Jump to content

18 - 3. ИЗЛИЗАНЕТО ОТ ПЕЧАТ НА КНИЖКАТА „ГЕОРГИ КУРТЕВ - ЖИВОТОПИС"


Recommended Posts

3. ИЗЛИЗАНЕТО ОТ ПЕЧАТ НА КНИЖКАТА

„ГЕОРГИ КУРТЕВ - ЖИВОТОПИС"

1. Подготовката за отпечатването на тази книжка бе свързано с много спънки. Отначало не знаех кой е този, който пречи. Много по-късно узнах и след това всички факти се наредиха един след други като доказателства.
 
2. Предпечатната подготовка бе свързана с много трудности. Аз нямах представа от печат тогава. Платих си колкото ми поискаха. Отидоха 10 лекарски заплати за 1000 книжки, а майка ми ме хранеше с нейната пенсия. Но ме излъгаха. Не направиха корекциите, не изпълниха онова, което исках. За мен беше провал. Но все пак излезе. Оценка тройка - незадоволителна.
 
3. Трябваше да излезе книжката за 12 юли, събора в Айтос. А тя се отпечати чак през месец септември. Машините се чупеха, всичко се разваляше, щом се приготовляваха да я печатат. Печатарите бяха изумени от безсилието си, от непрекъснатите пречки, които излизаха. И които пречеха за отпечатването.
 
4. Бях атакуван много силно и се разболях. Нямах сили, бях с непрекъснато главоболие. Тогава изобщо не предполагах, че ми се пречи по този начин, защото знаех, че идеята ми е безкористна и добра. Чак когато излезна от печат и я докарах у дома, малко се окопитих. Полека-лека се възстанових.
 
5. Закарах я в Айтос в четири чувала. Посрещна ме Георги Събев с Иван Топалов. Поднесох я в салона на братството в Айтос. За пръв път отивах в Айтос. И за пръв път им се поднася такава книжка. Смятах, че ще скачат от радост. Никой не скачаше. Ама никой! Дори ме разглеждаха като някое животно от зоологическата градина. Бях изненадан. Но им казах, че хиляди преди мене са посещавали Айтос. Последен аз го посетих и им донесох тази книжка. Подарих на Надка Куртева. Оставих книгите на Георги Събев да организира разпространението им.
 
6. Следващата изненада, напълно неочаквана за мен бе, че книжката не се купуваше. Накрая на следващата година ми върнаха един чувал от тази книжка. Защо не я купуваха? Онези, които се събираха в Айтос, почти нищо не знаеха. Само някои възрастни от време на време разказваха за онези времена. Но откъслечно. И толкоз. Не знаеха, а не искаха да я купуват, та да узнаят нещо чрез нея.
 
7. Единствено след един месец един възрастен брат от Бургас стана и ми благодари от свое име. Беше искрен. Повярвах му. Но само той.
 
И още един младеж се приближи до мен и каза: „Една полезна книга, излезнала точно навреме." И на него му повярвах. Но на другите не, защото бяха закарали 600 броя и не се продадоха. А там се събираха по 1000 броя човешки глави на събора по Петровден на 12 юли. Но не я купуваха. Явно, че това не беше духовен събор, а сборище на човешки глави.
 
8. Книжката имаше неудачи, на които веднага реагира Георги Събев. Обясних му всичко. Той не можеше да ме разбере, защо имаше противодействия, когато го правим с идеална цел в името на историята на Айтоското братство.
 
9. По-късно разбрах, видях и се убедих кои бяха онези сили, които противодействуваха и откъде идваха. Вече беше по-лесно, знаех кой е противникът ни. Но видях и друго. Видях как сила се изля над нас и ние можахме да свършим работата си. Това бе най-важното.

* * *

Писмо на Георги Събев

19.11.1991 г.

Здравей Вергилий, млад издателю.
Като нов издател и редактор при условията, които работим, неминуемо се допуснаха някои грешки, което никой не ще каже, че е направено съзнателно. Но тъй или иначе станалото, станало. Нужно беше да се приложи към книгата отделен лист с допуснати печатни грешки, който се прибавя към всеки печатен екземпляр, с който читателят ще се съобрази, преди да почне да чете книгата.
При друго издание ще се поучиш от грешките, ще бъдем по-осторожни, да не ги допуснем.
Книгата излезе от печат само благодарение на твоята голяма амбициозност и упоритост. Много труд и напрежение ти създаде тази книга, но ти нищо не губиш. Натрупваш опит, който ще ти бъде много полезен при следващата книга или издание. Във всеки човек има едно чувство или желание да подчертае своето „аз", от което трябва да се пазим. То води към гордост, а /от там/ към провал. Да се радваме на всички, които са ни помогнали и биха ни помагали и занапред, ако проявим достатъчно уважение към тях. Аз дадох основния материал, ти добави материали и от други автори по моя изрична поръка. И добре направи, че ме послуша и оформи материала в един почти завършен вид. Така ние се предпазихме от завистта на някои хора и добре стана така.
За пласиране на книгата: разграбиха се 25 екземпляра, които носех. Ще се опитаме в Айтос преди и по време на тържеството да пласирам още, а също и в Тополица на Никулден, където се събират хора от цяла България.
С привет:

чичо Гошо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...