Jump to content

23 - 9. УЧИТЕЛЯТ И НЕГОВАТА ОПОРНА ТОЧКА


Recommended Posts

9. УЧИТЕЛЯТ И НЕГОВАТА ОПОРНА ТОЧКА

Съборните дни бяха в Търново. Всички се стремяха да спазват ред и чистота. Намерените чужди вещи се окачваха на определено място. Всички се стараеха да помагат в работата, но най-най-важната работа беше духовната. Учителят нареждаше да се събираме на групи по симпатии, да обменяме мисли, да се изказваме по окултни и философски въпроси, да разучаваме песни и др. Бяхме се събрали само младежи и Учителят дойде при нас, ние го заобиколихме. Той каза: „Аз мога мъртви да възкресявам в моя власт е това. Мога да лекувам всички неизлечими болести, но каква полза? Представете си взема едно прасенце, оваляно в калта, окъпя го в едно корито с топла вода и сапун, но като го пусна, къде мислите ще отиде? Пак в калта, ще отиде в най-нечистата локва и там ще се оваля. Питам, имали смисъл този труд, който съм положил?"
„Представете си, че застана вън от София, където се пресичат пътищата от Европа и започна да лекувам. Славата ми ще се разнесе по целия свят. Ще се събере много народ - болни и придружители, журналисти, лекари, които да проверяват какви промени са настъпили след лечението. Ще дойдат търговци, циркаджии, кебапчии. Ще се превърне на ориенталски панаир, Излекуваните ще кажат: Колко е кратък животът, нека сега го използваме по-рационално - да ядем, да пием и се веселим. И болестите наново ще са явят. Тогава питам, има ли смисъл от жертвата, която бих дал?"
„В миналото Архимед е казал: „Дайте ми опорна точка и с лост ще изместя орбитата на земята." Аз пък казвам като Архимед: „Дайте ми опорна точка и аз ще изместя с моя лост орбитата на живота. Опорната точка, това сте вие, учениците, а лостът е моето учение. Когато приемете това учение, ще приемете и силите, които носи то и ще го понесете в света. Хиляди ще тръгнат след вас.
Някои от младежите казаха: Учителю. Вие сте на възраст, а ние сме деца неуки, невежи, кога ще усвоим това учение, кога ще станем силни? Учителят каза: „Дайте ми ученици прилежни, които да прилагат. Ако трябва време и 100, и 120 години ще продължа, в моя власт е."
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...