Jump to content

20 - 4. ПАНИ СЛАВОВ-ЯМБОЛ/1895-1988/ КАК СЕ ИЗПЪЛНЯВАТ СЪВЕТИТЕ НА УЧИТЕЛЯ


Recommended Posts

4. ПАНИ СЛАВОВ-ЯМБОЛ/1895-1988/

КАК СЕ ИЗПЪЛНЯВАТ СЪВЕТИТЕ НА УЧИТЕЛЯ

Брат Пани или дядо Пано, както го знаехме всички, беше от близкото до Ямбол село Калчево. Останал е от малък сирак, бедно момче, отчаяно от живота, една вечер, не издържайки повече на мизерията, отива край река Тунджа, плаче, моли се и пожелава да сложи край на живота си. В тъмнината му се явява някаква светла фигура, успокоява го и обещава да му помогне. Запознава се с последователи наУчителя и влиза в ямболското братство, става подковач на добитъка и работата горе-долу потръгва. Нещо го тегли към София, иска да се срещне с Учителя. Когато го вижда, в него познава странния светъл човек, който му е спасил живота, но пак го пита: „Ти ли беше този, който ми се яви край реката?" - „Аз бях" - отговорил Учителят. Казал му няколко формули, които да изговаря тихо, прокарвайки ръката си от главата до края на опашката на животното, което трябва да подкове, за да го предразположи и укроти. Прочул се брат Пано и при него започнали да водят животни, с които никой от другите подковачи не можел да се справи.
Позамогнал се, купил си нивица, купил си и къщичка, но задлъжнял и пак отишъл за съвет при Учителя. Учителят му казал през пролетта да отива на нивата си сутрин преди изгрев слънце, да се спира на четирите ъгъла и да казва определени формули и молитви, Селяните с изненада забелязали, че Пановата нива дала най- висок, едър и пълен клас. Дядо Пано продал житото, изплатил дълга си. Минка - другарката му, изтъкала едно хубаво, меко одеало, изпекла с любов и благодарност един хляб и отишли да благодарят на Учителя.
След известно време продаде къщичката си на село, братството в Ямбол събра някаква сума и си купи в града нова, горният етаж на която беше дълго време братски салон. Имаше много столове, но за да се пести място маси не купиха, а на празниците слагаха на облегалките на столовете по две дълги дъски, покриваха ги с покривки, всеки донасяше по нещо, музикантите засвирваха, ние запявахме и празникът минаваше чудесно.
След 9 септември три семейства от Ямбол се преселиха в Прослав и създадоха братското стопанство - дядо Пано, Георги Радев и Данка и Христо Колеви, които няколко години живяха в Ямбол. Не зная по какви причини Радеви и дядо Пано се върнаха.
Дядо Пано беше известен не само в Ямбол с това, че прекарваше дълго време в пост. Даже два пъти е постил по 40 дена. Четеше постоянно и обичаше да разисква прочетеното. Няколко години живя у дома. Тук му се случи нещо, колкото и неприятно, толкова и забележително. При него идваше от време на време Влайчо от Конево, посещаваха ги и други хора, а нали всички ние бяхме под наблюдение, идва един ден един от големите началници на МВР, откача от стената портрета на Учителя и го стъпква, обира беседите, напълва един чувал, слага го на гърба на този стар човек и го повежда към милицията. Развежда го из килиите в мазето и му казва, че ако го затвори тук, никой няма да го чуе и види. След шест месеца въпросният подполковник едва успява да се добере до жилището си, пада и умира още млад.
Една вечер дядо Пано сънува, че подполковникът идва и му иска прошка, а той му казал: „Аз ще ти простя, но ти се моли Този, на Когото стъпка портрета, Той да ти прости."
Почина над деветдесет години, не боледува и беше известно време на легло.
Забележка:
Сведенията дадени от Йорданка Попова - Ямбол.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...