Jump to content

10. Писмо на Елена Хаджи Григорова до Пеню Ганев от 16.IX.1937 год.


Recommended Posts

10. Писмо на Елена Хаджи Григорова до Пеню Ганев

от 16.IX.1937 год.

За Господин Пеньо Ганев (учител),

с. Равна, Годечко

(с почерка на Пенкз Ганев: 20. IX. 1937г. [получено])

16. IX.1937 г., четвъртък; Изгрев
 
(Учителят иска да не се местиш от Равна. За твое добро е.)
 
 
Драги Пеню,
Учителят казва, че светът на въображението и фантазията, той е реалният свят. А светът, в който човек се помрачава, изгубва посоката на своето движение и се отчайва, той не е реален. Ние с тебе, съзнателно или несъзнателно, известно време прекарахме в този нереален свят, от последствията на който дълго време не можем да дойдем в себе си! Понеже нищо случайно няма, мога да кажа: нужно беше да минем през тази опитност, да видим и тази местност, тази долина на страдания и скърби, в която, попадне ли човек в нея, не може да се отърве тъй лесно, без да му нанесат рани, без да го набият по всичките правила на своето изкуство, което имат там. А ние, хората, искаме мъдрост, искаме знания, без да платим. То не било тъй. За всяко знание скъпо се плащало. И прави са хората, задето придобитите си опитности не ги разправят наляво-надясно! Днес е спасителният ден за мен, ден, в който аз се окопитвам, идвам на себе си, измъквам се из тази долина на мрака, за която не искам да си спомням никога вече. Този ден ще го запиша с големи златни букви в книгата на моя живот като спасителен ден!
Аз виждам ръката на моя спасител! Виждам и Неговия мил, кротък и нежен поглед на очите и вечно сияюще лице, изтъкано от светлината на Божията Мъд­рост! Той е моят и твоят Учител! На два пъти се срещам с Него и Той все ме успокоява и ми казва: „Няма нищо, ще се уреди." При втората среща във втор­ник, когато бях решила да дойда за 1-2 дена при тебе, защото приятел се в нужда познава, отидох да Го попитам дали да дойда, за да не сбъркам. Той ми каза да не дохождам, нямало нужда, но да ти напиша едно хубаво писмо, като каза: „Пиши му: Който отива на бойното поле, раняват го и после трябва да се лекува дълго."
Днес е четвъртък, ден ясен, слънчев. Часът е 9 сутрин, оставям писмото, отивам при сестрата Ерна на урок. Този час ми определи и аз трябва да бъда точна. Ето ме пак, пристигам. Взех си урока, часът е 10 1/2.
Тази заран станах в 4 ч. Молих се, размишлявах. Попях си „Благословен Господ..." Погледнах небето, то цялото напъстрено с безброй звезди. Време тихо, спокойно. Изведнъж ми дойде на ума за онази нощ, когато двамата с теб към 3 ч бяхме на Мусала, какво величествено беше. небето цяло със звезди, и така тихо и спокойно беше, отново преживях всичката красота на природата с величието на Бога, на Неговата чистота и святост, на Неговата необятна Любов и безгранична Мъдрост и... Спомних си как преди изгрев слънце се позахлади, как се гушкахме двамата да се топлим, как се чувствувахме като две малки любящи се деца в обятията на Великия Създател, наш Баща, как се молихме, как благодаряхме за всичко, как пяхме и... Дълго, дълго прекарах, живях в това състояние и през всичкото време ти си все с мен.
Сравних тогавашното състояние със сегашното и видях величието на Бога - все същото, без никаква промяна, с тази само разлика, че видях тебе и мене не като малки деца, които се прегръщат и гушкат един в друг да се топлят, а като деца малко пораснали, вече ученици, може би първачета, но с книжка в ръка ходят на училище, а там има уроци, задачи, теми и... Трогна се сърцето и душата ми от гледката на тази картина, изправих се крепко на краката си и в дълбоко съзерцание наедно с тебе отправих нечувана досега и неописуема благодарност към онова зорко и мощно око, което вечно бди над нас, което гледа и наблюдава най-малките подробности в нашия ежедневен живот, което ни коригира и ни учи непрекъснато, което ни пази както нежна майка детето си, което ни сближава и ни дава всички условия за нашето развитие и духовен прогрес. Казах си: ако в тоз момент беше Пеньо при мене, бих го тъй нежно и тъй сладко прегърнала, с онази чистота и святост на чувствата и отношенията, както тогава, и тъй бих останала за вечни времена.
Преживелиците такива в присъствието на Бога и с Бога са незаличими. Те са тъй сладки, тъй приятни! Това са царствующи деца на светлината във вечността! Амин!...
Тук, в тези висини искам да остана, тука да живея и с тебе заедно все по- нагоре и по-нагоре да.вървим. И туй е, и ще бъде, защото и двамата го искаме. Душите ни гладуват за такъв възвишен живот, където слънцето вечно грее, където всички в мир, радост и веселие живеят, където звуците на симфоничната небесна музика вечно се леят-там, там, в царството на мира и разбирателство­то душите се сливат! Там ела да си починеш, да си отдъхнеш, да се радваш! В туй е смисълът на живота.
На нас това ни е дадено, остава сега само да го ценим и да благодарим! Хей тъй ми се живее - в света на фантазиите, които са истински реалности! Ще ходя с краката по земята, а със съзнанието - из световете на въображението. Такова е моето решение днес! Тъй че, и ти не обръщай внимание на хората кой какво ще каже. Всеки ще каже това, което вижда и става в неговия свят. В сряда Учителят блестяща беседа държа. Между другото каза така: „Този свят не е направен само за вас. В него живеят и ангели, и паднали ангели, и овци, и вълци, и хора от разни степени по съзнание и разни култури, затуй на вас ви трябва знание, да познавате хората и да се пазите. На основание това аз казвам: кому кога поникнат крила, да хвръкне нагоре, да не чака другите. Един днес, друг утре - кой кога се излюпи, да хвръкне нагоре." И аз ти казвам сега: хайде да вървим заедно, защото зная, че това е копнеж и на твоята душа! Тук имаме допирни точки, пък и на всичките полета ги имаме. Нашето сближение е от Бога и то стана с откровение, което знаеш. Малките недоразумения понякога, това са спънки, за да увеличат подтиците в нас, да внесат или да увеличат парата на нашия кораб, за да увеличи скоростта на своето движение. Да вървим, да вървим, по чистата пътека на Бож[ествената] светлина и знание...
Часът е 1.15. Довиждане.
Учителят каза и друго: На земята братство няма. То е горе. Ние тука сме на школа.
С Мика щяхме да дойдем в понеделник, като Борис в неделя щеше да заминава по работа, но случи се, че остана и тя отказа, а то тъй трябвало да бъде.
Гледай с първата и втората заплата най-първо десятъка си да внесеш и задачата с лева продължавай.
Очаквам те за 22-рий. Затуй довиждане.
Пей, свири и чети, и мисли.

Твоя Елена

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...