Jump to content

22 - 5. ВРАТАТА НА АГАРТА


Recommended Posts

5. ВРАТАТА НА АГАРТА

Незабравими бяха и дните, прекарани на Рила - сутрин беседа и Паневритмия, вечер интересни разговори край огъня.
Една нощ дълго не можех да заспя, излязох от палатката и седнах край езерото. Небето беше обсипано със звезди, които тук, на планината изглеждат по- големи, по-блестящи. Наслаждавайки се на тази мистична обстановка, дъхът ми спря - от височината до езерото на Чистотата слизаше един грамаден светещ човек, носеше се плавно и бавно се потопи в езерото. Не съм от страхливите, бил съм и на война. Някой леко ме потупа по рамото, „Уплаши ли се, Тодоре?" Обърнах се - беше Учителят. По лицето му играеше закачлива усмивка. „Тук е една от вратите на Агарта."
Още като ученик преведох и издадох книжката „Учението за Кармата" от Елена Блаватска и „Древните терапевти" от М. Карадия. По време на следването си успях да я издам втори път. Разбира се, похвалих се на Учителя. Беше преди беседа в салона. „Остави книжките тук, на масата" - ми каза той. Чудех се какво ще последва - критика или похвала. След беседата Учителят каза: „Братя и сестри, един наш млад брат е превел „Учението за Кармата", който се интересува, може да си купи." Жестът беше трогателен. Някои от приятелите имаха отрицателно отношение към теософската литература, но в първото томче на Младежкия окултен клас, в беседата за кармата, Учителят казва: „За кармата ще ви кажа толкова. Който иска да научи повече, да чете, има по този въпрос литература на немски, френски, английски, италиански."
Група братя и сестри, заедно с Учителя, насядали на пейките пред салона, разговаряли на различни теми. Била и съпругата ми, Мария Попова. Дошъл един брат и казал: „Учителю, дошли са софийски дами, желаят да се срещнат и разговарят с Вас." - „Кажете им да почетат малко теософска литература и тогава да дойдат, тогава ще се разберем."
Завърших университета, станах учител по естествена история, химия и физика, учителствах няколко години в провинцията, поддържах тесни връзки с братството. На власт дойде Кимон Георгиев, който за да направи икономии на държавата, уволни единият от семейните двойки. След съвет с Учителя, реших да замина за Франция и следвам зъболекарство. Не беше леко нито на мен, нито на семейството ми, но с Божията воля и помощта на Учителя завърших и се завърнах в Ямбол.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...