Jump to content

20 - 1. СИНЬОТО ОКО


Recommended Posts

ЙОРДАНКА ТОДОРОВА ПОПОВА - ЯМБОЛ /р.1928 г./

1. СИНЬОТО ОКО

Късметът в моя живот бяха родителите ми, а щастието - срещата ми с Учителя Петър Дънов или Беинса Дуно на физическия свят, макар и кратко. По този повод дядо ми казваше: „Ако майка ти и баща ти не си играеха на следване, ами се бяха оженили навреме, и ти щеше да се родиш по-рано."
От ранно детство ми правеше впечатление, че у нас, освен близките ни роднини идваха и хора, към които отношението на родителите ми беше особено задушевно. Когато ги попитах кои са, те ми отговаряха: „Това е чичо еди-кой си и леля еди-коя си." И така до края на живота си те останаха мои лели и чичовци.
Понякога се затваряха в стаята, някой четеше нещо, следваха разисквания, песни, а понякога и ожесточени спорове.
От време на време идваше и един висок, слаб човек с черно манто, бяла коса и брада и беше много интересен. Това беше чичо Петко Епитропов.
В спалнята ни под картината на Христос в Гетсиманската градина имаше друга, малка, на стар човек със затворени очи. Казано ми бе, че голямата е на дядо
Боже, а малката на дядо Сънчо. Това беше портрет на Учителя, репродукция на известна картина от Борис Георгиев. Всяка вечер майка ми ме изправяше пред тях, за да си кажа молитвичката, с уговорката, че ако съм била послушна, дядо Сънчо ще дойде, ще ме вземе за ръчичка и ще ме заведе в една градина, където има много деца. Бях само дете в къщи и ми беше скучно.
Една вечер, изправяйки се за молитва, видях, че от портрета на дядо Сънчо ме гледа едно хубаво, засмяно синьо око. Майка ми, изненадана, седна на стола, а аз захлюпих лице в полата й. Вдигнах глава, окото продължаваше да гледа и се усмихва. След малко майка ми въздъхна със съжаление и каза: „Хайде, вдигни си главата, окото се затвори." Колко пъти след това, та и до днес се взирам в него. Нищо не помръдва.
Около 1938 година отидохме на събор в София, бяхме на квартира у брат Бертоли. Всичко ми беше много интересно, нямах още 10 години. Майка ми помоли Учителя за среща и той ни прие. След като сподели с него семейни проблеми, попита го каква ще стана. Учителят ме погледна и каза: „Ако тръгне по твоя път, ще стане учителка, ако тръгне по пътя на баща си, ще стане зъболекарка." Бях дете с подчертани музикални заложби, избрах по-трудния път и станах зъболекарка.
След беседа децата се събирахме и играехме на поляната. Там имаше една леха с цветя под формата на котва. На това място са били палатката на Учителя и първите му ученици.
През съборните дни на Изгрева се събираха много хора и майка ми ме подсещаше, че е добре и ние, децата, да помогнем с нещо, най-добре в кухнята.
Един преди обед, разочарована, че ми няма приятелките /така е било наредено/, влязох в кухнята и си предложих услугите. „Нареждай чиниите в трапезарията" - предложиха сестрите.
Един ден, след беседа, нареждайки чиниите в трапезарията, виждам, Учителят идва насам. „Тук няма никой" - си казвам. Себе си не смятах, чувствах се нищожна като комар. А зная, че той е някъде отпред, до салона, всред голяма група от братя и сестри, чиито гърбове виждам. Влезе в трапезарията, застана в средата и изпитателно ме фиксира с поглед. Аз се смутих, но все пак, поглеждайки го, продължавах да нося чинии от кухнята и да ги нареждам. Изведнъж се сепнах - от фигурата на Учителя се показа една по-висока фигура с бяло лице и строги светлосини очи. Не знаех какво да правя. След малко фигурата потъна просто в образа на Учителя, той постоя още малко, обърна се рязко и излезе. Колко много съжалявам, че не събрах смелост да отида и да му целуна ръка.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...