Jump to content

6. Писмо от Пеню Ганев до Елена Хаджи Григорова от 7.Х. 1941 год.


Recommended Posts

6. Писмо от Пеню Ганев до Елена Хаджи Григорова

от 7.Х. 1941 год.

Г-ца Елена X. Григорова,

кв. „Изгрев", София ХIII

7.Х. 1941 год, Сувойница, Сурдулишко
Еленке,
Получих писмото, в което ми съобщаваш, че не искат да заверят сметко - разписката в Слатина, също и ръкописите с тетрадките. Пишеш, че сте били само на Витоша, а никакви подробности. Беседата, дадена на Големия резен, е отлична, макар и къса. Аз почти ги преписвам тия ръкописи, защото са все с важни мисли. Няма защо първо да ги пращаш до Цанка, че тя - на мене. Аз не ги бавя. Нека си вървят по ред из вътрешността на България. Вчера си накупих 20 кг сливи и ги турих да съхнат, за да имам сушени сливи. С мармалад и сливи, значи, съм запасен. Картофите тук им искат сега 4 лв., а на пазаря даже и Злв., но нямам пари да използувам сега да си купя. Като поскъпнат, тогава ще купу­вам. Масло си купих 3 кг по 80 лв. и го претопих. От 3 кг излезе 2,120 кг претопено. Сега продават масло селяните от другите села и мога и за тебе да взема, но без пари никой не дава. Тези 3 кг, и на колегите по толкова, ги даде един богаташ и ще ни чака за парите. Той е от едно съседно село. Взехме от него цяла тенекия. И орехи има по 10 до 15 лева килограмът, но без пари и тях ще изпуснем. Селя­ните сега продават, защото имат нужда, а търговците купуват. Кой знае кога ще ни дадат заплата.
Почти всички учители, поканени да станат пунктови, отказаха, защото през лятото, в летния сезон, заплатите трябва да ги теглят от народната банка гр. Враня, а от старите предели на България до Враня 600 до 700 лева трябва да харчи, а нему възнаграждението му е 200 лв. на месец. И брашно няма още, комисарството ни в Сурдулица е несръчно и фурните стоят затворени. Скритом продажбата на жито става много скъпо. Кило жито - от 10 лева нагоре. Газ няма за цяр. Аз имах 5 лв., вече 3 ми останаха. Събуждам се в 1 ч през нощта и се въртя в леглото до съмнало. А то е ужас буден да се върти човек. Нощес станах, та в леглото пях докъде 5 ч, че пак легнах, но в лунно осветление. Свиря в тъмното, а за четене ще става само дене. На 27 септемврий сутринта се събудих с болящо ме ляво рамо, особено плешката отзад, като я пипам. Изглежда, че съм настинал. И щом се завърнах от конференцията, от 1
й
октомврий до днес все я пека на слънце и вечер ме остро чак щрака и боли. Дишам дълбоко, що ли не правя - не си отива. Чудя се къде наруших правдата. Че не мога и да свиря. Та сега, от нощесното ми пеене на окултните песни тая сутрин е по-облекчена болката. Дано си отиде тая гостенка. То е ужас да не свиря. Па и боли.
Поне тая есен си отядох на сливи круши, ябълки. Чудо плодове, и евтинии. Сливи без пари ям, защото къщата наоколо е заобиколена с натегнали сливи с плодове, та като захар сладки. Едва сега ги вече берат последните.
За шкафа от Савка предоставям както ти решиш, не те знам финансово как си. Ето, аз се нуждая от пари, защото заех 200 лв. от Гюзелев, вчера взех от други колега 100 лв., а и не им се дава. А ако дойде брашно на комисарството, ще ни поканят веднага 2 чувала да го платя, а аз нямам пукната пара. Но дано се уреди по-бърже въпросът със заплатата.
Ние едва от днес, 7
и
октомври, започваме да учим. Изглежда, че ще водим дообедни занятия, защото няма достатъчно чинове и общината не разполага със суми, за да закупи чинове, та стаи има за всеки учител, но покъщнина няма и затова ще учим дообедни занятия, а други учители - следобедни.
Добре, че съм имал брашно. То сега ме подкрепя. Хазяйката меси в цръпни [?] хлябове и хубаво ги прави.
Сладките бяха отлични, но вече 4 останаха, значи няма вече от тях.
Прекарах много добър курорт досега. Сега ако мога да се запася с карто­фи и брашно, ще съм добре и през зимата. Иначе глад ще има между население­то, още сега се чувствува. Всички ходят боси, почти одрипани. Ракия пият без мяра и последствията са разврат до уши и тютюнопушене и от жени. Сръбската държава се е провалила най-вече от тая разпуснатост и разврат. Подкупничеството, рушветлъкът е бил печалбното средство на техните чиновници. От учители до висши чиновници. Нито просвета са давали на населението, а учителите си гледали кокошките, свините, градините и колкото деца дохождали, доброволно тях учели и прехвърляли да преминават, знаят - не знаят. А в гимназиите - разврат на учители с ученички, неконтролиран от властите.
Иначе хората са добри, гостоприемни и сега-засега мирни.
Гледай непременно поне една Re и La корди да ми изпратиш, защото, каквото имаше из цигулката ми, е всичко употребено. На конференцията оста­наха много доволни от Рапсодията и Идилията. Щели сме да имаме конференция във Враня по-нататък, та за там се глася с нещо. Може би ще ни заведат на екскурзия до гр. Охрид, Битоля, Прилеп, Скопие, та ще можем да ги видим.
Хайде, много привети на тебе, и на Учителя!

Привети. Пеню.

Препиши или замоли Катя Грива да ми я препише, тая народна песен, която аз й исках да препиша, и ми я изпрати! Но не забравяй! И то веднага. Тя я пя в малкия салон, нещо имаше „Мома се целува" и пр...
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...