Jump to content

34. ПИСМО ДО „РАТНИЦИТЕ НА СВОБОДАТА” (бр. 9, 3.ІІІ.1930 г.)


Recommended Posts

Драги братя,

 

(В. „Ратник на свободата”, бр. 9, 3.ІІІ.1930 г., София, стр. 2)

 

 

„Без Бога любов между хората не може да има. Любовта всякога подразбира жертва и разумност в себе си.”

 

 

 

Зная, ще ме питате: „Ще има ли смяна на кабинета? Като се смени, кой ще дойде? И като дойде, какво ще стане по-нататък?”

- Да ви кажа: и като се смени тоя кабинет, във вашето село, ако има кал, пак ще има; ако има селяни да пият по кръчмите и да бият жените си вечер - пак ще има; ако има партизани да се карат най-усилено всеки ден - пак ще има...

Ако иде бирник да ви тарашува кесиите и преровя къщите и дрехите, да види какво да иска да изкара на мезат - пак ще има...

 

Защо? Защото, която и сегашна партия да дойде на власт, тя има само повърхностно гледане на живота - да си кара живота както си е бил отнякога още - днес за днес... Изключение правят само комунистите - но те пък не вярват на своето учение.

Ако вярваха, те биха го приложили в домовете си, между комшиите си - биха си създали групи от хора, имения, общежития (както правят някои други идейни течения). А и те чакат да вземат властта, сиреч - насилието, и зорлан да правят хората светци. „Зорлан гьозелик олмаз”* - казва турската пословица.

 

И сега има закони, които забраняват злоупотребления и кражби, но въпреки това имаше случаи депутати и министри, даже тия, които бяха създали тия закони, бяха съдени за злоупотребления... да оставим простосмъртните хайдути на дребно, които по невежество или по нямане време не са проучили достатъчно законите и частната собственост...

Значи не са законите с наказанията, които могат да премахнат престъпленията и направят хората добри.

 

Хората сега страдат от невежество - не разбират това, което правят, което смятат за добро, не се обичат един друг, не се почитат помежду си и са готови за някакъв лев да се хванат за гушите или избият един друг, защото нямали еднакво мнение по някоя партия или живота изобщо.

Отсечената глава нищо не мисли вече, омразата може да роди само лошо.

Когато ви затъне колата, припрягате нови добичета - силни и млади - и те я извличат из калта.

 

Image_078.png

* Zorla güzellik oplmaz. (тур.) - Насила хубост не става. (бел. М. М.)

 

Стр. 157/1036

 

 

Днес също има известно „забатачване”. Само новите хора, които гледат без озлобление на своите братя, независимо от това какви са техните разбирания, могат да дадат една истинска власт, която да бъде силна нес насилието, стражарските камшици и заплашвания, боеве, разтакания и

„безследно изчезване”, а с чувството на справедливост, с реда и законността, защото само обичаните хора са силни хора. Само справедливото законно служене народу дава справедлива, следователно силна власт.

Огледайте се, потърсете тия нови хора - те са около вас. Учете се от тях, тръгнете по новия път, в който няма да има тия нещастия и катастрофи.

 

С братски поздрав:

 

Любомир София, 1930 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...