Jump to content

29. Писмо на Елена Хаджи Григорова до Пеню Ганев от 11.VIII.1948 год.


Recommended Posts

29. Писмо на Елена Хаджи Григорова до Пеню Ганев

от 11.VIII.1948 год.

до лагер „Септемврийче" в с. Лакатник

[1]

Г-н Пеньо Ганев, лагер „ Септемврийче",

с. Лакатник, Софийско

Подател: Елена X. Григорова,

кв. „Изгрев" 38, София 13.

Пеню,
Как си? Какво правиш? Чудно ми е защо не се обаждаш. Приятели питат за тебе и се чудят защо не се обаждаш - за живо здраво. Иван ми даде 3 кила и половина мед. Атанас не му дал цяла тенекия. Задържал за себе си десетина кила. Иван иска, ако може, цяла тенекия, макар и по 1000 лв. да го плати. Ти можеш ли да пишеш на Христов да му изпрати? Аз парите ги свършвам. Не зная дали последните дажби ще мога да ги получа за този месец. И за електри­чеството ми поискаха 1000 лв. Застрашава ме да не отреже жицата.
Ти на 25
и
т. м. нали ще си дойдеш? Днес докараха на кооперацията много дини. Всички си накупиха доволно. И аз купих доста дини. Брат Димков ми каза да ям много дини.
Вие там имате ли дини и плодове? Едно дръвче праскови при Савчо се откърши наполовина от тежестта на плодовете. От Чепинци колегите - мъж и жена, дойдоха. Черпих ги с круши до насита. Останаха доволни. Прасковите дали да ги суша, защото не мога да ги изям? Сега дини има за ядене. От Паша взех назаем 2000 лв., че с тях се разправям. Ако дам хилядата лева за електри­чество, то оставам с 500 лв. Мляко не взимам. Има още ориз и фиде да се вземат, но ще бъде, ако стигнат парите. И всичко все до 25
то
число правя заемите, защото моята пенсия е много далечна, няма да се съгласят.
Много привети: Елена
Обади се!

Там Пеню Ганев е учител по музика на пионерския лагер. Елена Хаджи Григорова съобщава за бедственото си положение на бедност. (Бел. на съставителя Вергилий Кръстев.)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...