Jump to content

21. Писмо на Елена Хаджи Григорова до Пеню Ганев от 24.XII.1937 год.


Recommended Posts

21. Писмо на Елена Хаджи Григорова до Пеню Ганев

от 24.XII.1937 год.

За Господин Пеньо Ганев (учител),

с. Равна, Годечко

(с почерка на Пеню Ганев: 27.ХИ. 1937. г. [получено])

24.XII.37r., Изгрев
Пеньо,
Часът е 3 1/2, петък. Току-що приготвих едно резюме само от разговори, ще видиш, отлично е.
Пък рекох да ти се обадя с няколко думи и безброй мили привети за няколко дена още, докато си дойдеш. Тука е всичко хубаво! Стаята ти идеално е почистена и те чака за празниците! Зелето също! А най-важното: словото Божие те зове най-силно и мощно! Учителят в разговорите Си много въпроси изяснява сега много открито.
Много има да приказваме, а сега бързам да сляза в града, писмото да пусна, пък един леген голямо пране, като за пред празници, ме чака, а цигулка­та - най-много. Днешната беседа е доста дълга и дълъг разговор има, но не съм ги преписала още. Утре, ако мога, ще я изпратя - последна пред празниците.
Брат Калудов на албума ми ги написа всичките упражнения за втората цигулка. Като дойдеш, ще свирим на две цигулки, с акомп[анимент] вече. Чудесен тон изработвам. Много се радвам и аз, и брат Калудов! Виртуози в този живот може да не станем, но чистота на тона, което е най-важното, ще добия! От 22
ии
март вече ще бъда в оркестъра. Донеси за празниците всичката теоретична литература върху музиката, каквато имаш там! Аз горя от желание да чета за велики музиканти и кой каквото е написал върху музиката. Като дойдеш, ще чуеш великолепен хор. Прегледай и за Плейел, ако е у тебе.
Писмото ти много ме зарадва, като разбрах, че въпроса си разрешил интуитивно. Не можаха да ти се наложат хората отвън! За пеенето в Годечкото училище.
Донеси и реферата си по пеене, да ми го прочетеш! Интересува ме. Аз не съм прекъснала от да бъда учителка. Професията си продължава, само - в друга форма.
Пожелавам ти успех в неделя на конференцията. Всичките музи да те вдъхновят и всички ангели и музиканти да те подкрепят да изнесеш нещо, което да задоволи душите на всички колегии. Бог и Учителят с тебе да бъдат. И аз със своята мисъл ще присъствувам.
Хайде, сега приеми най-хубавите поздрави и пожелания!
Мили привети и довиждане!

Твоя Леа.

Поздрав на Равняни и на децата.

Съща.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...