Jump to content

20 - 2. ЗА КАРМАТА СЕ ПЛАЩА НАВРЕМЕ


Recommended Posts

2. ЗА КАРМАТА СЕ ПЛАЩА НАВРЕМЕ

Присъствахме още два пъти на съборите, докато Учителят беше физически между нас. Оттогава остана една снимка на ямболското братство и някои, които са имали връзка с него, заедно с Учителя - 1942 година.
В къщи идваха много братя и сестри от София и провинцията. Водеха се интересни разговори и много съжалявам, че касетофоните не бяха още навлезли в нашия бит - Георги Томалевски - след него би трябвало да върви човек с молив и бележник. Колю Нанков - с учудваща информация по много въпроси, Кирил Икономов, със своите разговори за музиката.
Веднъж идва и брат Лулчев, прави хороскопи, говори много, но ми направи впечатление, че добре му допада императивното наклонение. Интересни сведения за последните му дни в затвора ни даде наша близка, чийто зет /съпруг на сестра й/ е бил заедно с друг военен в една килия с него. Както се разговаряли, Лулчев се смъкнал на колене и изговарял само: „Да, Учителю, не, Учителю, сега." На смаяните си съкилийници казал, че Учителят Дънов му се явил, казал му, че ще получи смъртна присъда, но той може да я отложи. Лулчев отказал. „Каквото трябва да се плаща, този живот да бъде . "
Баща ми, Тодор Попов, разказваше един интересен случай с Кемал Ататюрк - човекът, който установи републиканската власт в съседна Турция. Още през времето на последния турски султан, Абдул Хамид, в страната се заражда движението на младотурците, които искат да наложат известни реформи, но биват преследвани. Техен водач е бил Кемал Ататюрк, който преди това е бил служител в турското посолство в България и говорел много добре български, а бил и много интелигентен човек. Подгонен от властите, бяга към българската граница и се скрива в една застава. Началникът на заставата го приютява и го крие около месец. Бил е наш съидейник или симпатизант, но имал при себе си беседи, които Ататюрк чел и естествено бил впечатлен. Когато обстановката се успокоила, той се прибрал в Турция, благодарил на спасителя си и казал: „Аз ще взема властта и ще те поканя на гости." Военният след време наистина получава покана и отива да се съветва с Учителя. Учителят му каза: „Ще отидеш и ще му кажеш много здраве от ханъмата." Когато отишъл в Турция и предал поръката на Учителя, Ататюрк изненадан споделил, че когато започнали борбата, сънувал че една ханъмка му се явява и му казва, че ще спечели борбата, и че за този сън знае само майка му. Колко истина има в този разказ, не зная.
В ямболското братство имаше и двама цигулари - вечно усмихнатият Ламбо Димитров, военен музикант и Матю Юлзари, син на богато търговско еврейско семейство. Изглежда неговите домашни спокойно понасяха отклонението му от вярата в Йехова. Имахме и двама китаристи - Петър и Панайот Грънчарови. Всички заедно свиреха на събранията, на празници и на Паневритмията, когато играехме на Боровец.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...