Jump to content

21 - 00. ПЪРВАТА СРЕЩА НА РУСКА - ЕЛЕНКА СТОЯНОВА ЧИЛИКОВА


Recommended Posts

ЕЛЕНКА СТОЯНОВА ЧИЛИКОВА

ПЪРВАТА СРЕЩА НА РУСКА

Свекърът на майка ми, Илия Иванов Караиванов през сръбско-българската война се запознал с вегетарианци. Било е през 1915 година. Като се върнал на село Малко Шарково, разказал на жена си, Катина Абрашева, че има хора, които не ядат месо. И тя, още като научила, се отказала от месна храна. След една година почти всички в къщи станали вегетарианци.
През 1930 година майка ми, Руска Янева Вълева, се оженва за сина на Илия Караиванов - Стоян Караиванов и отива да живее при свекъра си. Баща ми, Стоян, чрез някой си Апостол се запознава с Учението на Учителя и ходил на Изгрева.
През лятото на 1932 година една учителка на има Йовка, от София, дошла с влака до Елхово и оттам пеша до нашето село Малко Шарково. Когато спряла преди селото, на моста при местността Чал-Баба, се измила и си сресала дългата коса. Наоколо овчарчетата помислили, че е самодива и се разбягали. Тя казала: „Деца, елате, аз съм учителка, имам книжки, ще ви разкажа и приказки." Децата се приближили, тя им разказала за Учителя, дала им книжки и те останали много доволни.
Отишла в градината на дядо Илия и казала: „Изпраща ме Учителят да дойда у вас на гости." С дядо отишли в къщи, гостувала няколко дена хранела се само с плодове и когато си тръгнала, поръчала на дядо, без снаха си Руска да не идва на Изгрева.
През есента, като прибирали реколтата, дядо казал: „Стягай се, булка, утре ще отиваме в Елхово, и оттам на влака за София."
Още не били се качили на влака, майка ми се разтреперала, станало й лошо и дядо ми казал на каруцаря да кара обратно за село, но той казал: „Аз назад хора не връщам." Когато се качили на влака, всичко й минало. Било е през 1932 година.
Пристигнали на Изгрева, все едно че била в Рая, крила като че ли й поникнали. Помни, че брат Симеонов свирил, Учителят държал беседа, помни стенографките, Боян Боев. Срещнала се и с Учителя, но какво е говорила, не помня. На Йовка, учителката, казал да не се жени, но тя не послушала, оженила се и си заминала.
Първата й мисъл като била при Учителя, е била дали ще й се родят деца и през 1933 година се ражда сестра ми Катина, в 1936 година брат ми Илия, в 1939 г. - аз, Елена, и в 1941 г. - брат ми Яни.
Всички са вегетарианци и в Братството.
Баща ми, Илия и Христо Караиванов от Варна, са братя.

Разказала: Елена Стоянова Чиликова.

Записала: Йорданка Попова - Ямбол.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...