Jump to content

22. ТОДОР АТАНАСОВ ПОПОВ. МОЯТА СРЕЩА С УЧИТЕЛЯ. - 1. РАЗБОЛЕЛИЯТ СЕ ПОДПОРУЧИК


Recommended Posts

ТОДОР АТАНАСОВ ПОПОВ /1895-1966/

МОЯТА СРЕЩА С УЧИТЕЛЯ ПЕТЪР ДЪНОВ - БЕИНСА ДУНО

1. РАЗБОЛЕЛИЯТ СЕ ПОДПОРУЧИК

Било е може би 1913 -1914 година, бях ученик в ямболската педагогическа гимназия. Тук преподавател по психология беше Боян Боев. Той беше организирал теософски кръжоци, които ние с интерес посещавахме.
Една сутрин идва в къщи моят съученик Йордан Маров, и ми се похвали, че предната вечер в къщата на баба хаджийка слушал един много интересен сказчик, пристигнал от Америка. Предложи да ме заведе. Тази вечер беше първата ми среща с Учителя Петър Дънов, който по него време пътуваше из България, правеше френологични измервания на главата на българина и изнасяше сказки.
Останах силно впечатлен и на следващата сутрин предложих на г-н Боев да заведа и него. „Добре бе, младо!" - така ни наричаше. На следващата, последна вечер от пребиваването на Учителя в Ямбол, беше първата среща на Боян Боев с Учителя на физическия свят. Предполагам, че за всички нас тази връзка датира от векове. Дано е така.
При следващите му посещения в нашия град, събранията ставаха в дома на Ради Дюлгеров, сведения за което е дал внукът му, Радко Радев от Варна.
След завръщането му от Америка, на Учителя било предложено да стане евангелски пастор в Ямбол и на въпроса какво възнаграждение ще иска, той отговорил: „Каквото вие определите. " Църковното настоятелство не могло да реши въпроса и така назначението не станало. Така било писано!
Още не завършили последния клас на гимназията, бе обявена Първата световна война 1915 -1918 година. Нашият випуск бе изпратен в Школата за запасни офицери за шест месеца и оттам на фронта. Сбогувахме се с Учителя и на всички той каза: „Не бойте се, ще има изпитания, но всички ще се върнете живи и здрави."
След неговото идване в Ямбол се образува т.н. окултен кръжок. Бях още ученик. Събирахме се в дома на Ради Дюлгеров, а често и у трите сестри, учителките Донка, Ташка и Мара, които по-късно се преселиха в София и заедно със съпруга на Мара, Трифонов, останаха предани ученици на Учителя до края на живота си.
Бях назначен взводен командир и фелдфебел. При мене беше бивш квартирант на нашия брат Петко Епитропов, който заради някакви разногласия с него имаше отрицателно отношение към всички последователи на Учителя.
Някъде по фронтовата линия бяха станали бунтове, подклаждани от комунистите и един ден виждам - една каруца вози няколко войника с белезници, съпроводени от стража. Като светкавица ми мина мисълта, че този мой фелдфебел ще ме постави на изпитание. Помолих се на Учителя и в миг почувствах, че ме втриса. Отидох при лекаря и го помолих да ме прибере в лазарета, защото наистина се почувствах зле. Легнах там и след минута чувам, че ме търсят, да разстрелям с ротата осъдените от полевия съд момчета. Лекарят каза, че подпоручик Попов лежи болен в лазарета. „Как така болен, аз преди малко го видях да ходи из позициите." Дойде, провери, изръмжа и си отиде. Така Учителят ме избави от една страшна беда.
Връщайки се в отпуск от фронта, по случай Великденските празници, група офицери се събрахме в бюфета на Софийската гара. Почерпихме се по един бира, пожелахме си весело прекарване и се разделихме. Аз, както е обичайно, се запътих към ул. „Опълченска" 66, нетърпелив да се видя с Учителя и му благодаря за помощта. Посрещна ме засмян, поговорихме малко, каза, че му донесли боядисани яйца и той на всяко от тях написал по един стих от Евангелието. Яйцата бяха поставени в едно панерче върху гардероба. Той се качи на едно столче, порови, порови и възкликна: „Ах, ето го! Имаш Евангелие, нали?" Ние всички носехме малки Евангелия в джобчетата на куртките си.
Целунах му ръка, сбогувах се и с нетърпение бързах да завия зад ъгъла и прочета отбелязания стих. А той гласеше: „Не се опивайте!" Милият наш Учител, колко деликатно, изискано, под формата на шега ми каза, че на окултния ученик за какъвто се смятах, не е разрешено да пие дори и бира.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...