучката на Георги Куртев, дъщеря на Цветанка - Надка Боева.
2.Започна се оживена кореспонденция с Георги Събев. Трябваше да получа доверието му, както и съгласието му. По-късно той сподели с мен, че за да разреши тази задача, помолил се, отворил Евангелието и му се паднало онзи стих, където Исус изпраща учениците си двама по двама да проповядват, давайки им власт да изгонват нечестивите духове и за изцеряване на всякакви болести /Евангелие от Матея, гл. 10, ст. 1/, Евангелие от Марка, гл. 3 ст. 13-15 и гл. 6 ст. 7. Тогава решава, че ние сме онези двама, които трябва да свършат тази работа. И наистина така и става. Той я бе започнал, а аз я довърших. Пророчеството му се сбъдна.
3.Започна се една борба и люта битка по всички посоки, защото противодействията бяха големи и целенасочени - да се спре всичко. Но аз не се отказах. Мнозина бяха заблудени. Трябваше да запозная Георги Събев с всички събития и онези лица, които пречеха. Започнах да му пиша писма и да го уведомявам за онези етапи, през които минавах. Бях сам. Съдействаха малцина и то скришом. Бояха се от онези, които се явиха да пречат. И то съзнателно.
4.Предоставям писмата, които бях изпратил на Георги Събев, за да се запознаете с фактите и да знаете, че първом предхожда падението на мнозина хора, докато дойдохме до възхода и възходящия път в себе си.

* * *

София, 11 февруари 1991 година.

Уважаеми Георги Събев,
С настоящите редове се обажда един Ваш познайник, който се нарича Вергилий, комуто се сърдите несправедливо. Обаждам се във връзка на един стар мой ангажимент, поет спрямо Вас преди няколко години, когато работехме с Вас у дома. Вие знаете колко високо ценя Вашия труд, свързан със записване на опитностите на Братството в Айтос и на приятелите в България. Аз винаги съм смятал, че тези неща трябва да излезнат на едно място. В момента аз имам следната идея и предложение към Вас. То е свързано с предстоящото отпразнуване на 120 години от рождението на брат Георги Куртев. Преди няколко месеца Надка Боева ме извика у тях и поиска моето мнение за едно такова чествуване. Аз в присъствие на свидетел Марийка Марашлиева обясних следното:
1. За чествуването трябва да се направи специален брой на вестник „Братство" посветен на Георги Куртев. В него ще бъде поместена:
 
- Биографията на Георги Куртев, написана от Георги Събев.
 
- Историята на Братската градина - също от Георги Събев.
 
- Опитностите на Георги Куртев с Учителя, разказани от Георги Събев.
 
По такъв начин 90 % от специалния брой ще бъдат включени неща от вас. Затова, ако сте съгласен с мен, то изпратете този материал препоръчано или по човек на внучката на Сава Калименов - Елена Николова, на познатия Ви адрес. Ако смятате да дадете допълнителни данни от отпечатаната статия във вестник „Братство", „История на Братската градина", може да ги включите, както и някой друг материал, който имате. По този начин в този специален брой искам да бъдат включени всички неща. написани от Вас за Георги Куртев, братската градина и
Братството в Айтос, свързани с дейността на Георги Куртев. По този начин аз ще изпълня едно обещание, което съм Ви дал, защото този брой аз ще го финансирам, а допълнително сумата ще ми бъде възстановена след продажбата на вестника. Смятам това предложение за разумно и Вие ще приемете моето предложение, а печатането на вестника ще се движи от Елена Николова, както досега. Към вестника ще бъдат включени снимки на Георги Куртев и ако имате Вие някоя снимка, в която да сте заснети лично вие с Учителя или група с Учителя, защото искам да покажа, че авторът на този материал е живял по времето на Учителя. Ако имате някоя друга интересна снимка от Айтоското братство, то може да изпратите на Елена.
След като споделих с Надка Боева и Дора Куртева, която е при нея, те трябваше да си помислят и да ми съобщят своето решение. До този момент те не се обадиха. Вероятно не могат да прескочат бариерата, наречена Георги Събев, но това е лицето, според мен, което е работило, а другите са си прекарвали времето в гостувания и празненства. Ако Вие сте съгласен с моя план, целият Ваш материал ще бъде отпечатан от начало до край, като ще им дам правото на Надка Боева да се включи с някоя статия заедно с леля си, Дора Куртева, за да зачетем е и присъствието на рода, защото работата на брат Георги Куртев я вършат братски духове извън веригата на рода. Това е мое мнение. По този начин ще задоволиме всички, така чеда няма сръдня. Който е работил, ще излезе на видело.
 
2. През месец април в Айтос ще бъде организиран курс по Паневритмия, като главен лектор и преподавател е Ина Дойнова. Ние ще използваме нейното присъствие и понеже аз съм купил с мои лични средства електрически хармониум и радиоуредба, то ние ще я прехвърлиме в Айтос, за да може Ина заедно с цигуларите Йоанна Стратева и Петър Ганев и някои от певците - професионалисти да изнесат тържествен концерт по случай годишнината на Георги Куртев.
 
3. Предварително ще бъде изпратен вестник „Братство" на всички абонати, така също ще бъде представен на самото тържество, да се продава на цена, която определи Елена Николова, за да се възстанови сумата, която е вложена. Смятаме да има едно кратко слово за брат Георги Куртев, като то ще бъде изнесено от ръководителя на Братството в Айтос, за да се зачете и неговия принос, защото главната организация ще падне върху техните плещи при приемането на гостите. Може и някой друг да го прочете, но това ще се реши допълнително от тяхното ръководство. Те имат право на това.
 
4. Това чествуване може да се осъществи в градския салон, като се откупи салона за тържеството и се поканят и външни лица. Нашата представителна група от музиканти са професионалисти и за тях е удоволствие да свирят в голям салон. А онова, което ще представиме от вестник,, Братство", ще бъде на ниво и няма да се изложим. Същият концерт може да се повтори и за нашите хора в братската градина в Айтос, в удобен за тях ден и то по времето на курса, който съвпада с пролетната ваканция на учениците.
 
5. Ако си съгласен на моето предложение, то веднага се обади с няколко реда и веднага изпрати материала на Елена Николова. Това е единствения случай, когато аз мога да докажа пред теб, че аз съм верен и предан на обещанието си. Затова моля. приеми моето предложение.
 
С поздрав:

Вергилий Кръстев.

* * *

Уважаеми Георги Събев,
Уведомявам ви към днешна дата, 20 март 1991 година, как стоят нещата:
 
1. След като получих Вашето съгласие, имах среща с Надка Боева и Дора Куртева и те се съгласиха, като аз използвах спомени на Дора, написани от мен преди години. Надка написа едно послание, то ще бъде четено на тържеството, а за сборника ще вземем материал от нейни спомени, които аз ги имам лично. Така от тях двете ще има материал, който не се повтаря с вашия - аз лично следя да няма повторения на Вашия материал!
 
2. Имах среща с Елена и тя в мое присъствие Ви написа писмо, че аз съм дал пари и че се задвижват нещата. Тя получи материала Ви за Георги Куртев. Но понеже стана късно, то решихме да отложим за Петровден, защото се оказа сложна и трудна работа с много противодействия. Елена се разболя и ми предаде материала Ви. Аз бях предал и мой материал, който бях събирал 20 години, но накрая си прибрах всичко и аз задвижих по-нататък нещата. Освен това според Елена и майка й, вестник „Братство" повече няма да излиза, поради много причини. Но обещаха да съдействуват за печат на сборника, след като Елена оздравее. А може и накрая те да го отпечатат. Ще чакаме развоя на събитията.
 
3. Аз помолих Надка Боева да отиде при Борис и да му иска материал. Тя отиде, но той повече не може нищо да си спомни в тази възраст. Тогава аз извадих от моя архив негово послание от 1969 година за брат Георги Куртев, както и един друг, който съм работило него. Така че аз ще поместя от него две неща. Така ще се успокоят духовете. Нали така ми препоръчахте.
 
4. Ще бъдат включени и спомени на Мария Тодорова - съпругата на Борис, които само аз ги имам, защото аз съм работил с нея. Те са интересни.
 
5. Историята на Братската градина, която бе отпечатана в „Братство", отново я преписахме, като добавих, някои интересни неща на Ваша брошура от 1967 година, която я имам. Спомените на брат Куртев, описани там, ще отидат към опитностите, които са в отделна глава. Не сме променили нищо от Вашия стил, само някои неща са изгладени и то много леко.
 
6. Всички опитности отново се преработват, като се проверяват с Ваши материали от 1962 година /онези тетрадки, в които са под номера опитностите./ Цел та е да се даде пълно и точно ида се редактират. Това го правя в момента аз, като ми помага Марийка Марашлиева. След като приключа, ще бъдат предадени на Весела Маркова от Айтос /дъщерята на ръководителя на Братството/, за да ги препише на чисто и тогава вече ще са готови за печат.
 
7. Както виждаш, в момента сме няколко човека, които работим и аз я движа вече лично на този етап. Като приготвим материала, ще го дадем за печат. А какъв ще бъде той - това в този момент никой не може да каже. От една страна има улеснение: стига да имаш пари ида платиш, и се печати. Но от друга страна - на пазара няма хартия и всичко се плаща с валута. Изобщо нагазихме в големи проблеми, но смятам да се задвижи материалът и след това Бог да ни е на помощ. И понеже не работим за себе си и понеже не го правим за пари, а за идеята, то смятам да ни се съдействува от Учителя. В момента аз, Марийка Марашлиева и майка ми дадохме по 1000 лева = 3000 лева. така че на тоя етап имаме средства, за да започнем. След като се направи калкулация, накрая ще се продава толкова, колкото струва, за да възстановим средствата си, като нашият труд е безплатен, защото работим за Бога.
 
8. Понеже само аз познавам целия материал, то смятам това издание на този етап ще има успех, защото за пръв път се изнасят тези неща в по-голям тираж. А какъв ще бъде тиражът-това зависи от печата и от много неща, които не са в наша власт. Ние сме работна група, ще умуваме и ще решим.
 
9. Изпрати ни и материала за „Историята на чешмата в Тополица", за да го включим и него. Адресирай го препоръчано на моя адрес, след което може да смяташ, че каквото е трябвало да се направи от теб, е направено. Остава да чакаш, да видиш какво можем и ние да направим. Но ще се молиш за нас, за да можем да устоим и да им се отвори път за реализиране.
 
10. Докато чакаш резултат от нашата работа, то вземи и подготви материала, който имаш за „ История на Братството на Бургас както и материали за Пеню Киров, Минчо Сотиров и други братя, както и техни опитности с Учителя. Това ще бъде следващата работа, която ще задвижа, независимо дали ще съдействуват Кралеви. Ти си подготви твоя материал и ми го изпра ти на моя адрес препоръчано. Твоето авторство ще бъде запазено - аз държа на тия неща!
 
11. С настоящето издание на Георги Куртев аз имам няколко цели:
 
а/ Да пусна твоя материал, за да се публикува най-напред, защото ти заслужаваш това според мен.
б/ Включвам неща на Надка Боева и Дора Куртева, защото идеята беше тяхна за отпразнуване на 120-годишнината.
в/ Включвам на Борис неща, според твоя съвет, да се омекотят нещата, макар че аз вече не ходя при него и нашите отношения са скъсани изобщо. Включвам нарочно неща на Мария, защото тя беше все в негова сянка, а според мен тя го превъзхождаше - това ще видиш в нейните опитности за брат Георги Куртев.
г/ Нарочно не включвам материал на Надка Куртева, който аз съм записал от нея, за да не се обезличава твоя материал и защото тя застана на страната на Борис, когато знаеше, че той не е прав, защото аз им свърших цялата работа.
д/ На Верка Куртева също не включвам, защото тя прави скандали - не е добре сега.
е/ Аз имам мой материал, който съм записвал от Борис за Георги Куртев, но той ще остане за след години, когато това поколение си отиде и дойде друго, защото аз съм много огорчен от положения си труд и отношението им към мен, което няма нищо общо с идеите на Бялото Братство. Голяма сила е огорчението.
Така че и аз държа един голям изпит и искам да си го издържа както трябва, защото полагам усилия и труд вече над 20 години. Затова аз толкова високо оценявам Вашия труд от време, години и жертва за една идея!
В момента всички необходими материали са у мен от20 години за Георги Куртев - Ваши и мои. С Бога напред. Учителю, съдействай ни! Това е дело за прославяне синовете Божии с техните дела.
С уважение:

Вергилий Кръстев.

* * *

Уважаеми Георги Събев,
Уведомявам ви към днешна дата, 10 май 1991 година, как стоят нещата:
1. Получих след три дни изпратения свитък с „История на чешмата в село Тополица", която бе включена веднага към общия материал. „Историята на Бургаското Братство" ще остане за следващия етап. А очеркът за художника Генчо Алексиев ще остане за следващата година, когато аз ще пусна една книга, озаглавена Художници на Изгрева", където вече съм събрал материал за Борис Георгиев, Цветанка Щилянова, Симеонова, Шаров, Влаевски и др., като ще направим и изложби, всяка седмица съпроводени с концерт от музиката на Учителя - така ще извадим из забвението нашите художници и ще дадем възможност на музикантите да се проявяват и изявяват, защото те са най-подготвени в този момент. Сега е времето на професионализма, а те като музиканти са длъжни да поддържат всичко
на ниво.
 
2. Целият материал премина през мене. ..Историята на Братската градина в Айтос" също, въз основата на едно твое издание, което е при мен, от 1961 година и онова излезнало във в-к "Братство", успях да съчетая от двете целия материал, като е запазен твоя език и стил и самата конструкция на изложение. Това го направихме с Марийка Марашлиева.
 
3. Краткият животопис за Георги Куртев, който бе изпратил до Елена, аз го взех и като взех материал от други твои стари и пълни издания, които ги имам, успях да допълня и с други опитности. Използвах и твой материал, от твоята поредица „По пътя на ветераните", онова, което е за Георги Куртев, което е била преписала навремето от теб Мария Арсова. Така че материалът е пълен. Предадох го на Весела Маркова, която го преписа и аз го прибрах. Така че Марийка Марашлиева, Весела Арсова и Мария Арсова са участвували като работна група в подготовката на преписите, като най-много работи с мен Марийка, защото тя ми е първият помощник, защото с нея придвижвам тази работа и тя финансира с 3000лева и аз също с 3000 лева, така че това ще струва към 6000лева за 1000 книжки, като са над 120 страници и ще струва по 6 лева книгата, като се заплаща само печата и хартията, а нашият труд е безвъзмезден, както са и безплатни материалите на ония, които участват. Аз съм за това: безплатни материали без отчисления за авторство, безплатен доброволен труд за подготовка на материалите, а се плаща само за хартията и за печата. Нашите тиражи са малки и струват скъпо, защото сме малко хора. Ще да видим дали ще се продадат тези 1000 броя, защото аз искам да освободя парите, вложени в тях за следващата книга, която е подготвена за печат.
 
4. Бяха ми предадени първите материали за коректури и аз ги направих лично и ги предадох. Те сега се подготвят за печат и към 15 май ще бъдат сложени за печати обещава т до 31 май да излезе от печат. Аз излизам в годишен отпуск от 1 юни и ще бъда на вилата в град Своге, понеже ще имам там друга работа - ще бъда с майка ми, която вече се разболя и излезна от строя и аз се грижа за нея. А ми беше голям помощник за дома ми.
 
5. Следващият етап при получаването, прибирането на книгите и изпращането им до Айтос, ще бъде разискван и ще търся помощта на Весела Маркова и на други лица. Това ще го решим допълнително. А кой ще ги продава в Айтос и как ще се препращат нататък, трябва и ти да помислиш. Аз искам да се раздадат предварително преди чествуването, за да ги прочетат и се засили интересът, останалите книги ще се продават на Петровден или на съборните дни през август. Целта е да се пуснат, да се продадат и да се върнат парите по най-бързия начин, за да платим с него следващото издание, което ще прочетеш в обявата, която ти изпращам. Дали ще ме упрекнат в търговия, защото много хора това чака т от 20 години, като непрекъснато ми пречеха и плашеха, онези с които работих, че ги правя тези неща с цел да печеля след време. И сега идва времето, когато мога да бъда упрекнат в това, затова аз ще направя протокол с работната група и издателя да ми се подпишат колко струва и ще се определи по колко да се продава. Това много ме смущава. И ме плаши.
 
6. Уговорено е и съм получил съгласието на всички музиканти, че ще дойдат на чествуването на 13 юли в събота и ще дадат голям концерт в салона в Айтос, градския салон, който трябва да се наеме за следобед от 17 часа, защото музикалните групи са няколко състави на Ина Дойнова, Йоанна Стратева и Петър Ганев. Това са три отделни формации, като всяка една отделно има свой репертоар от музиката на Учителя. На следващия ден, на 14 юли, неделя, този концерт ще се повтори на градината на открито, да кажем от 10 или 11 часа - това ще се реши от организаторите. Като главен координатор на цялата тази работа съм аз, но Весела Маркова ще поеме тази организация след 1 юни, когато аз излизам в годишен отпуск. Така че ние ще си дойдем с книгата за Георги Куртев и музикантите, а наемането на салона трябва да се уреди от вас от Айтос. Могат да го отстъпят и безплатно, а ако не желаят, тогава ще се заплати. Защото всички искат да се проведе чествуването в градския салон, защото музикантите са много, искат сцена за изява, братският салон в Айтос е малък. Ако пуснем книгата един месец преди това. ще предизвика небивало раздвижване, защото аз познавам включения материал и наблюдавах как отреагира на него Весела Маркова - най-възторжено, като е имала усещането, че се намира на събор, когато го е четяла. Това е така.
 
7. Имах няколко срещи с Надка Боева и тя ще дойде една седмица преди това, за да помага за организацията. Сподели с мене, че Верка Куртева е направила цял скандал, като е узнала, че се пише книга за баща й, защото смята, че ние сме недостойни за това, а тя, дъщеря му, нищо не е написала за него. Освен това Надка Куртева е била също срещу това чествуване, защото баща й бил скромен човек. Аз знам, че това не е нейна мисъл, а на майстор Борис, комуто тя е психически подчинена, и който е срещу такава идея. за да може никой да няма освен него самия. Аз това го знам, но другите са заблудени. Тя също ми съдействува и аз записах на касетки всички нейни спомени за баща си, но понеже не пожела да ми предаде писмата на Учителя до Куртев, то аз не включих нищо от нея, както и от Верка. Когато ми предадат тези материали, тогава ще ги включа във второ издание. Аз не завися от тях, тази работа аз съм я свършил и тя е моя работа, и аз разпореждам с нея. А тя обеща да ги предаде, но се подчини на Борис, който я извика преди няколко години в Бургас при Кралеви и я заплаши пред свидетел да не се дава нищо на Вергилий. Самата Надка бе възмутена от Борис, но му се подчини накрая. А аз затова се разведох с Милка, така и бях разделен с нея цели 9 години. Това ти го описвам, за да знаеш, че предстои голяма битка в Айтос. Това, което ти написах, го знае Надка Боева, Дора Куртева, Весела Маркова. Марийка Марашлиева и Мария Арсова. Така че те застанаха зад мене и особено Дора Куртева беше категорична да се чествува 120-годишнината и понеже тя върви по родова линия на Куртев, смятам, че ще победим, макар че Верка и Надка ще пречат. Ще ни подкрепят и други, като Маргарита Калканджиева, но като стане чествуването и надойдат музикантите, то те с музиката си и изпълнението си дават генералното сражение срещу мозайкаджийската бригада, която провали цялото Братство. Това е мое мнение и аз имам документи за това. Затова ти ще стоиш в Бургас и можеш да отидеш да говориш с Дора Куртева ида обмисляте организацията, но тук няма да идваш, защото тук се води люта битка и не искам ти да се намесваш и да не изгориш, защото аз зная, че някой ще изгори и трябва да плати за това противодействие срещу една работа за Бога. Аз допълнително ще ти съобщя как протичат нещата. Най-много да питате за читалищния салон в Айтос за наемане и да се уточните с Дора за реакцията на Надка. Според Надка Боева ще им се каже, че който иска, ще си го чествува, а който не иска, да си седи у дома. Това е най- разумното. Ако иска, ще присъствува, ако не иска, ще си стои у дома, а ние нарочно го правим един ден по-рано, за да не бъде заедно с деня на Учителя, за да не ни упрекнат че въздигаме Куртев, а пренебрегваме деня на Учителя. Значи там ви очаква голяма борба. Надка в момента е само жертва на Борис, защото му е подвластна психически. Ако се освободи, тя тогава друго ще говори, а аз това го знам.
 
8. Може би се питаш защо са обтегнати отношенията между мен и Борис? Ще ти кажа в няколко изречения: През 1976 година си замина Мария Тодорова, жената на Борис. От 1977 - 1980 година той ходеше всеки месец до Бургас, до Кралевите, за да иска Милка за жена. Кралю не смееше на никой да каже, за да не изложи Борис пред Братството. Аз взех Милка за жена през 1980 година, макар че виждах, че тя е хипнотизирана от Борис, като мислех, че нещата ще се оправят. Два месеца от брака ни в присъствието на Кралю се скарахме за Борис, защото аз казах своето мнение за него, че той е виновен за провала на Братството. Те скочиха и щяха да ми издерат очите, тогава видях цялата истина, че те му са подвластни и аз реагирах остро с думи, те си опаковаха багажа и ме напуснаха заради Борис. Напуснаха ме заради човек, комуто аз три пъти спасявах живота, комуто дадох жизнен кредит, като се молих на Учителя да вземе от мен и даде на него, за да довърши работата си, но той ме излъга и не свърши нищо. Тази лъжа сега се противопоставя на една работа за Бога, но ние ще победим, защото работим за делото на Учителя!

Вергилий Кръстев

* * *

Уважаеми Георги Събев,
Към днешна дата. 10 юни 1991 година, нещата се развиват така:
 
1. Изпратихме съобщение за чествуването за Георги Куртев до ръководителите на всички кръжоци в страната, онези, които кореспондират с Братския съвет в София. Изпращам такова съобщение и до теб, нарочно изчаках една седмица, защото чаках други събития. След като пуснах съобщението, веднага бях атакуван, а не критикуван, защо ще се прави на Куртев, а не се прави на Боян Боев. Казах им: Когато ми предадете нещата на Боян, тогава ще го чествуваме. Но са недоволни само за това, защото аз съм задвижил нещата за Куртев. Ти ги беше започнал преди 30 години, аз сега ги довършвам - ние сме верига: един върши едно, друг довършва започнатото.
 
2. Има възражения защо ще се чествува Куртев в събота, на 13 юли и защо в салон в града. Казват, че било по-удачно да стане в градината в събота, а не в града. Аз им казах, че това е съображение на Дора Куртева и Надка Боева: първо да бъде в града, да се поканят освен нашите, но и градска общественост и второ се иска да стане празненството отделно от деня на Учителя, да не се смесват и да не обвинява т, че се издига Куртев по-високо от Учителя. Възразяват, че било трудно предвижването на толкова възрастни хора от градината в града. Казах им, че ще наема т градски автобус и с няколко курса ще ги превозят и всеки ще плати по 2лв. Казаха ми, че няма кой да се занимава с това. Може да е така. Но като гледам, те повече реагират за това, че аз съм го предрешил този въпрос, а не съм ги питал. Аз съм разговарял с Дора Куртева тук и с Надка Боева и те предложиха такъв вариант. Накрая им казах, че това не е фатално, а на място, когато ще се събират на 27 юни в Айтос този въпрос ще го решат. Най-много реагира Весела Маркова, защо съм го решил така. Накрая й казах, че този въпрос аз го решавам, защото аз съм свършил работата на дъщерите на Куртев и че ти си ме упълномощил да разполагам с твоя труд - така че този, който свърши работата на всички, той решава. Подскачат и не могат да се примирят, че аз съм задвижил тази работа и че нещо ще излезе. Затова ти се срещни първо с Дора Куртева и се уточни с нея. Освен това Надка Боева ще дойде по-рано в Айтос, за да задвижи нещата. Но както вие ги решите на място - нека така да бъде. Може накрая да го направят в събота в градината за Георги Куртев, а в неделя да бъде денят на Учителя. Искам да те предупредя, че това е Вашата последна възможност от Вашето поколение, което е целувало ръка на Учителя и е познавало Куртев!
 
3. Книгата, която трябваше да излезе до 15 юни, ще се забави и ще излезе до 30 юни. Така че за събора ще я имате в Айтос и тя ще бъде донесена там. Аз също много се ядосах, защото бях пуснал съобщението и исках да атакувам във фронт, но и другата ложа има право на атака, затова аз съм в отстъпление сега, докато много злорадстват, че няма да излезе книгата за 15 юни! Още от самото начало бях решил, че книгата ще се покаже първо в Айтос, защото тук софиянци не заслужават, но после промених решението си за чествуването. Двата етапа са преминали, платил съм 4000лева. Остава да излезе и да се доплати още 2000 лева. Ще чакаме, но рано или късно ще излезе от печат, ако не за 14 юли, то за съборните дни ще бъде в Айтос!
 
4. Тук за чествуването започнаха големи борби между музикантите, неща, които са ми познати от времето на Учителя и това не ме смущава. Основните единици - Йоанна Стратева и Ина Дойнова ще проведат концерта със своите състави и съгласно програмата, която е съставена от музикантите, с които работя. Освен това Йоанна заминава от 17 юли в Англия на концертно турне и трябва да даде един гала концерт тук ида представи своята програма преди заминаването си. Затова аз използувах това обстоятелство и задвижих въпроса за чествуването на Куртев. Вероятно ще дойдат гости от провинцията за концерта, но ще бъдат неприятно изненадани, че книгата не е излезнала. И аз имам право на пропуск. Но като си помисля, че това бе най-удачният момент за такова чествуване, друг случай няма да има това поколение, които са останали от времето на Школата на Учителя. Сега или никога! И аз реших да бъде сега. Но какви големи противодействия бяха и още ги има, не е за разказване.
 
5. Според мен, макар че е съблазнително едно твое идване тук - по-добре си стой там в Бургас, защото атаката към мен е много силна и аз съм още млад и мога да издържам. Дори ме атакуваха и аз получих хипертонична криза една нощ, когато бях на работа, но се оправих. Ще дойдеш в Айтос за празненството, ти си възрастен, не са препоръчителни такива големи разстояния за теб. Така аз мисля.
 
6. На 16 юни, неделя, аз и майка ми ще отпътуваме в Своге на вилата, защото съм в годишен отпуск от 17 юни за един месец. Тя не е вече добре и аз се грижа за нея. Уточнил съм се с издателя да ми изпрати телеграма до Своге, когато стане книгата и да отида в София и да я получа от него и я доплатя. След това ще я оставя в Марийка Марашлиева и когато тръгват за Айтос на 12 юли ще я донесат. А как ще стане това, ще се види в момента. Вероятно аз няма да идвам в Айтос, ще ме замества Марашлиева. А що се отнася как ще се продава книгата - за това трябва да се помисли. Кому ще възложите този въпрос ще помислите допълнително. А каквото не се продаде - ще остане за съборните дни през месец август. Смятам, че тя не е скъпа, струва колкото три хляба или едно кило картофи в момента в София.
 
7. Съобразих се с твоето желание да бъде отбелязано и авторите. Отначало аз смятах да бъде без автори, понеже е сборник, като щеше да бъде отбелязано, че аз съм редакторът. Но сега на корицата отгоре ще бъде отбелязано името на Георги Събев, а отдолу, под твоето име ще се изпише и моето име. Така го решихме с издателя, който също каза, че трябва да има автор на книгата, понеже трябвало да се зарегистрира в агенцията за авторски права, което той ще направи. Аз съм още невежа в тия неща. А сега се очаква да се гласува законът за авторските права в Народното събрание, но едва ли ще стане до есента и тогава ще го проучим.
 
8. В разстояние на 20 години бях непрекъснато упрекван, че аз събирам тези опитности за Школата на Учителя с единствена цел, за да печеля след това. Сега идва моментът да кажат, че те са имали право. Ще ме обвинят, че печатам, че продавам и че печеля А всеки може да провери като вземе книгата и я занесе във всяко издателство и лично да провери колко струва една такава книжка. Издателят ми се учудва, че я пускаме без никаква печалба, че нашият труд е безплатен, че материалите на авторите са безплатни, че аз я финансирам и т.н. И аз се учудвам, че се хванах на това хоро и трябва да го изиграя. Като получим обратно парите от книгата - ще следва друга книга.
 
9. Това, което аз задвижвам, е един опит и ако не излезе сполучлив, то ще бъде за моя сметка, но горко на онова поколение, което е около мен, защото аз ще продължа да си работя по същия начин досега нелегално, а те ще ме изгубят като брат.
Желая ти успех.

Брат Вергилий.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...