Jump to content

18 - 2. ПЪРВИЯТ КОНЦЕРТ ОТ МУЗИКА НА УЧИТЕЛЯ ДЪНОВ В КАМЕРНА ЗАЛА „БЪЛГАРИЯ"


Recommended Posts

2. ПЪРВИЯТ КОНЦЕРТ ОТ МУЗИКА НА УЧИТЕЛЯ ДЪНОВ

В КАМЕРНА ЗАЛА „БЪЛГАРИЯ"

1. Беше съставено съобщение, което бе препратено по всички братства в страната, както и на по-дейните софиянци.
 
2. Беше закупена камерна зала „България" с 220 места.
 
3. Бяха нарисувани два големи портрета - скици на Учителя и Георги Куртев, както и направен голям плакат за концерта на художника Георги Пенчев по моя молба.
 
4. Подготвените покани бяха раздавани на ръка в клубчето, където се събираха.
 
5. Ето дойде и най-голямата изненада. И противодействие. Братският съвет во главе с неговия председател Илиян Стратев забраниха на музикантите Йоанна Стратева и Ина Дойнова да се явят на концерта. А защо ли? Защото не са ги питали и защото музиката на Учителя Дънов не трябвало да се представя на концертния подиум от артисти.
 
6. Ина Дойнова горко плака. Аз за нея бях закупил електрически орган с 10 лекарски заплати, а майка ми през това време ме хранеше с нейната пенсия. Срещнах Йоанна Стратева. „Слушай, Йоанна, ти нали си цигуларка и 30 години чакаш да се качиш на сцената и свободно да свириш музиката на Учителя. Ето, салонът е готов, поканите са раздадени, всички очакват концерта. Ти ако се подчиниш на това ръководство и не се явиш на концерта, то ще ви се отнемат всички условия от Небето следващите десет години!" Музикантът у нея надви и тя се яви на концерта. Беше невероятно преживяване. В залата бе и Георги Събев, който слушаше как се рецитират неговите стихотворения, написани за Георги Куртев и сълзи се наливаха в очите му.
 
7. Концертът бе сполучлив. Аз победих. След това се заредиха от 1991 до края на 1998 година към 20 концерта, които бях организирал и финансирал към 90 %. Останалите 10 % помогнаха други. Това беше първият пробив
8.От старото поколение музиканти ревнуваха, че тяхното време бе отминало и подвеждаха младите музиканти, че не трябвало музиката на Учителя Дънов да се поднася и изнася на концертния подиум. Питах ги: „А за кого е написана, за кого е дадена?" Цитирах им случай, как Учителят ги е изпращал на концерт или да пеят по радиото. Питаха ме: „Откъде това знаеш?" - „Знам, защото го изучавам." Показах им поканите, съобщенията от онова време. „Да, ама те, младите, не изпълняват песните на Учителя както трябва." - А защо не им покажете и ги научите?" - „Те, младите не ни обръщат внимание." - „А, това е друг въпрос и друга работа. Има си причина за това."
9. И причината бе в онези, които не осъществиха приемствеността на поколенията. Имената им са написани в „Изгревът".
Но аз ги качих на концертния подиум и им показах как трябва да се работи. Показах им чрез 20 концерта. Майка ми казваше „Покажи им как и какво трябва да правят и ги остави свободни."
Така и направих от 1999 година. Свободни са. Свободни са да се движат в безпътицата си.

СЪОБЩЕНИЕ

Общество „Бяло Братство" гр. София и гр. Айтос организират тържествено чевствуване на 120-годишнината от рождението на брат Георги Куртев от град Айтос на 15 юни от единадесет часа в камерна зала „България", град София със следната програма:
 
1. Приветствено слово за Георги Куртев от внучката му Надка Боева.
 
2. Декламация на три стихотворения за Георги Куртев, написани от Георги Събев през 1961 година.
 
3. Музикална програма от песните на Учителя. В нея участвуват следните състави:

Инструментално дуо: Йоанна Стратева - цигулка

Петър Цанов - китара.

Електронен орган: Ина Дойнова

Ангел Ангелов - цигулка

Тодор Динчев - кларнет

Лъчезар Караджов - тромпет

Жан Иванов - флейта.

4. По повод на чествуването е подготвена специална книга - сборник за Георги Куртев, в който участвуват следните автори на материали: Дора Куртева, Надка Боева, Борис Николов / "Послание за Георги Куртев" от 1969 година, „Очерк за Георги Куртев" от 1972 година/, Георги Събев / "История на Братската градина в Айтос", „Животопис и опитностите на Георги Куртев", „История на чешмата - паметник в с. Тополица"/, Мария Тодорова (1998 -1976 г.) - „Описание на разговорите й с Учителя за Георги Куртев и Айтоското Братство".
 
5. Книгата съдържа 124 страници, отпечатана е в 1000 броя и ще струва по 6 лева книжката. Материалите на авторите са безплатни, трудът на работната група, която осигури преписите на пишуща машина, е безвъзмезден: Мария Арсова, Марийка Марашлиева, Весела Маркова - гр. Айтос и д-р Вергилий Кръстев - редактор и издател на книгата. Сборникът бе финансиран от Марийка Марашлиева и д-р Вергилий Кръстев, като това е един от начините за книгопечат в наши дни и братско книгоиздаване.
Тези приятели, които желаят да получат от сборника, трябва да направят по места своите заявки и да ги изпратят на адрес: д-р Вергилий Кръстев, ул. „Васил Друмев" 1, София, код 1505. А събраните суми да ги донесат на 15 юни в София, тъй като закупуването на книгата и представянето на събраните суми ще става на 15 юни в зала „България" - София, по време на чествуването. Книгата ще се продава и на 13 и 14 юли в Айтос по време на съборните дни. Парични суми няма да се приемат по пощата и книги също няма да се изпращат по пощата.
 
 
6. На 13 юли, събота, в 17 часа в градския салон гр. Айтос тържествено ще бъде ознаменувана 120-годишнината на брат Георги Куртев, при същата Софийска програма, но с разширено участие и на други музиканти и артисти. Поканваме всички приятели да зачетат паметта на един достоен ученик на Учителя със своето присъствие на тържеството. Онези, които имат свои спомени и материали за брат Георги Куртев и за братския живот по времето на Школата на Учителя, както и за Айтоското братство, така и за останалите съвременници на брат Георги Куртев, могат да ги донесат и при подходяща обстановка и време да споделят с нас своите материали, като могат да бъдат включени в едно второ издание след известно време. Всеки материал и приносителят му ще запазят името си в бъдеща публикация.
 
Поради икономическите затруднения, умоляваме приятелите да си носят за събора в град Айтос храна за два дни. Подслоняването ще се осъществи по познатия начин: лично, индивидуално и колективно под ясното небе и в Братската градина.
 
7. На 14 юли, неделя, в Братската градина в град Айтос ще бъде отпразнуван Съборният ден на Учителя, за денят на Учителя, като организацията ще се осъществи от ръководството на братството в град Айтос в реди порядък, познат на всички. Всички музиканти и музикални състави ще вземат участие в чевствуването на деня на Учителя с богата музикална програма.
 
8. С това чествуване за брат Георги Куртев се слага началото за отпразнуване на паметта на ученици от Школата на Бялото Братство по времето, когато Всемировият Учител на Бялото Братство слезе при българите и славянството, за да свали Словото на Бога за идното човечество от Шестата раса. Целта на тези чествувания е да бъдат опознати, събрани и издадени техни спомени и материали по време на Школата на Учителя. Всяко тържество по места ще бъде съпроводено от богата музикална програма от музика на Учителя.
 
9. Първа такава инициатива бе осъществена през месец април 1990 година в град София, когато бе ознаменувана паметта на д-р Георги Миркович от град Сливен /1825-1905 година/ с благотворителен концерт, защото той е съоснователят на „Червен кръст" в България и благотворителното дело у нас. Той е един от тримата ученици, заедно с Пеню Киров и Тодор Стоименов от Бургас, с които Учителят е започнал първите събори още от самото начало през 1899 година. Чрез списание „Братство" бе поместен кратък обзор за житейския път на д-р Георги Миркович, както и за осъществения концерт. Музикантите - певци и инструменталисти изпълниха песни от Учителя.
 
10. През времето на Школата на Учителя бяха основани братства в страната, които имат своя история и свои представители, както и свои опитности, материали - ръкописи, снимки, незаписани разкази от още живи съвременници или от техни наследници. Затова е необходимо тези материали да се съберат, да се подредят и издадат чрез книгопечат, за да се съхранят за следващите поколения, като всяко едно братство може спокойно да финансира едно издание от 1000 броя и да се разпръснат по всички приятели в страната. Авторството на материалите ще бъда запазено, трудът на участниците ще бъде зачетен с вписване на имената им като сътрудници, стилът и езикът-съхранени. За допълнителни сведения, обяснения и разяснения по този въпрос може да даде д-р Вергилий Кръстев, ул. „Васил Друмев" 1, София-1505.

От организационния съвет за чествуването

на 120-годишнината на брат Георги Куртев.

Гр. София - гр. Айтос.

Координатор - Вергилий Кръстев.

27 май 1991 година София.

ПОКАНВАТЕ СЕ ДА ПОСЕТИТЕ КОНЦЕРТА

Посветен на 120-годишнината от рождението

на бр. Георги Куртев,

който ще се състои на 15 юни, събота,

от 11 часа в камерна зала „България".

В програмата: Музика от БЕИНСА ДУНО.

Вход свободен

ГЕОРГИ КУРТЕВ

/По случай 120-годишнината/
По време на робство в източен Балкан,
в Айтос роди се духовен великан.
В домът на Вълчо проплака дете,
с дарби големи и с добро сърце.
Сред деца то беше третото по ред.
По ум то израстна, излезе напред.
Школото в Айтос завърши с отличен.
От учителите свои тачен и обичан.
Школата в Сливен замина да следва,
но и там успехът по пети го следва.
Върна се от Сливен фелдфебел готов.
Работа подхвана с умение и любов.
Куртев бе от малък с духовен заряд.
Думата му тежка сякаш бе снаряд.
С воля желязна бе на вси познат.
В борба с бедите сякаш бе крилат.
В Айтос запозна се със своя Учител,
Който бе за него велик покровител.
В пътя свой духовен той безспир го следва.
Черната неволя спря да го преследва.
Общините: Айтос, Бургас, Карнобат,
Район са духовен на тоз старши брат.
С каручка малка, с магарешки впряг,
Ходи, обикаля, до кат падне сняг.
Нищо го не спира. Ни жега, ни студ.
Кат' Левски неуморен, като никой друг.
В който дом влезе, семе се посява,
А кога повтори, вече разцъфтява.
Раждат се бавно първите кръжоци.
От вадички малки бликваха потоци.
Години минават. Идат души нови.
За жертва узрели. За подвиг готови.
Той навред бе канен болни да лекува.
Който го познае, навек ще добрува.
Тъй Куртев израстна първи ученик,
Достоен следовник на Учител велик.
Множат се групи по села, градове,
Тъй делото Божие все крепне и расте.
Куртев беше канен и навред приет.
Пратеник небесен от идващия век.
Идеи крилати за братство и любов,
пазеше свещено за всеки братец нов.
Той своя опит житейски нам завеща,
Наследство безценно на любящ баща.

19 юли 1991 година.

Бургас. Георги Събев.

* * *

14 юли 1991 год.
 
Иван Топалов.
 
Ул. „Д. Зехиров" №38
 
Гр. Айтос, код 8500
Любезни брат Вергилий,
 
По изключително силно желание на внучката на брат Георги Куртев моята творба да бъде вписана в неговата книга.
 
Изпращам този материал, ако не е литературно издържан, може да се коригира.
 
Празникът на юбиляра и Учителят премина на високо ниво. На градината присъствуваха около хиляда души, въпреки затрудненото пътуване.
 
С братски поздрав:

Ваш брат Топалов

ЮБИЛЕЙНО

ПОСВЕЩАВА СЕ НА БРАТ ГЕОРГИ КУРТЕВ

ПО СЛУЧАЙ ЗО-ГОДИШНИНАТА ОТ ЗАМИНАВАНЕТО МУ

/1961-1991/

Бай Георги го зовяха.
С него заедно много хора окултни
молитви и песни пяха.
С дух мощен, кротък, благ
на Божието дело бе драг.
Не се уплаши от враг,
че разсейваше духовен мрак.
В околията ни мила
създаде школи с духовна сила:
в Карагеоргиево и Тополица;
във Вресово и Горица;
в Ябълчево и Бресница;
в Просеник и Габерница.
Той бе с дух несломим и лекар,
лечител и природен аптекар.
Заедно с лекарството силно,
раздаваше духовен инсулин изобилно.
Цереше навсякъде физически и духовно.
Знаеше, че прави Боже дело угодно.
Гонен беше от поповете,
не се страхуваше от нападките и топовете.
Той бе нравствен ученик на Бога,
носеше в себе си духовна тога.
Окултен ученик на Бялото Братство,
работеше всеотдайно и страстно.
Бай Георги сееше вярата,
ненавиждаше в духовно изневярата.
Молеше се съзерцателно и денонощно,
да процъфтява делото мощно.
С магарешка каручка обикаляше района.
Заедно с бай Слави, седнали в каручката на трона.
Организираше сбирки,
придружени с ядене вечеринки.
Той бе тих и благ,
в разговора бе драг.
Всеки духовно прозираше
и дълбоко в сърцето му съзираше.
Създаде с Божия воля градината,
Тя стана свято място на Родината.
Тук молитви и песни се пеят,
ритми от Паневритмията се леят.
Той веднъж ни каза - Слушайте, олум,
Не приказвам голословом:
Около Градината наша селище ще се опаше.
И действително така стана,
селището да расте не престана.
В този юбилей скромен,
ний направихме наший помен.
Бог светлина да му дава
и нека нас да не забравя.
Той работи сега от астрала,
да не се руши духовната магистрала.
От небето поздрави ни праща,
кой както знае, тъй да ги схваща.
От набожната градина брат Георги
Куртев си замина за другата Родина.
През тез 30 години за нас бе светило.
И днес спомените по него са неугаснало кандило.
Нека ний поука прозрем
и с устрем съзрем,
че за духовната нива
никой не бива да почива.
На работа, братя мили,
за да имаме Божествени закрили.

Иван Топалов

1991 година.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...